Kentsel Dönüşüme 77 İlden 33 Bin 275 Başvuru Yapıldı. “Bizde Deprem Yok” Diyen 4 İl Dönüşüme İlgisiz Kaldı
Marmara Depremi’nin 14. yıldönümünde Bursa’da yapılan patlatmalı yıkım sonrası kentsel dönüşüm kapsamında riskli evini yenilemek isteyenlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruları katlanarak artıyor. Bakanlığa İstanbul, Ankara, Balıkesir, Eskişehir ve Diyarbakır gibi illerden yoğun şekilde kentsel dönüşüm başvurusu gelirken, Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta oturanlar “bizde deprem yok” gerekçesiyle dönüşüme ilgisiz kaldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmara Depremi’nin 14. yılında başlattığı kentsel dönüşümün 3. Etabında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yoğun yıkım başvuruları geldi. Vatandaşların başvurusu üzerine bugüne kadar 33 bin 275 bağımsız birim, bakanlığın lisans verdiği kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği incelemenin ardından riskli tespit edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen bölgelerde ise 185 bin 287 konut riskli sayıldı. Türkiye genelinde riskli alan ve riskli binalarda bugüne kadar toplam 154 bin 986 bağımsız birimin yıkımı gerçekleşti.
Kentsel dönüşüme en fazla talep 23 bin 269 bağımız birimle İstanbul’dan gelirken, İstanbul’u bin 203 konutla Ankara, 637 konutla Eskişehir, 497 konutla İzmir, 447 konutla Diyarbakır, 296 konutla Hatay, 247 konutla Mardin, 209 konutla Balıkesir, 179 konutla Antalya, 165 konutla Elazığ ve 104 konutla Bursa takip etti.
“Bizde Deprem Yok” Dediler Dönüşüme İlgisiz Kaldılar
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanununa 4 il ilgisiz kaldı. Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta vatandaşlar deprem kuşağında yer almadıkları gerekçesiyle binaların risk tespitini yaptırmazken, birinci derece deprem bölgesin olan Siirt’ten de dönüşüme hiç başvuru gelmedi.
Kentsel dönüşümü 81 ile yayma konusunda kararlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu illere özel çalışma başlatarak “kentsel dönüşümün sadece depremle ilgili bir konu olmadığını, binaların taşıyıcılarının sağlamlığının yanı sıra, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ gibi afetleri de kapsadığını” anlatmaya çalışıyor. Konya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da, kendiliğinden çöken binaları örnek gösteren Bakanlık yetkilileri, riskli bina tespitleri için 4 ildeki vatandaşlardan destek bekliyor.