ATATURK

BACA ÖLÇÜMLERİ YERLİ CİHAZLA YAPILACAK

09 Mart 2018
BACA ÖLÇÜMLERİ YERLİ CİHAZLA YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda yurtdışına bağımlılığı azaltmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında TÜBİTAK-MAM ile yerli ve milli olan “Baca Gazı Sürekli İzleme Sistemi” geliştirdi.

İzleme sistemi bileşenler arasında uyumsuzluğu ortadan kaldıracak şekilde bütüncül olarak ele alınarak akıllı sensör yaklaşımı ile modüler olarak tasarlandı. Tasarımda günümüz elektronik ve bilgisayar teknolojisinin en son imkanları kullanılarak sistem özellikleri artırılırken, bileşen sayısı, boyut, enerji kullanımı, bakım ve parça değişim ihtiyaçları gibi unsurlar ise azaltılarak toplam sistem maliyeti muadillerine kıyasla yaklaşık üçte birine düşürüldü.

Türkiye'de belirli büyüklüğün üzerindeki sanayi tesisi bacaları sürekli izlenerek, sonuçları dönemsel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletiliyor. Endüstriyel tesis bacalarının sürekli izlemesinde kullanılan ve analiz yapan cihazlar, yılda yaklaşık 7 milyon lira maliyetle yurt dışından temin ediliyor.

Bu kapsamda yurt dışına bağımlılığı azaltmak amacıyla TÜBİTAK MAM ve özel sektör iş birliğiyle geliştirilen "baca gazı sürekli izleme sistemi" ile karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksitler ve oksijen parametreleri anlık izlenip kaydediliyor.

Bu arada geliştirilen cihaz, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Tebliği ve TS EN 14181 standardında olduğu TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından test edilerek, raporlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı'nda düzenlenen cihazın tanıtım toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanı Soner Olgun, Bakanlık olarak, Türk halkına daha kaliteli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre sunmak için çalışma yaptıklarını belirterek, ekonomik gelişime de katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Çevre kirliliğiyle etkin mücadele edebilmek için öncelikle mevcut durumun ortaya konması gerektiğinin altını çizen Olgun, teknolojik cihaz ve ekipmanlar olmadan izleme, ölçüm ve analizlerin yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.