Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasek, TRT Haber’de “Anadolu Soruyor” programının canlı yayın konuğu oldu.
Bakan Özhaseki cinsel istismar düzenlemesine ilişkin “Herhalde usulde bir hata yapıldı gibi geliyor. Aslında arkadaşlarımız çok iyi niyetli olarak bir sorunu çözmek adına bir formül getirdiler. Bunun üzerine tartıştılar, ama bunun geliş biçimi itibariyle bir gece yarısı Meclise gelmesi biraz tepkiyle karşılandı diye düşünüyorum ben”
Başkanlık sistemine ilişkin soruya Bakan Özhaseki, mesele koltuk meselesi değil. Mesele, AK Partinin iktidar olup da istediğini yaptırma meselesi de değil. Şu anda zaten biz istediklerimizi yapabilecek güçteyiz. Biz başkanlık sistemini kendimiz için istemiyoruz, iktidarımız için istemiyoruz, gelecek nesiller için istiyoruz diye cevap verdi.
-İnşaat Sektöründe İki Yüz Elli Milyar Dolarlık İş Hacmi Var-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: “Yerli inşaat sektörü Türkiye’deki 200 ayrı sektörü de tetikleyen bir sektör; yani kapı kolundan camına kadar, işte boyasından perdesine kadar, mobilyasından aklınıza gelebilecek ev aksesuarında ne varsa hepsini etkileyebilecek bir sektör. Bu sektörde Türkiye çok güçlü, yurt dışında da güçlü. Yurt dışındaki ilk 250 firmadan 42’si Türk firma. 250 milyar dolar civarında da bir işlem hacmi var” dedi. Yurt içinde de güçlü firmalar var diyen Bakan Özhaseki; “Bu konuda doğrusu şanslıyız, yerli ekipman iyi, bilgi birikimi iyi, mimarlarımız, mühendislerimiz bu konuda etkili. Yalnız bu sektörün şöyle bir kadersizliği var, günlük ekonomik gidişattan çok çabuk etkileniyor. Fabrikada üretim yapan birisi için bu çok söz konusu değildir, dışarıya bağlantı yapmıştır, satış yerleri bellidir, o hızla devam eder, çok kolayca dışarıdaki rüzgârdan etkilenmez. Ama inşaat sektörü dışarıda olan bitenden çok çabuk etkileniyor” dedi.
-Vatandaş Çok Memnun-
Kayyum atanan belediyelerde halkın kayyumlardan çok memnun olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki; “Kayyum arkadaşlar gayret ediyorlar, uğraşıyorlar. Burada bugün Şırnak il, Cizre, Silopi, İdil ilçesi vardı, kayyum belediye başkanları buradaydı, Vali Bey buradaydı. İstekleri şu: “Ne olur su şebekemizi bir yenileyin. Mesela birisi diyor ki; 10 günde bir su akıyor, Cizre’de 10 günde bir su akıyor” İdil’de haftada bir gün su akıyor. Niye? Devlet Su İşleri İdil’e kadar suyu getirmiş. Fakat içeride şebekeler düzgün döşenmediği için, saat sistemi koymadıklarından ilk giren mahallede bütün musluklar açılıyor, hortumlar bahçelere salınıyor, aşağıdaki yüzde 80 vatandaş su alamıyor; böyle bir şey olabilir mi? Belediye başkanlarının bununla uğraşması lazım ve bütün bu dört yeni kayyum belediye başkanı bizden su şebekelerinin yenilenmesini istiyor, saat takılmasını istiyor, bir disiplin altına alınmasını istiyor, kanalların yapılmasını istiyor. Yollarının yapılmasını istiyor, parke taşı istiyorlar, orada asfalt istiyorlar. Şimdi bunlar kötü şeyler değil. Ama ben o belediye başkanlarından daha hiçbir tanesinin gelip de burada bu işleri takip ettiğini de görmedim. Şimdi arasında dağlar kadar fark var, hizmet dönemi başladı ve vatandaş da çok memnun bu işten” dedi.
Terörden zarar gören bölgelerdeki imar ve ihya çalışmalarına da değinen Bakan Mehmet Özhaseki; “Sur’da koruma amaçlı imar planı var, buna uygun hareket ediyoruz. Orada yapılmış olan daha önceki planlamada genellikle geleneksel o taş evler var, onlara yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan sokak sağlıklaştırma projesi yapıyoruz. Bir taraftan altyapı projelerine girdik, onunla uğraşıyoruz Sur’da. 1200 civarında da tescilli eser var; yarısı sivil mimarlık örneği, yarısı kamu binaları. Onlardan işte hasara uğrayanları restore ediyoruz. Derken Sur içerisinde o tarihi dokusuna uygun bir yapılanma içerisinde devam ediyoruz. Alipaşa-Lalebey Mahallesinde bir mahalle dokusu ortaya çıkıyor. Hazreti Süleyman Camii çevresinde orada bir ziyaretgâh yapılıyor. Bütün bu çalışmalar da son hızla devam ediyor” dedi.
Şırnak Merkez, ayrıca İdil, Cizre, Silopi, Nusaybin ve Yüksekova’da da inşaatların başladığına vurgu yapan Bakan Özhaseki; Silopi’de, İdil’de birkaç ay içerisinde evleri teslim edebilecek durumdayız. Cizre’de inşaatlarımız başladı, orada 250-300 gün sonra teslim edebilecek durumdayız. Biraz önceki saydığım ilçelerde en fazla 1 yıl içerisinde bütün şehrin altyapısı bitmiş olarak, üsteki evler bitmiş olarak teslim edebilecek durumdayız. Zaten vatandaş gelip şunu derse ki; benim evim yıkıldı, sizin vereceğiniz evden almak istiyoruz, anlaşalım, peki. İmza attığı takdirde evi yıkıldığı günden itibaren ayda 700 lira kira parası veriyoruz, evi yıkıldığı günden itibaren. 6 ay önce yıkılmışsa evi 6 ay öncesinden başlıyoruz ve evi teslim edene kadar 700 lira vermeye devam ediyoruz” dedi.