Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla master planları ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması ve değerlendirilmesine ilişkin usul ile esasların belirlenmesi amacıyla, İlbank Sosyal Tesisleri'nde çalıştay düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, "Nihai hedefimiz, sadece riskli binaların yenilenmesi değil, yerleşmelerin ve şehirlerin sosyal donatı alanlarını da artırarak yaşanabilirlik düzeyinin yükseltilmesidir. İnsana saygılı, sosyal hayata aykırı olmayan ortak mekanları oluşturmaktır" dedi.
Kayapınar, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, bugün kentsel tasarım-mekan ilişkisi içinde öne çıkan kavramlardan birinin "kent kimliği" olduğunu belirtti.
Kentlerin, hızlı ve niteliksiz yapılaşma sonucu yok olduğunu, kimliklerini kaybettiğini dile getiren Kayapınar, "Bina olarak kaliteli, modern binalar yapıyoruz ama sosyal mekan olarak kimliklerini kaybettiklerini görüyoruz. Aidiyet duygusunun kaybolduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Sadece imar planı hazırlanmasının yeterli olmadığını, imar planlarının kentsel tasarım projeleriyle de desteklenmesi gerektiğini anlatan Kayapınar, imar planlarında da kentsel dönüşüm çalışmalarında da kentsel tasarım projelerinin öne alınmasının önemini vurguladı.
Bundan sonra kentsel tasarım projelerinin de önemli bir aşama olacağını bildiren Kayapınar, bu projelerle, üçüncü boyutun da dikkate alındığı, kimlikli, çevreye duyarlı, engelsiz yaşam kalitesi, enerji verimliği öne alınan, görsel ve estetik değeri yüksek şehirler, mahalleler oluşturulmasının amaçlandığını vurguladı.
Kayapınar, bu kapsamda Bakanlığın merkezi ve yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruşlarıyla işbirliği yaparak, araştırma ve geliştirme çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Erdal Kayapınar, şöyle devam etti:
"Deprem bölgesindeyiz, bunun için öncelikle binanın kalitesinin yükseltilmesi önem arz ediyor. Bununla birlikte mekan kalitesinin de yükseltilmesi gözardı edilemez. Bu anlamda kentsel tasarımı etkileyen unsurların neler olduğunun ortaya konulması gerekiyor. Nihai hedefimiz, sadece riskli binaların yenilenmesi değil, yerleşmelerin ve şehirlerin sosyal donatı alanlarını da artırarak yaşanabilirlik düzeyinin yükseltilmesidir. İnsana saygılı, sosyal hayata aykırı olmayan ortak mekanları oluşturmaktır. Bu mekan kalitesinin oluşturulması için de belli kural ve esaslara ihtiyaç olduğu açıktır."
Çalıştaya, peyzaj, mimarlık ve şehir bölge planlama alanlarında uzman akademisyenler katılıyor.