-
BAKAN BAKAN
Murat KURUM
1976 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını Kentsel Dönüşüm üzerine 2017 yılında tamamladı.
-
BAKANLIĞIMIZ
-
BİRİMLER
- E-HİZMETLER
-
HABERLER
-
İLETİŞİM
-
BAKAN
-
BAKANLIĞIMIZ
-
BİRİMLER
- E-HİZMETLER
-
HABERLER
-
İLETİŞİM
BAKAN
Murat KURUM
1976 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını Kentsel Dönüşüm üzerine 2017 yılında tamamladı.
BİRİMLER
-
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
-
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
-
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
-
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
-
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
-
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
-
Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
-
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
-
Milli Emlak Genel Müdürlüğü
-
Personel Genel Müdürlüğü
-
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
-
Yapı İşleri Genel Müdürlüğü
-
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
-
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
-
İç Denetim Birimi Başkanlığı
-
Strateji Geliştirme Başkanlığı
-
Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı
-
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
-
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
-
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
-
SGB / Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü
- 29 Aralık 2018
YAPI DENETİM KURULUŞLARI ELEKTRONİK ORTAMDA BELİRLENECEK
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, resmi gazetede yayımlanan yapı denetim sistemindeki değişikliğin neler getirdiğine ilişkin açıklama yaptı.
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, resmi gazetede yayımlanan yapı denetim sistemindeki değişikliğin neler getirdiğine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Kurum, düzenlemenin 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, "Artık yapı denetim kuruluşlarını Bakanlığımız kura sistemi ile belirleyecek. Kura sistemi çerçevesinde yapı denetim kuruluşlarımız yüklenicilerle değil, Bakanlığımız ile istişare edip kura çerçevesinde işlerini alacak." dedi.
Yeni düzenlemenin getireceği olumlu yönlere dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti:
"Böylelikle daha düzenli ve sağlıklı bir yapı denetim sistemine kavuşmuş olacağız. Hakkaniyet çerçevesinde teknik elemanı, iş bitirmesi çerçevesinde yapı denetim kuruluşlarını seçerek, daha sağlıklı hale getirme hedefiyle bu uygulamayı başlatıyoruz. Yaptığımız işlerde imalat kalitesi çok büyük önem arz ediyor. Bunların hepsi milli servet. Bu imalatları yapıp geri dönmememiz gerekiyor. Bu noktada yapı denetim sisteminin iyi işlemesi, bina kalitesini artırmamız adına çok önemli. Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Birinci ve ikinci derece deprem kuşağında topraklarımızın yüzde 66'sı, nüfusumuzun yüzde 71'i bulunuyor. Dolayısıyla binaları deprem yönetmeliğine ve projelere uygun yapmak, kaçak binaları azaltmak adına bu düzenlemeyi yaptık. 2019 yılında da uygulamaya geçeceğiz."
YAPI DENETİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yapı sahipleri ile yapı denetimi hizmet sözleşmesi imzalayacak yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlendi.
Bu kapsamda, getirilen en büyük yenilik, sektörde yer alan bütün aktörlerin sistemin en çok sorunu olarak üzerinde konsensüs sağladığı yapı denetim kuruluşu ile yapı müteahhitleri arasında mevzuata aykırı şekilde kurulan ticari bağ nedeniyle ortaya çıkan denetim zafiyetini ortadan kaldırmaya yönelik olarak, hangi yapıda hangi yapı denetim kuruluşunun görevlendirileceğinin Bakanlıkça elektronik ortamda belirlenmesi oldu.
Konuya ilişkin hazırlanan tebliğ uyarınca, yapı denetim kuruluşları, her ilde Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği ile belirlenen üç yapı grubu için ayrı ayrı sıralanacak ve ilk sıralama noter huzurunda yapılan çekilişle belirlenecek.
Kuruluşlara görevlendirildikleri işlerin yapı denetimi hizmet sözleşmesi bedeli nispetinde puan verilecek, daha sonraki sıralamalar puanı az olandan çok olana doğru yapılacak ve gelen işlerde sırasıyla yapı denetim kuruluşları, puanı az olandan çok olan kuruluşa doğru Bakanlıkça elektronik ortamda görevlendirilecek.
Bu kapsamda 1 Ocak 2019'dan önce yapılan yapı denetim hizmet sözleşmelerinin geçerliliği devam edecek, herhangi bir şekilde sözleşmesi sona ermemiş olan yapılara elektronik ortamda görevlendirme yapılmayacak.
1 Ocak'tan sonra Bakanlıktan yapı denetim izin belgesi alarak ilk kez sıralamaya dahil olacak yapı denetim kuruluşları da merkezinin bulunduğu il için yapılan sıralamada, o il merkezli kuruluş veya kuruluşlar bulunması halinde belge aldıktan 90 gün sonra sıralamaya alınabilecek.
Proje müellifi tarafından elektronik ortama girilen yapıya ilişkin bilgiler, ilgili idare tarafından kontrol edilerek varsa gerekli düzeltmeler yapılarak onaylanacak.
Faal bir yapı denetim kuruluşu bulunmayan illerde ise valilik binası esas alınarak en yakın ilde sıralamada yer alan ve üç gruptaki toplam puanı en az olan kuruluş, kendi puanıyla o il için yapılan sıralamaya girebilecek.
Sıralamada eşit puan olması durumunda ise belge numarası küçük olan kuruluş üstte yer alacak.
ARA TEKNİK ELEMANA YAPI DENETİMDE İSTİHDAM İMKANI
Öte yandan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Değişiklik ile "ara teknik eleman" diye tabir edilen, teknik öğretmen ve teknikerlere belirli sınırlamalar içerisinde "şantiye şefi" ile "yarcı kontrol elemanı" olarak, yapı denetim sisteminde istihdam imkanı sağlandı.