Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü öğrencileriyle söyleşiye katıldı.
İnşaat mühendisliği bölümünü Konya’da okumanın öğrenciler için büyük şans olduğunu belirten Kurum, "Çünkü Konya’da gezerken, tarihin koridorlarında yürürsünüz. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e medeniyetimizin izleri arasında dolaşırsınız. Alaaddin Camisi, Kapu Camisi, Mevlana Müzesi, Sultan Selim Camisini, İnce Minare’yi, Karatay Müzesi’ni görürsünüz. Yine Hacıveyiszade Camisi’nde, rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın da emeğinin geçmiş olduğu bir Cumhuriyet dönemi eserini inceleme fırsatını bulursunuz. Böyle bir tarihi şehirde yaşıyor olmak, geçmişten ilham almak, yeni fikirler meydana getirebilmek için son derece önemli bir fırsat" diye konuştu.
Konya’nın mimari dokusunu öne çıkarmak için Mevlana Meydanı Projesi’ni başlattıklarını hatırlatan kurum, Mevlana Müzesi, Selimiye Camisi ve Kapu Camisi'ni içine alan 36 bin metrekarelik projeye ilişkin bilgi verdi.
"YATAY MİMARİYİ YAŞATMAK KÜLTÜRÜMÜZDEN GELİYOR"
Bakanlık olarak, Türk kültür ve medeniyetini yansıtan projelere imza attıklarını, yatay mimariyi esas alarak, komşuluk ilişkilerini ve sosyalleşmeyi ön planda tuttuklarını dile getiren Kurum, “Mahalle kültürünü, az katlı yatay mimariyi yaşatmak kültürümüzden geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da her seferinde bunu dile getirir. Çünkü bunlar bizi biz yapan değerlerimiz ve bu yüzden korumak zorundayız. Gelecek nesillere de aktarmak zorundayız. Bunları yaparken de tasarrufu teşvik eden, modern, akıllı şehirler kurarken, doğayı, yeşili ve tabiat içindeki tüm canlıları da önemseyerek adım atmaya gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Daha yaşanabilir, temiz bir çevre ile yıllık 20 milyar lira tasarruf ve 100 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefledikleri Sıfır Atık Projesine ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, şöyle devam etti:
"Dünyanın geldiği sürece baktığımızda maalesef atıklarımız her geçen gün artıyor. Bu atıkları geri dönüştürmek zorundayız. 2000'li yıllarda yüzde 1 seviyesinde geri dönüşüm sağlıyorduk. Şu anda yüzde 13 seviyelerine çıktık. Avrupa Birliği ülkelerinde, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 46. Yani bu ne demek, aldığımız ürünlerin geri dönüşüme katkısı yüzde 46 demek. Bu rakam bizde şu an yüzde 13. İnşallah 2023 yılında bunu yüzde 30 seviyelerine çıkaracağız ve 2030 yılına geldiğimizde de amacımız gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 46 seviyelerine çıkarabilmek."
"ATIKLARIMIZIN YÜZDE 52’Sİ ORGANİK ATIK"
Proje ile atıkları kaynağında ayrıştırdıklarına işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Atıklarımızın yüzde 52’si organik atık. Diğerleri de plastik, metal, cam şeklinde ayrılıyor. Bu atıkları kaynağında ikili toplama sistemiyle ayrıştıracağız. Biri organik atık olacak, geri dönüşebilecek cam, metal, karton kağıtların olduğu atıkları da ayrı bir tarafta toplayacağız. Bunları da geri dönüşüme tabi tutacağız ve hammadde anlamında şu an yurt dışından ithal ettiğimiz birçok ağacın kesilmesine sebebiyet verdiğimiz o sürece de katkı sağlayacağız. Ağaçlarımızı, çevremizi, doğamızı koruyan bu projeleri geliştireceğiz. Şimdi Türkiye çapında yaklaşık 18 bin 750 kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçtik. Konya da bu anlamda örnek bir şehir oldu. Valiliğimiz bünyesinde Konya’mızda da yaklaşık 2 bin 300 kamu kuruluşunda bu uygulamaya geçildi."
Kurum, her ile bir Millet Bahçesi yapma sözü verdiklerini, ilçelere de ayrı ayrı Millet Bahçesi yapmaya başladıklarını anlattı.
"İNŞAAT SEKTÖRÜ ÜLKENİN GURURU"
İnşaat sektörünün ülkenin gururu olduğunu vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:
"Türk müteahhitlerinin üstlendiği proje büyüklüğü 10,6 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 30 ülkedeki 96 proje Türk firmaları tarafından yapılıyor. Müteahhitlik firmalarımızca 1972'den 2018 Haziran ayına kadar 120 ülkede üstlenilen 9 bin 375 projenin toplam bedeli 367 milyar dolara ulaşmış durumda. 440 bin müteahhitimiz Türkiye’nin her yerinde ve dünyanın birçok noktasında iş yapıyor. İnşaat ve bağlı sektörleri, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Yani inşaat sektörümüz ahşap, demir, mermer, çelik, aydınlatma gibi 250 ayrı sektörü besliyor. Ülkemizin gayrimenkul sektörü, yerli yatırımcılara olduğu kadar yabancı yatırımcılar için de güvenli bir pazar. Bunu da vatandaşlık edinebilmenin şartlarını biraz daha kolaylaştırarak süreci hızlandırmaya gayret gösteriyoruz ki yurt dışından ülkemize gelerek yatırım yapmak isteyen birçok yabancı ülke vatandaşı da var."
Şehirlerin geleceğini planlarken genç inşaat mühendislerine ihtiyaç duyduklarına değinen Kurum, şunları kaydetti:
"Nitelikli öğrenciler, nitelikli mühendisler yetiştirmemiz gerekiyor. Nitelikli olmak sadece okulla olmuyor, okulda aldığınız eğitimi pratiğe dönüştürebilmeniz de çok önemli. Okulda iyi bir eğitim almanız şart ki bu anlamda şanslısınız. Bunu pratiğe yansıttığınızda çok daha iyi durumlara gelebilirsiniz. Yükseköğretim kurumlarımızda yaklaşık 120 adet inşaat mühendisliği eğitimi veren bölümümüz var. 2018 yılı itibarıyla 69 bini aşkın gencimiz hali hazırda bu bölümü okuyor. Okullarımızın teknik altyapı, laboratuvar imkanları ve pratik yapma araç gereçleri bakımından güçlendirilmesi, daha iyi şartlara getirilmesi eğitim kalitesi için önemli. İnşaat mühendislerimize ekip arkadaşı olacak ara elaman yetişmesi için gerekli eğitim ve öğretim sistemi de daha aktif hale getirilmeli."
Kurum, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Konya'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi uygulama okulu Sancak Ortaokulu'nu ziyaret etti. Öğrencilerin daha yaşanılabilir bir çevre, sağlıklı nesiller için yaptığı çalışmaları, etkinlik ve projeleri inceleyen Kurum, okul yönetiminden projelere ilişkin bilgi aldı.
Öğrenciler tarafından yapılan çevreci projelerin kendisi için kıymetli olduğunu ifade eden Kurum, atıkların geri dönüşümünden elde edilen malzemelerin gelirlerinin, düzenlenecek kermeslerle ihtiyaç sahibi çocuklara aktarılabileceğini söyledi.
Sıfır Atık Projesi'nin ülkeye değer katacağını vurgulayan Kurum, "Bu proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 19 bin kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçtik. Geri dönüşümden elde ettiğimiz ürünlerin oranı 2000'li yıllarda yüzde 1 iken şu an yüzde 13’e çıkardık. İnşallah 2023 yılındaki hedefimiz bu oranı yüzde 30 seviyelerine çıkarmak. 2030 yılına geldiğimizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 46 seviyesine çıkarmak istiyoruz. 2023 yılında, bu proje kapsamında inşallah tüm Türkiye’de 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız ve yıllık 20 milyar lira da tasarruf sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
"2023'TE BÜTÜN ŞEHİRLERDE İKİLİ TOPLAMA SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ"
Bakanlık olarak geri dönüşüm ve tasarım yarışması başlattıklarını anlatan Kurum, şöyle konuştu:
"Bu yarışmamıza 100 bin kişi, 100 bin eserle başvurdu. Ankara Ticaret Odamızda Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde gerçekleştireceğimiz törenle, yarışmamızın birincilerini belirleyeceğiz. Bu geri dönüşüm ve tasarım yarışmasında tüm Türkiye’deki eserleri değerlendireceğiz. Ayrıca yeni bir yönetmelik de çıkarıyoruz. Yönetmelikle birlikte 2023 yılına geldiğimizde bütün şehirlerimizde, ilçelerimizde ikili toplama sistemine geçeceğiz. Bu yönetmelik kapsamında çöplerimizi kaynağında ayrıştıracağız. İnanın, bu çöpleri ayrıştırmazsak bunları depolayacak yer bulamayacağız. O yüzden Sıfır Atık Projesi ve bu kapsamda çocuklarımızın, gelecek nesillerimizin bilinçlendirilmesi çok önemli."
Kurum, buradaki ziyaretinin ardından Atiker Konyaspor Kulübü'ne geçti. Kulüp yönetimiyle bir süre görüşen Kurum, Atiker Konyaspor'un şehir ve ülke için önemli bir değer olduğunu belirtti.
Ziyaretin ardından Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi'ni gezen Kurum, yetkililerden merkezdeki faaliyetler hakkında bilgi aldı, tesisi inceledi.