Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Suudi Arabistan Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Ali İbrahim AlNaimi ikili görüşmelerde bulundu.
İkili görüşmeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’da katıldı.
Bakan Sarı Türkiye ve Suudi Arabistan’ın güçlü tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı, dost ve kardeş iki ülke olduğunu, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasının ikili ilişkilerimize ivme kazandıracağını, işbirliğimizin güçlendirilmesi ile bölgesel barış ve istikrara da katkı sağlanacağını belirtti.
İklim değişikliği ile mücadele bağlamında ise Bakan Sarı, Türkiye’nin Paris’te anlaşmaya varılmasını beklediğini, müzakerelerde delegelerin çok büyük bir yük altında olduğunu, Türkiye’nin kapsayıcı, adil ve dinamik bir anlaşmaya varılması için sonuna kadar yapıcı ve esnek tutumunu sürdüreceğini ifade etti.
Suudi Arabistanlı Bakan AlNaimi ise sabah Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdikleri görüşmede Paris’ten onların da başarılı bir sonuç beklediğini, Kopenhag’da yaşanan başarısızlığın geçmişteki dayatmalardan kaynaklandığını ve bu nedenle yeni anlaşmada bütün ülkelerin görüşlerinin yansıtılması gerektiğini belirttiklerini aktardı.
Bunun üzerine Bakan Sarı tarafından müzakerelerin gidişatından bir anlaşmaya varılacağı izlenimini edinildiği, anlaşmanın bütün ülkelerin görüşlerini yansıtması gerektiği konusunda Suudi Arabistan’a aynen katıldığımız vurgulandı.
Bakan Sarı ayrıca, 1992 yılında oluşturulan eklerdeki ülke sınıflandırması günümüz ve geleceğin gerçeklerini yansıtmadığı için yeni anlaşmada Sözleşmenin mevcut ekler sistemine atıf yapılmaması gerektiği ile farklılaşma yeni iklim rejiminde oldukça elzem olduğu için Sözleşmenin “ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar" ilkesinin muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bakan Sarı, Türkiye’nin yüksek bir emisyon azaltım potansiyeli bulunduğunu, bu bağlamda finans ve teknoloji desteklerine erişiminin önünün açılması ile iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebileceğini dile getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı son olarak Türkiye’nin 2020 yılındaki 26. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapmak için gerekli girişimlerde bulunduğunu söyledi.
Suudi Arabistanlı Bakan ise belirtilen bütün hususlarda Türkiye’ye katıldıklarını, Türkiye’de gerçekleştirilecek bir Taraflar Konferansını dört gözle beklediklerini ifade ettikten sonra sözlerine iklim değişikliğinin fosil yakıttan kaynaklandığı yönünde yanlış bir algılama olduğunu, kendi amaçlarının fosil yakıtları değil emisyonları ortadan kaldırmak olduğunu, bu nedenle yenilenebilir enerji ile karbon yakalama ve depolama konusunda çok önemli yatırımlar yaptıklarını, bugüne kadar yer altında 200 bin ton karbondioksit depoladıklarını ve bundan polimer ve kauçuk üretme konusunda ar-ge çalışmaları yürüttüklerini ve Sayın Bakanımızın başkanlığında ülkelerini ziyaret edecek teknik bir heyete deneyimlerini aktarmaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek devam etti.
Bunun üzerine Bakan Sarı, Suudi Arabistan’ın karbon yakalama ve depolama konusundaki tecrübelerinden memnuniyetle yararlanmak istediğimizi ifade ederek Suudi Arabistan ile çevre alanında işbirliğini güçlendirmek adına anlaşma imzalanabileceğini dile getirdi.
İkili görüşme, her iki tarafın da karşılıklı iyi dileklerini iletmesi ile son buldu.