ATATURK

Bakan Özhaseki Kayseri Bilim Merkezi'nin Tanıtım Programına Katıldı

31 Aralik 2016
Bakan Özhaseki Kayseri Bilim Merkezi'nin Tanıtım Programına Katıldı
Bakan Özhaseki Kayseri Bilim Merkezi'nin Tanıtım Programına Katıldı
Bakan Özhaseki Kayseri Bilim Merkezi'nin Tanıtım Programına Katıldı
Bakan Özhaseki Kayseri Bilim Merkezi'nin Tanıtım Programına Katıldı

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü TÜBİTAK ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Kayseri Bilim Merkezi'nin tanıtım programına katıldı.

 
Bakan Özhaseki tanıtım programında yaptığı konuşmada, böyle bir tesisin açılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Anadolu Harikalar Diyarı'nın içine yapılan bilim merkezinin inşa süreciyle ilgili bilgi veren Özhaseki, şunları söyledi:
"TÜBİTAK, bu bilim merkezi projelerini büyükşehirlerde uygulamak istediğini söylemişti. Binayı biz yapacaktık, içerisini onlar donatacaktı. Buraya hafta sonu 50-60 bin insan geliyor, hafta içi ise 10-15 bin kişi geliyor. Özellikle 1950'li yıllarda bizim geri kalmışlığımızın bir neticesi olarak büyüklerimizden şu sözü hepimiz çok duyduk; 'İcat çıkarma, konuşma'. Halbuki icat çıkarmak lazımdı. Hatta bizi okutmadılar, 'Ne işin var oğlum okulda, gel buraya dükkan var, tezgah var.' derlerdi. Bizim Kayserililer doğru düzgün okula bile gitmediler. Bunun acısını hep içimizde hissettik. Hâlbuki biz bilgiyi yitik bir mal olarak gören Peygamberin ümmetiyiz."
 
"KANUNİ OLMASAYDI EĞER MİMAR SİNAN HERHALDE OLMAZDI"
Bakan Özhaseki, tarihte ilk tıp fakültesinin bin 200'li yıllarda Kayseri'de kurulduğunu, ilk ameliyatların burada yapıldığını, sadece tıp alanında değil astronomi, matematik gibi alanlarda da geçmişte büyük dehalara sahip olunduğunu belirtti.
 
Türkiye'ni geçmişinde derin bir kültür ve bilgi birikimi olduğuna dikkati çeken Özhaseki, şöyle devam etti:
"İbn-i Kemal, Farabi, İbn-i Sina bunun gibi sayabileceğimiz onlarca isim var. Bunlar nasıl olmuş, kendi döneminde buna uygun bir iklim var. Kanuni olmasaydı eğer Mimar Sinan herhalde olmazdı, Yavuz'un anlayışı olmasaydı bu büyük imparatorluk kurulamazdı. Geçici olarak yaşadığımız sıkıntılardan ötürü biraz bilimden, teknolojiden uzaklaşmış olabiliriz ama biz asli gündemimize dönmek zorundayız. Bu iklimi de sağlayacak olan siyasi iktidarlardır. Zamanında nasıl Mimar Sinan'ın önünü açan Kanuniler varsa, ilim adamlarının çamurundan bile şeref duyan ecdadımız varsa, bugün de aynı ortama sağlayacak olanlar siyasi iktidarlardır. Biz elimizden geleni yapıyoruz. 14 yıllık iktidarımız döneminde üniversite sayımızın kaça çıktığı belli, FATİH projesiyle nereye getirmek istediğimiz belli, bütçemizin en büyük kısmını nereye ayırdığımız da belli."
 
Özhaseki, özellikle son günlerde Yavuz Sultan Selim için söylenen sözlerin kendisini rahatsız ettiğini aktararak, "Bir milletvekili 'katil' diyebiliyor, bizim tarihteki en büyük değerimiz için, yazıklar olsun, diyecek başka bir şey bulamıyorum. Selçuklu da bizim Osmanlı da bizim Cumhuriyet de bizim. Biz tarihimize sahip çıkarak ayakta kalabiliriz. Küfür ederek, ayrıştırarak, dışlayarak ayakta kalamayız. Yavuz'un bilim adamlarına verdiği değeri anlattık. Bizim iftihar ettiğimiz bir zata ne yazık ki bunları söyleyebilecek kadar tarihini bilmeyen, suni düşmanlıklar üreten insanlar çıkabiliyor." ifadelerini kullandı. 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise tanıtım programında yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Bilimde ve teknolojide takip eden değil, takip edilen olmalıyız, vagon değil, lokomotif olmalıyız, tüketen değil üreten olmalıyız."
 
Özlü, TÜBİTAK ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocasinan ilçesindeki Anadolu Harikalar Diyarı'nın içine yapılan Kayseri Bilim Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, yılın bu son gününde, Kayseri'de vatandaşlarla bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.