Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) tarafından, "Şehircilik Politikalarının Ekonomiye Etkileri" başlığıyla düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Özhaseki, AK Parti'nin Türkiye'deki vesayetçi yapıyı yıktığını söyledi.
Bakanlığının çalışmalarını anlatan Özhaseki, çevrenin korunması ve doğanın dengesinin bozulmamasının önemli olduğunu vurguladı.
Nükleer, kömür, hidroelektrik santrali ve yenilenebilir enerji gibi birçok seçeneğe karşı gösterilen tepkilere değinen Özhaseki, böyle bir coğrafyada bu milletin enerji konusunda dışa bağımlı olarak yaşayamayacağını dile getirdi.
Paris'in etrafında 6, Londra'nın etrafında ise 99 nükleer santral olduğu bilgisini paylaşan Özhaseki, "Biz niye yapmayacağız? 'Kömür santrali' diye bağıranlara soruyorum. Avrupa Birliğinde birçok ülke enerjisinin bir kısmını kömürlerden karşılıyorlar. Biz yerli kömürümüzü niye kullanmayalım? Tabiatı tahrip ediyorsa, filtreleme sistemine dikkat edersiniz, yaparsınız." diye konuştu.
Bir denge içinde hem çevreyi koruyup, hem de bu yatırımları sürdürdüklerini ifade eden Özhaseki, iş adamlarının önünü açmak gerektiğini söyledi.
Türkiye'deki şehir planlamalarının çok geç yapıldığını, eski şehirlerin üstüne yeni şehirler kurulduğunu belirten Özhaseki, ülkede sağlıksız ve kimliksiz yapıların bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de inşaat sektörünün önünün çok açık olduğuna, bunun doğru şekilde biçimlendirilerek, yönetilmesi gerektiğine işaret eden Özhaseki, imarın değişmez kurallarını Bakanlığın koyması gerektiğini aktardı.
Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
"Yeni yönetmelik üzerindeki çalışmamız o. İmardan gelen, yönetmelikten gelen farklarla yüzde 40, 50, 60 artırılır mı inşaat. Bazı semtlerden büyük projeler getiriyorlar, hayret ediyorum. 80 metrelik ev, 70 metre balkon gözüküyor, 150 metreye çıkıyor. Belli ki bunu çevirip içine oturacak. Hainlik peşinde. Şimdi biz imarın değişmez kurallarını yazıyoruz, şehirlere göndereceğiz. Diyeceğiz ki, 'Siz de kendi şehrinizle ilgili hazırlayın bize geri gönderin.' Süre vereceğiz, sonra o gelenleri onaylayacağız. Her şehrin planı, imar yönetmeliği ayrı ayrı olacak. Sivas Şarkışla'nın imar planıyla İstanbul'unki bir olmaz. Bitlis'teki imar planı yönetmeliğiyle İstanbul bir olmaz. Doğru değil bunlar. Şimdi 6 aylık süreyi uzattık. 6 ay içerisinde bu hazırlığı yapıp her şehre has özel bir yönetmelik çıkaracağız."
- BAKANLIK BUNDAN SONRA İMAR PLANI YAPMAYACAK-
Yeni belediye yasasının geldiğini, parsel bazlı imar değişikliklerinin yasaklanacağını ifade eden Özhaseki, "Eli kolu oynayarak eğer inşaattan artış alıyorsan, burada bir helallik yok. Şehir cinayeti var. Bakanlık bundan sonra imar planı yapmayacak. Kentsel dönüşümlere karışacağız ayrı bir şey ama imar planı yapmayacağız." dedi.
Mehmet Özhaseki, eline dosyasını alanın, tanıdığını bulanın gelip taleplerde bulunduğunu aktararak, "Böyle bir şey yok arkadaşlar. İstanbul için bunu söylüyorum. Bazı belediyelerimiz de bu hataya düşüyorlar. Normal imar planları ikiyse dörde çıkarıyorlar, dörtse sekize çıkarıyorlar. Nasıl olacak şimdi arkadaşlar? 15 milyonluk İstanbul'u 30 milyon yaptınız. Sorunları nasıl çözeceksiniz?" şeklinde konuştu.
"Bakanlık plan yapacak mı? Evet yapacak. Sahillerdeki planlar bize ait, sit alanlarını koruyacağız." diyen Özhaseki, 1/100 binlik planlamaları yaptıklarını söyledi. Özhaseki, "Kentsel dönüşümlerde bölge bazlı, vicdani olarak ortalama birtakım yoğunluklar artırılabilir ama sosyal donatılar gözetilerek artırılabilir, parsel bazlı, tek tek değil." dedi.
Gelecek hafta Bakanlar Kuruluna inşaat sektörünün nasıl ayağa kaldırılması gerektiğine ilişkin sunum yapacağını ifade eden Özhaseki, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin yüzde 7'sine hitap ettiğini, 250'ye yakın sektörü canlandırdığını ve böyle bir sektörün görmezden gelinemeyeceğini sözlerine ekledi.
MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş da derneğin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Toplantıya, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek ve iş adamları katıldı.