Park Güzellik Yarışmasını Kazanan Belediyeye Bakanlıktan Destek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlere daha çok yeşil alan için belediyeler arası “en güzel park proje yarışması” düzenleyecek. Yarışmaya katılacak belediyelerin park projelerini inceleyecek olan Bakanlık, 81 ile yapılacak 150 en çevreci parkın tüm masraflarını karşılayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gelişen dünya ile birlikte artık şehirlerde çevre bilincinin öne çıktığını söyledi. Türkiye’nin ekonomik gelirinin artmasına bağlı olarak çevre yatırımlarının daha da arttığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Kaynaklarımız artırdıkça fabrikaları çok ciddi disipline ediyoruz. Bütün katı atık tesislerimizin hepsini düzenli depolama şekline getiriyoruz. Bunula beraber çöpten enerji üretme, çöpten seracılık yapma, çöpten kompost üretme çalışmalarımız devam ediyor. 10 bin metreküp/saat olan atık su arıtma tesislerinin hepsini online olarak takip ediyoruz. Arıtma tesisi olmayan işletmelere ciddi cezalar kesiyoruz. Bakanlık olarak belediyelerin atık su arıtma tesislerindeki enerji giderlerinin yüzde 50’sini hibe olarak veriyoruz. Yeter ki bunlar artsın” diye konuştu.
Şehirlerde yeşili artıracak proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Bayraktar, 81 ildeki belediyelere park yarışması düzenleyeceklerini, en çevreci seçilen projenin tüm masraflarını karşılayacaklarını belirtti.
Bakan Bayraktar, “Öyle belediyelerimiz var ki, inanın tek başına 300 park yapıyor. Şimdi biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak belediyelere bir yarışma açacağız. Türkiye genelinde belediyelerden park projesi isteyeceğiz. 81 vilayette seçilecek olan 150 parkın parasını biz Bakanlık olarak karşılayacağız. Çocukların oynayabildiği, gençlerin eğlenebildiği, yaşlıların dinlenebildiği, oturup komşuluk ilişkilerinin arttığı örnek parklar olmalı. Bu parkları yapan belediyelere çok ciddi destek vereceğiz. Yine kentsel dönüşümde de mutlaka yeşil alanları artırıyoruz. Otoparklar, ulaşımlar, yeşil alanlar, sosyal tesisleri olmadan avam projeleri onaylamadan adım attırmıyoruz Ferdi olanlar hariç, onlara belediyeler müsaade ediyor. 10 dönümden büyük riskli alanların mutlaka bize avam projeleri geliyor. Bakıyoruz sosyal donatısı, yeşil alanı var mı? Yoğunluğu ne durumdadır? Uygun olanları onaylıyoruz o zaman projelere ruhsat alabiliyorlar” dedi.