Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üsküdar Belediyesi tarafından kiralanan 8 adet tekne, İstanbul Boğazı’nı yüzeyden ve dipten temizlemek için göreve başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın katıldığı törenle işbaşı yapan tekneler Boğaz’ı kirleten katı atıkları toplayacak.
Üsküdar’da düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, göreve başlayan teknelerin Boğaz’ı temizleyeceğini belirterek “Bakanlık olarak, dalgıçları ile birlikte kiraladığımız 8 tekne sayesinde İstanbul boğazı bundan böyle daha temiz olacak. Dalgıçlar deniz dibindeki çöpleri toplayacak. Aynı zamanda görevliler deniz yüzeyini temizleyecek” dedi.
Bakan Erdoğan Bayraktar, yapılan çalışmalarının önemi dikkat çekerek “İstanbul Boğaz kirli olursa denize girilmez, balık yetişmez ve deniz keyfi yapılamaz. Esas olan denizi temiz tutmak ve çöpleri denize atmamaktır. Yetkililerin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki denizdeki kirliliğin yüzde 30’u insanların attığı çöplerden kaynaklanıyor. Diğer kısmı ise derelerden ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilikten oluşuyor” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok ciddi temizlik çalışmaları yaptığını ve hatırlatan Bakan Bayraktar “Bu çalışma ilk kez bugün yapılmıyor. Bundan 20 sene evvel boğaz çok kirliydi. İstanbul’un sadece birkaç noktasında denize girilebiliyordu. Çöp ve çamur doluydu. Başbakanımız, büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde Haliç çamur doluydu. O dönemde bize hatta Haliç’i kapatmamız gerektiğini söylediler. Bunlara kulak asmayan Başbakanımız Haliç’i temizlemeye karar verdi. Haliç’ten yaklaşık 7 milyon metreküp çamur çıkarıldı” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar çöplerin ayrıştırılmaya başlanması gerektiğini söyledi. Erdoğan Bayraktar, “Bunun için ev hanımlarına çok iş düşüyor. Esas olan burada toplumu bilinçlendirmektir. Biz bunun için çocuklardan başladık. Çocuklara çevre bilincini kazandırmak için tiyatro gösterileri düzenliyoruz. 81 vilayette ve 3 bine yakın belediyemize çevre temizliği için maddi manevi katkılar sağlıyoruz” dedi.
Kadın muhtarlara çevre eğitimi
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş da Ağustos ayında Kalkınma Bakanlığı desteğiyle “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması” projesini başlattıklarını belirterek, pilot olarak İstanbul’da uygulanacağını söyledi. 2017 yılında ise, denize kıyısı bulunan tüm illerde “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planlarımız” uygulanacağını kaydeden Mehmet Baş, geçen yıl kıyı illerindeki muhtarlarla, deniz kirliliği ve çevre temizliği konularında eğitim verme amacıyla gerçekleşen “Yüzme Öğrenelim, Temiz Denizlerimizde Yüzelim” kampanyasının, bu yıl kadın muhtarlarla yapılacağını vurguladı.