ATATURK

Kentges Yenileniyor

01 Kasım 2013
Kentges Yenileniyor

MERKEZİ KURUMLARIN ÇALIŞMALARI VE BELEDİYELERİN HİZMETLERİ DAHA DA ARTACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, planlama, çevre duyarlı yerleşme ve yapılaşma konularındaki çalışmaları artırdı. Bu kapsamda Bakanlık, yaşam ve mekân kalitesini artırmaya yönelik olarak hazırlanan ve 2023 yılını hedefleyen “Kentsel Gelişme Stratejisi Belgesi”, kısa adıyla KENTGES yenileniyor.

KENTGES; şehirleşme, imar ve kentsel çevre konularında faaliyet gösteren kurumlar ve yerel yönetimlerin yapacakları iş ve hizmetlerin yol haritası olarak 2010 yılında kabul edilmişti. Strateji Belgesine ait uygulamaların koordinasyonu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlarından oluşan “İzleme ve Yönlendirme Kurulu” 5. Toplantısını 25 Ekim 2013 Cuma günü gerçekleştirdi.Toplantıda, Bakanlıkların kurumsal yapıları ile görev tanımlarındaki değişiklikler, şehirleşme gündemindeki yeni gelişmeler ve Belediyelerin hizmet kapasitelerinin geliştirilmesine ve yönlendirilmesine yönelik sürdürülen çalışmalar nedeniyle KENTGES’in yenilenmesi çalışmalarının başlatılması ve kısa sürede tamamlanmasına karar verildi.

2013 yılı Ekim ayı itibariyle yeniden başlatılan ve sonuçları yılsonunda yayınlanacak olan Belediyeler Anketinin başarısının artırılması için alınacak tedbirler görüşüldü ve TUİK Başkanlığı ile işbirliği içerisinde çalışmaların yürütülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca KENTGES eylemlerinin merkezi ve yerel yönetimlerce hayata geçirebilmeleri, teknik ve mali kapasitelerinin arttırılması ile desteklenmesine yönelik finansal araçların belirlenmesi için oluşturulan Mali Araçlar Komisyonunun çalışmalarına başlamasına ve bir sonraki toplantıya bir rapor sunmasına karar verildi.

Yapılan düzenlemelerle 2014 yılı yerel seçimlerinde büyükşehir belediye sayısının 30’a yükseleceği, büyükşehir belediye sınırlarının il sınırları olarak yetki alanlarının genişleyeceği diğer il ve ilçe belediyelerimizin sorumluluk alanlarının yeniden düzenleneceği göz önünde bulundurulduğunda, belediyelerimizin yapacakları çalışmalarda bir yol haritası niteliğinde olan KENTGES’in öneminin büyük olduğu ifade edildi.

Bu belgenin belediyeler için; mekânsal planlama sistemi, kent içi ulaşım, teknik altyapı, kentsel yenileme ve dönüşüm, risk azaltma, kent merkezleri, sosyal donatı ve hizmetler, yeşil alanlar, iklim değişikliği, enerji verimliliği, çevre ve ekoloji, kent kültürü ve kentlilik bilinci ile katılım mekanizmalarına ilişkin düzenleyici ve destekleyici bir belge olduğu ifade edilerek, hizmet kapasitelerini daha da geliştirecek bir çalışma olduğu vurgulanıyor.