Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında “Kentsel Tasarım Rehberleri Projesi ”ne yönelik işbirliği protokol imzalandı.
Protokol törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız katıldı.
Protokol töreninde bir konuşma yapan Müsteşar Öztürk; “Bugün kentlerimiz, sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Yaşadığımız dönüşümlere uyum sağlamaya ve yeniden yapılanmaya imkân tanıyan en önemli araçlardan biri de kentsel tasarım rehberleridir” dedi.
Bu aracı en etkin biçimde kullanabilmek amacıyla, teknolojiden mümkün olduğunca yararlanmak olduğunu altını çizen Müsteşar Özütürk, “Sadece bugünü değil, geçmişten gelen kültürel ve sosyal kimliği de dikkate alıp geleceği de düşünerek yaşanılabilir ve kimlikli kentsel çevreler tasarlayabilmek temel hedefimizdir” dedi.
Tasarlanan çevrelerin yaşayabilmesi ve sahiplenilebilmesi için kullanıcıların kentsel tasarımın her aşamasında yer alması sağlanmalıdır diyen Müsteşar Öztürk, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak çevreye duyarlı, insan odaklı, modern mimari teknikleri ile geleceğin şehircilik vizyonuna sahip bir anlayış çerçevesinde çalışmalarımızı yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Üniversiteler işbirliği ile sürdürmekteyiz” dedi.
-Bundan Sonraki Çalışmalarımızla da Bu Katılımcı Süreci Devam Ettirmeyi Hedefliyoruz-
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kentsel tasarım eğitim programı hakkında kısa bir bilgi veren Müsteşar Öztürk, “Yaklaşık 30 yıllık bir kentsel tasarım eğitim programına sahip olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, çeyrek asırdır devam eden Kentsel Tasarım Uygulama Sempozyumları ve akademik yayınları ile kentsel tasarımın kurumsal yapısını oluşturmaya yönelik bilimsel ortamları sağlamaktadır. Bilindiği gibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 1882’de Sanayi-i Nefise mektebi adıyla kurulmuş ve ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksekokuludur ”dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ise 1848 yılında Nafia Nezareti ile Türkiye’de kamu hizmetlerinde memleketin imarı ve doğanın korunması ile ilgili çalışmalarını yaklaşık 170 yıldır sürdürdüğüne dikkat çeken Müsteşar Öztürk, bu iki köklü kurumun, kentsel tasarım rehberleri projesi ile planlama kademesi içinde sürecin bir parçası olacağı ve tasarımı yönlendiren kentsel tasarım rehberlerinin geliştirilmesine öncülük yapacağı için mutluyum ve bu çalışmadan beklentilerimiz yüksektir ifadesini kullandı.
-Kentsel Tasarım Rehberleri ve Tasarım Standartlarının Belirlenmesi Büyük Önem Taşıyor-
Müsteşar Öztürk; “ Türkiye’de kentlerin mimari, doku ve mekânsal özellikleri ile kent kimliğinin tespit edilmesi, hem dünya standartlarına uygun hem de özgün mimari ve mekânsal zenginliklerin korunarak kent kimliklerinin geliştirilmesi için kentsel tasarım rehberleri ve standartlarının belirlenmesi büyük önem taşıyor” dedi.
-Protokol İle ilgili idarelere “Tasarım Rehberi Hazırlama Yöntemi”nin Öğretilmesini Amaçlıyoruz-
Bu protokol ile ilgili idarelere “Tasarım Rehberi Hazırlama Yöntemi”nin öğretilmesini amaçladıklarının altını çizen Müsteşar Öztürk, her şehrin tarihi ve özgün mimari dokusu ile estetiğine uygun “kentsel tasarım rehberleri” hazırlanmasına ilişkin genel çerçeveyi belirlemek, ülkemizde kentsel tasarım rehberlerinin hazırlanması ve uygulanmasına dair önerilerin geliştirilmesi için gerekli altyapının sağlanarak, ilgili idarelere “tasarım rehberi hazırlama yöntemi”nin öğretilmesini amaçlıyoruz ifadelerini kullandı.
Müsteşar Öztürk ayrıca, “protokol kapsamında bir kentsel tasarım rehberinin nasıl hazırlanacağı, hangi süreçlerin takip edileceği ve ilgili bölümlerin neler olması gerektiği konularında genel çerçeve ve temel modelin belirlenmesi hedefliyoruz” dedi.
Müsteşar Öztürk konuşmasını şu ifadeler ile sonlandırdı; “Bu kapsamda yapılacak araştırmalar – analizler ile dünya standartlarında örnek uygulamaların incelenmesi ve ülkemizde kentlerin özgün tarihi mimarisini ve kimliğini ön plana çıkaracak tasarım standartlarının belirlenmesi ile birlikte çevreye duyarlı, engelsiz, yaşam kalitesi, enerji verimliliği, estetik ve görsel değeri yüksek, sürdürülebilir, iklime duyarlı ve kimlikli şehirler oluşturulmasını bekliyoruz” dedi.