İstanbul’da meydana gelmesi muhtemel deniz kazaları ve müdahale imkanları Tuzla Tersaneler bölgesinde düzenlenen “Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı” tatbikatıyla test edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan’ın anonsuyla başlatılan tatbikat gereği, iki geminin çarpışması sonrası denize yakıt sızıntısının kontrolü ile gemide çıkan yangına müdahale canlandırıldı. Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) ile ortaklaşa düzenlenen tatbikat başarıyla tamamlandı.
Törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu tatbikatların, hem bilinçlenmeye hem de olası kazaların minimize edilmesinde çok ciddi katkı sağladığını ifade ederek, petrol döküntüleri ve yağların denize boca edilmesini engellemeye yönelik çalışmaların bulunduğunu söyledi.
İstanbul Boğazı'ndan 1936 Montrö Antlaşması yapıldığı tarihlerde yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, şimdi yılda 50 bin civarında gemi geçtiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, “Boğaz'dan 350 metreye varan boylarda gemiler geçmekte. Bu bakımdan çok daha ciddiyet gerekiyor. Aynı şekilde İstanbul ve etrafındaki illerden karşıdan karşıya geçişte de günde yaklaşık 1 milyonluk bir sirkülasyon var. Çok yoğun bir trafik var. Hem atıklar hem de denizlerin temizlenmesi bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak çok ciddi çalışma içerisindeyiz. Sadece İstanbul Boğazı'nda değil, 8 bin kilometreyi aşan kıyılarımızda deniz kirliliğini ölçüm noktalarımız var. Bunlar tüm Türkiye genelinde 150'ye yaklaştı. Çok titiz bir şekilde deniz sularımızdan numune almak suretiyle bu kirliliği periyodlar halinde kontrol ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en önemli görevlerinden birisinin denetim olduğunun altını çizen Bakan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Sınırları içerisinde kıyı tesisi bulunan il müdürlüklerimizin denetim personeline konuya ilişkin eğitimler verilmiştir. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen 'Ulusal ve Bölgesel Acil Müdahale Planları Projesi' çerçevesinde 6 bölgesel, 1 ulusal Acil Müdahale Planı hazırlanmıştır. Acil müdahale planları hazırlanan kıyı tesislerine yönelik denetim çalışmaları ülkemizde limancılık faaliyetlerinin önemli bir yere sahip olan, İzmit Körfezi Liman Bölgesi'nde 6 kıyı tesisinin denetimi ile başlatılmıştır. Kıyı tesisleri ilgili mevzuat kapsamında acil müdahale konusunda imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirmek, tüm katılımcıların araç, gereç ve ekipman kullanım becerilerini arttırmak gayesiyle yılda iki kez tatbikat gerçekleştirmekle yükümlüyüz. Bu tatbikatları bundan sonra daha kapsamlı, geliştirerek devam ettireceğiz. Bu bakımdan, muhtemel tehlikeler karşısında mevcut durumumuzu gözden geçirme fırsatı da buluyoruz. Buranın imar planına ilişkin çalışmaların son aşamasına gelinmiştir. Şu anda evrakları bakanlığımızdadır. Devlet ve hükümet bu bilinç içerisindeyiz.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen de yaptığı konuşmada Türkiye’nin en önemli kaynaklarından birinin denizler olduğunu hatırlatarak, “Bunların korunması konusunda ise yaptığımız en önemli çalışmalardan biri acil müdahale çalışmalarımı. Yaşanan deniz kazaları denizlerin temizlenmesini ve acil müdahaleyi zorunlu hale getiriyor. Bundan sonra her 6 ayda bir tatbikat düzenleyeceğiz. Bizlere bu imkanı sağlayan GİSAŞ firmasına teşekkür ederiz” dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Bayraktar'ın anonsuyla başlayan tatbikatta, çarpışan iki gemide yangın çıktı. Yangının ekiplerce söndürülmesinin ardından kirlilik ölçümü yapılarak, denize dökülen yakıt temizlendi. Tatbikatta ayrıca yaralanan gemi personeli sahilde hazır tutulan ambulaslara getirilerek, ilk müdahaleleri yapıldı.