ATATURK

Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı

29 Ocak 2014
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı
Bakan Güllüce Ödül Törenine Katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, öğrencilerde iklim değişikliği konusunda bilincin arttırılması amacıyla yürütülen, İklim Değişikliği Resim ve Kompozisyon Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Çevrenin bu toprakların kendi malı ve kültürü olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Bu kültür bizim malımızdır. Biz bunu batıdan ve bizim dışımızdaki dünyadan öğrenmedik. Bizim 1000 yıldır belki daha fazla kültürümüzde, bu vardır. Öz ve öz yerlidir çevre kültürü. Ama biz bunu bilimsel gelişimde bir manifesto haline getirememişizdir. Bir sistematik hale getirememişizdir, böyle bir eksikliğimiz vardır. Akli muvazenesi bozuk olan insanlarını bizim dışımızdaki dünyadaki ülkeler yakarken, biz kanadı kırık kuşlar için vakıflar kurmuşuz.” şeklinde konuştu.

Ülke insanında hayvan sevgisi olduğunu belirten Bakan Güllüce, "Herhangi ilkokul diploması olmayan, dağ köyündeki bir kadın, hayvana taş attığınızda size şunu söyler, 'Bir dakika oğlum, hayvan hakkı kul hakkından önce gelir.' İşte sana hayvan haklarının manifestosu. Bundan daha güzel ifade edilemez. İnsan haklarıyla ilgili de öyledir. Kimse bu ülkenin insanına ne insan haklarını öğretsin ne hayvan haklarını öğretsin ne de çevreyi öğretsin. Bu bizim yerli malımızdır, onlar bunu sistematik hale getirmişlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Bilim adamlarına seslenen Bakan Güllüce, "Yerli bir söylemle bu malımızı, biz onlara kendi dilimizle, kendi deyimlerimizle satalım, öğretelim. Halkımızın bilimle barışık olmayışının nedeni belki de kendi söylemimizle anlatamamış olmamız mıdır acaba diye de soruyorum. Yerli söylemle, dille, Anadolu köklü bir anlatımla acaba yaklaşsak, bugünkü açık olur muydu? Cevabını bilim adamlarına bırakıyorum" diye konuştu.

Bakan Güllüce, "Çevre konusunda dünyada kimse bizimle yarışamaz. Biz dünyanın en iyi çevrecisiyiz. Bu noktada da eksikliklerimiz varsa gecemizi gündüzümüze katacağız, açığımızı kapatacağız" dedi.

-"Dünyadaki tüm bilgiler, bizim kaybolmuş malımızdır"

Türkiye'nin hızla şehirleştiğine işaret eden Güllüce, hızlı göçün şehirlerde anormallikler, olumsuz yapılaşmalar oluşturduğunu söyledi. Bütün hizmetlerin amacının insanları mutlu etmek olduğunu dile getiren Güllüce, bundan sonra ne yapılması gerektiği üzerinde çalışmak gerektiğini vurguladı.

Bakan Güllüce, "Biz köklü bir medeniyetten geliyoruz. O medeniyette, Mevlana'nın metaforu var, 'Bir ayağınızı sabit tutarsınız, diğeriyle dünyayı dolaşırsınız.' Dünyadaki tüm bilgiler, bizim kaybolmuş malımızdır. Onları alırız. Bir ayağımızla Anadolu platosunun üzerinde durur, o platonun üzerine ayağımızı çakarız, kendi dilimize, kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkarak dünyadaki bütün bilgileri, hikmetleri alırız" ifadesini kullandı.

Son 300 yıldır insanların her şeyi hem fiziksel hem manevi olarak tükettiğini ifade eden Güllüce, tüketimle ilgili insanların kendisini sorgulaması gerektiğini belirtti. Güllüce, "Bu dünyada en lüks kürkü giyen insanları, hayvan haklarıyla ilgili sokaklarda yürürken görüyoruz. Bu paradoksların olduğu bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

Projeyle ilgili konuşmaların ardından, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren 8 öğrenciye ödülleri verildi.

Resim dalında Trabzon’dan Hicran Erdoğan ve kompozisyon dalında ise İzmir’den Berkay Çelebi birincilik ödülü olan Bin TL. ve bir dizüstü bilgisayarı Bakan Güllüce’nin elinden aldı. Ödülü öğrencilere verirken Bakan Güllüce, “Ben lisedeyken okul birincisi olmuştum ve bana kalem hediye edilmişti.” dedi. Resim dalında ikincilik ödülü Edirne’den Neslişah Denkçi, kompozisyon dalında ise Trabzon Ece Burçak Karakaş aldı. İkincilik ödülü olarak 500 TL ve dizüstü bilgisayarı öğrencilere TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen ‘İklim Değişikliğinin Etkileri ve İklim Değişikliğine Uyum Konusunda Farkındalığın Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk Ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğinde gerçekleştirilen İklim Değişikliği Resim ve Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni yapıldı. İlbank Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve birçok davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda proje için hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.