Bakanlığımız sorumluluğunda herhangi bir koruma statüsü bulunmayan alanlarda iş ve işlemler ÇED süreci veya meri mevzuat kapsamında yapılacaktır.
Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetilmesini sağlamak. Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek.
Başvuru Genel Müdürlüğe veya ilgili İl Müdürlüğüne yapılır. Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğünce alana ilişkin araştırma çalışması yapılır veya yaptırılır. Araştırma sonucu korumaya değer bir alan olması durumunda Genel Müdürlük veya ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca uygun koruma statüsü belirlenerek Genel Müdürlük tarafından Bakan Onayı veya Bakanlar Kurulu Kararı onayına sunulur. Bakan onayı veya Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma alanı tescil edilir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde
Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı ile birlikte Alanın özelliklerine göre Orman Mühendisi,Ziraat Mühendisi, Çevre Mühendisi, Mimar, Harita-Kadastro Mühendisi, Hidrolog, Biyolog, Zoolog, Ekolog veya gerekli görülen diğer meslek gruplarından yeterli sayıda uzman.
Koruma Amaçlı İmar Planlarının uygulaması 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesine göre asgari bir imar adası ölçeğinde yapılmalıdır.
İlgili Bölge Komisyonunca geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları mahkeme kararı gözetilerek Bakanlığın uygun görüşüyle yeniden belirlenir.
Korunan alanlarda hazırlanan her tür ve ölçekte planlara askı süresi içinde itirazlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılır.
Korunan alan; Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan, biyolojik çeşitliliğin, doğal ve bununla ilişkili kültürel kaynakların korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili mevzuata göre tespit edilen ve yönetilen kara ya da deniz alanını ifade eder.
Korunan alanlarda her tür ve ölçekteki plan değişikliği,revizyonu ve ilaveler planların hazırlanmasında ve yürürlüğe konulmasında uygulanan usullere tabidir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı