Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yerel yönetimlerle ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle büyükşehir belediyelerinin itfaiye personeli sayılarının artırılacağını açıklayan Bakan Kurum, “Yerel yönetimlerle ilgili yönetmeliğimizi güncelleyerek itfaiye teşkilatlarımızı güçlendiriyoruz. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğimizle büyükşehir belediyelerinde nüfusa göre itfaiye personeli sayılarını artırdık. Hayırlı olsun” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, büyükşehir belediyelerinden gelen talepler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan istişaraler doğrultusunda “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte” değişiklik yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yönetmelik değişikliği ile ilgili sosyal medya hesabından “Yerel yönetimlerle ilgili yönetmeliğimizi güncelleyerek itfaiye teşkilatlarımızı güçlendiriyoruz. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğimizle büyükşehir belediyelerinde nüfusa göre itfaiye personeli sayılarını artırdık. Hayırlı olsun” mesajını paylaştı.
NÜFUSA GÖRE İLAVE İTFAİYE PERSONELİ ALINACAK
Resmi Gazete’de yayımlanan ünvan ve norm kadro kademelerinde düzenleme başlıklarını da içeren yönetmelik değişikliği kapsamında büyükşehir belediyelerinde itfaiye personeli sayıları da arttırıldı. Buna göre nüfusu 1 milyona kadar olan belediyelerde 90, 1 ve 2 milyon arası olan belediyelerde 176, 2 ve 3 milyon arası olan belediyelerde 432, 3 ve 5 milyon arası olan belediyelerde 102, 5 ve 7,5 milyon arası olan belediyelerde 272 itfaiye personeli daha istihdam edilebilecek. Büyükşehir belediyelerinin norm kadro standartları cetveline 10 şube müdürü, 10 şef ve 3 uzman kadrosu olmak üzere toplam 23, bağlı kuruluşlarının norm kadro standartları cetveline ise 5 şube müdürü, 10 şef ve 3 uzman kadrosu olmak üzere toplam 18 kadro sayısı eklendi. Ancak, eklenen itfaiye ünvanlı personel; şube müdürü, şef ve uzman unvanlı kadrolar ilgili idarelerin norm kadro standartları cetvelinde yer alan toplam kadro sayıları artırılmadan ilgili idarelerin kullanmadığı kadrolardan düşülmesi şartıyla eklendi.
KADROLARIN ÜNVANLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
Yapılan değişiklikler ile belediyeler ve bağlı kuruluşları daire başkanı ve müdür kadrolarından, ihtiyaç duyulmayan bazı kadro ünvanları kaldırıldı, benzer ünvanlı olanlar birleştirildi, yeni ihtiyaç duyulan bazı kadro ünvanları eklendi.
GERONTOLOG, ERGOTERAPİST İLE DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ ÜNVANLARI EKLENDİ
Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin sağlık personeli kadrolarına, gerontolog, dil ve konuşma terapisti ile ergoterapist kadro unvanları eklendi. Büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlarında ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanı’, Su ve Kanalizasyon İdarelerinde ‘Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi Dairesi Başkanı’, Büyükşehir belediyelerinin dışındaki diğer belediyelerde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü’ kadro ünvanları eklendi.
‘GELİRLER MÜDÜRÜ’ KADROSU ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Belediye gelirlerinin tarh, tahakkuk ve tahsilat oranlarının artırılması ve etkin bir gelir takibinin yürütebilmesi için ‘Gelirler Müdürü’ kadrosunun il belediyeleri ile nüfusu 50 bin ve üzeri belediyelerde kurulması zorunlu hale getirildi. Yapılan değişiklikler yürürlüğe girdikten en geç 6 ay içerisinde uygun hale getirilecek.