Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesi için yöresel mimari çalışması yapılıyor.
Bakan Bayraktar, çevrenin atalarımızdan bize kalan miras değil, çocuklara borcumuz olan gelecek olduğunu ifade etti.
Çevre bilincini arttırmak için 4.sınıftan itibaren çocuklarla birlikte çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Bayraktar, "Türkiye, gelişmekte olan ülkeler içinde çevreye en duyarlı ülkedir. Bir çok konuda Avrupa'dan ilerdeyiz" dedi.
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Kentsel dönüşümü vatandaş desteği ve talebi doğrultusunda başarmak zorundayız. Kentsel dönüşüm sadece eskiyen binaları yenilemek değildir. Parkıyla, bahçesiyle yeterli modern yerleşim birimleri kurmaktır. Çevreci binalar yapmaktır. Deprem fay hattı üzerinde bulunan 6,5 milyon riskli konutu 20 yıl içinde yenilemek zorundayız. Deprem gelince kimlik sormuyor. Yeni imar kanunu çalışmamız bitmek üzere, İnşallah imar planlarını da disiplin altına alacağız. Ülkemizin şehirlerindeki her türlü eksiklik yılların getirdiği olgudur, düzeltmek çok zor fakat başarmak zorundayız."
Bakan Bayraktar, çevre ve imar konusunda birçok yenilikler getirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Kentsel dönüşüm eski evleri, kaçak evleri, afet riski taşıyan evleri yenilemek değildir. Şehirlerimizi çevreye uyumlu bir şekilde modern hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlamak bizim yükümlülüğümüzdür.''
Yöresel mimariye yönelik bir çalışma yapıldığını ifade eden Bakan Bayraktar, ''7 bölgenin de yöresel mimarisini hazırlayıp, her bölge için en az 12 tip proje yapıp vereceğiz. Güneydoğu Anadolu'da başladık yapıyoruz. Şuanda da yöresel Mardin evleri ve taş evlerinin çalışmalarına başladık. Yöresel mimariler konusunda, Zonguldak'tan Artvin'e kadar Amasya, Çorum'da dahil olmak üzere çalışmamızı bitirdik, müthiş projeler çıktı" şeklinde konuştu.