ATATURK

KURUM: “TEDBİR ALMAZSAK DAHA AĞIR SONUÇLARLA KARŞILAŞIRIZ”

05 Şubat 2019
KURUM: “TEDBİR ALMAZSAK DAHA AĞIR SONUÇLARLA KARŞILAŞIRIZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, Türkiye’de iklim değişikliğine karşı alınması gereken tedbirleri değerlendirdi. 

İklim değişikliği ile ilgili konuların iki önemli başlıkta değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu başlıklardan birinin Paris Anlaşması’nın gerekleri çerçevesinde diğerinin ise Türkiye’deki iklim değişikliğinin etkileri kapsamında ele alınması gerektiğini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaşanan sel felaketi ve hortumun benzerlerinin kısa süre önce de Rize ve Ordu’da yaşandığını hatırlatan Kurum, iklim değişikliği sonucu yaşanan afetlerin alt yapı ve üst yapıya ciddi ölçüde zarar verdiğini kaydetti. İklim değişikliği sonuçlarının etkileri konusunda bir eylem planı hazırlandığını da açıklayan Bakan Kurum, “Bu konuda acil eylem planları hazırlamamız gerekiyor. Rize ve Trabzon için bir çalışma yaptık ve bu bölgelerde bin civarında dere güzergahında inşa edilmiş konutların olduğunu gördük. Pek çok kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz dere güzergahında yapılaşma olmaması gerekiyor” diye konuştu. 
Rize’de dere yatağı üzerine inşa edilen bir binanın ruhsatı ve iskanı olmasına rağmen yıkımının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “Gerçekleştireceğimiz çalışmaları acil öncelikli iş sırasına koyarak başlarsak önümüzdeki 4-5 yıl içinde ülkemiz için doğru bir iş yapmış oluruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı da her türlü desteği veriyor. Bu tedbirleri almazsak eğer, ilerleyen dönemlerde sonuçları daha ağır bir şekilde daha fazla maliyetle karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı. 


“10 MİLYON TL HARCANSAYDI 100 MİLYON TL ZARAR ÖNLENİRDİ”
Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ aracılığıyla yılda 30-40 bin adet dönüşüm projesinin gerçekleştireceğini belirten Bakan Kurum, “Her yıl dere güzergahı üzerinde bin adet konutun dönüşümünü sağlayabiliriz. 15-20 yılda da bu güzergahlarda hiçbir yapı kalmaz. En azından bir yerden başlamış oluruz. Hepimiz bir yerden başlayıp enerjimizi birleştirmemiz gerekiyor. Antalya’da seralarımız tahrip oldu. Seralarımıza baktığımızda yapı olarak naylon ile kaplı. Çok şiddetli bir rüzgar esti, bir afet oldu ama 1-2 sene önce de aynı bölgede aynı afet yaşanmış dolayısıyla bizim oralarda tedbir almamız gerekiyor. 150 milyon lira zararla atlattığımız afeti 10 milyon liralık tedbirler önleyebiliriz. Ordu’da 100 milyon lira civarında bir hasar var. Ancak 10 milyon lira harcama daha önce yapılsaydı 90 milyon lira zarar etmemiş olurduk” diye konuştu. 

”AMACIMIZ PARİS ANLAŞMASI KAPSAMINDA EK1 LİSTESİNDEN ÇIKMAK”

Paris Anlaşması kapsamında Türkiye’nin EK1 listesinde yer aldığını ancak bu listeden çıkması gerektiğini belirten Bakan Kurum, bu listede gelişmiş ülkelerin yer aldığını ve bu ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bazı fonlardan yaralanamadığını söyledi. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında yer alması gerektiğine vurgu yapan Kurum, şunları söyledi: “Polonya’daki toplantıda müzakerelere katıldık. Her ikili görüşmemizde EK1’den çıkma talebimizi ilettik. COP Başkanı ile görüştük BM Genel Sekreterine de bu konuyu ilettik. Ancak bizi EK1 Listesinden çıkarmak konusunda bir adım atmadılar. ‘İklim fonuna erişiminizi buradan değil ancak BM bünyesinde başka fonlardan gerekli desteği sağlayabiliriz, uygun şartlarda kredi imkanları veririz’ gibi taahhütlerde bulundular. Burada da şunu iyi belirtmek lazım; bizim amacımız buradan 1-2 milyar dolar kredi almamız değil EK1 listesinden çıkmak.”