ATATURK

“223 İlçe Doğalgaza Geç Alarmı Veriyor” Haberinde Gerçeği Yansıtmayan Bazı İfadeler Kullanılmıştır

22 Ocak 2018

Çevre ve Şehircilik Bakanı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK’ün 19 Ocak 2018 tarihinde Habertürk Gazetesi muhabiri ile yapmış olduğu röportaj sonrasında hazırlanan haber metninde doğru olmayan bazı ifadeler kullanılmıştır. 

Doğalgazın yaygınlaştırılması ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017-2019 planlamalarında öncelikli olarak belirlenmiş olan 222 ilçe bulunmaktadır. Ancak haber metninde, bu ilçelerin hava kirliliği açısından alarm verdiği hususu yer almış olup bunun gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Doğalgaz yaygınlaştırma çalışmaları yapılırken ekonomik, teknik ve sosyal açıdan göz önüne alınan birçok faktör bulunmasına rağmen sadece hava kirliliği yaşanan yerlere yönelik planlama yapılmış gibi yansıtılmıştır. Doğalgazın ülke genelinde ilçelerimize yaygınlaştırılması çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kurumların koordinesinde hızla yürütülmekte olup, ilgili çalışmalara çevre açısından Bakanlığımızca katkı sunulmaktadır. 2017 yılı içerisinde, söz konusu 222 ilçeden 94’üne daha doğalgaz arzı sağlanmıştır.

Bakanlığımız hava kirliliği ile mücadele kapsamında ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Hava kalitesi ülke genelinde 300 istasyonla izlenmekte ve ölçüm sonuçları www.havaizleme.gov.tr adresinden şeffaf bir şekilde vatandaşlarımız ile paylaşılmaktadır. 

Hava kalitesi ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde, genel olarak kirlilik düzeyleri Avrupa Birliği limitleri seviyesinde olup, Bakanlığımızca yürütülen etkin mücadele sonucunda kükürtdioksit, azotoksitler, karbonmonoksit ve ozon parametreleri ile ilgili ülke genelinde sıkıntı yaşanmamaktadır.  

Partikül madde kirliliği ise birçok kaynaktan etkilendiğinden kontrol altına alınması diğer kirleticilere göre nispeten daha zor olmaktadır. Birçok Avrupa ülkesi de partikül madde kirliliği ile mücadelesine rağmen sorun yaşamaya devam etmektedir. Buna rağmen, Bakanlığımızın etkin politikalarının sonucu olarak,  2010-2017 yılları arasında ülke genelinde PM10 (partikül madde) oranında %20’den fazla iyileşme görülmüştür. 205 hava kalitesi ölçüm istasyonun 2010-2017 yılları arasında hava kalitesinde ölçülen yıllık PM10 ortalamaları incelenmiş olup, istasyonların %72’sinde değerlerin iyileştiği tespit edilmiştir.

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde alarm durumuna geçilmesine yönelik olarak kirleticiler için uyarı eşikleri belirlenmiş olup, ülkemiz genelinde ölçülen değerler dikkate alındığında alarm durumuna geçilmesi gereken bir durum bulunmamaktadır.  Bu nedenle, haber metninde belirtilen “alarm veriyor” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır.

Uyarı eşiklerinin aşılması durumunda, aşımı engellemek veya süresini kısaltmak üzere Acil Eylem Planları devreye alınmaktadır.  Acil Eylem Planları’nda yer alan eylemler illerimize özgü olarak belirlenmiş olup, Bakanlığımızca takip edilmektedir.

Haber metninde yer verilen, Iğdır ve Keşan’da yaşanan kükürtdioksit fazlalığı Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup, doğalgazın yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar başlatılmıştır. Özellikle topoğrafik yapının ve meteorolojik şartların etkisi ile bu yerleşim yerlerinin üzerinde birikim gösteren kirliliğe yönelik söz konusu çalışma tamamlandığında, bu yerleşim yerlerimizde de hava daha kaliteli hale gelecektir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır