Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanacağı 2023’te dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda; başta dünyadaki son teknolojilerin kullanılacağı İstanbul 3. Tüp Geçit Tüneli, İstanbul 3. Havalimanı, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü, Kanal İstanbul, Avrasya Karayolu Tüneli ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) yatırımları olmak üzere, barajlar, havaalanları, otoyollar, hastaneler, eğitim tesisleri, fabrikalar, kentsel dönüşüm gibi inşaat sektörüne ait yatırımların bu hedefe ulaşmada sahip olduğu potansiyel büyük önem arz etmektedir.
Ülkemizin kalkınmasında en büyük paya sahip olan inşaat sektörü ile ilgili olarak, Bakanlığımız; çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, kentleşme, planlama, proje, yapı, altyapı, mesleki hizmetler, kentsel dönüşüm, yapı denetimi, doğal sit alanları ve tabiat varlıklarını koruma konularında üstlenmiş olduğu görevlerle çok geniş bir hizmet alanına sahip bulunmakta olup, bu hizmetleri yerine getirirken inşaat sektörünün kalite ve verimliliğinin artırılması için tüm birimleriyle gayret göstermektedir.
Yüksek Fen Kurulumuz da 1934 yılından beri üstlenmiş olduğu görevlerle sektörün gelişmesine katkıda bulunmayı sürdürmekte, yapım işleri ile ilgili şartname, tip sözleşme, yıllık rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri hazırlamak, yapı yaklaşık birim maliyetlerini, proje ve kontrollük işlerinde uygulanacak fiyat artış oranlarını tespit etmek ve benzeri görevleri yerine getirmekle birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapım işlerine ilişkin olarak akdedilen sözleşmelerin yürütülmesinde ortaya çıkan anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik karar ve görüşler üretmektedir.
Bu kitap, kamu kurum ve kuruluşlarınca Bakanlığımıza intikal ettirilen ve sözleşmelerin yürütülmesinde ortaya çıkan anlaşmazlık konularına ilişkin oluşturulan Yüksek Fen Kurulu karar ve görüşlerine ait bir derlemedir.
Daha geniş kesimlere ulaştırılması amacıyla hazırlanan bu çalışmanın, inşaat sektörüne katkı sağlayacağı ve ilgililere yararlı olacağı düşüncesiyle, emeği geçenlere teşekkür ederim.
İdris GÜLLÜCE
Çevre ve Şehircilik Bakanı
Yüksek Fen Kurulu Karar ve Görüşler (2005-2015) Kitabı için tıklayınız