Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışında başvuru süresini 31 Aralık'a kadar uzatmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bir dizi programa katılmak için Kocaeli’nde bulunan Bakan Kurum, Valilik’te yaptığı açıklamada İmar Barışı'nın sürekli gündemlerinde olduğunu söyledi.
İmar barışının "kaçak binaların devletle olan barışı" olduğunu dile getiren Kurum, "Vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi adına çıkarılmış olan bir yasa. Elektriği, suyu, doğal gazı bağlansın ve vatandaşımız burada yaşam kalitesini daha yukarı çıkarsın diye yapılmış bir yasa. Yasa 31 Aralık 2017'den önceki yapıları ilgilendiriyor. Bu tarihten önce yapılmış yapıların aslında kayıt altına alınması. Ancak sahada birçok kaçak bina yapılıyor. Bu kaçak binalara ilişkin, hem İçişleri hem Adalet hem de Çevre ve Şehircilik bakanlıkları olarak biz valilerimizle birlikte koordinasyon içinde çalışma yürütüyoruz. Bu binaların hepsi de yıkılacak." diye konuştu.
Kurum, 2017 sonrasında kaçak bina yapılmasına müsaade edilmemesi konusunda belediye başkanları ve valileri uyardıkları dile getirerek, "Bu yapıların da valilik eliyle yıkılması noktasında takiplerini hep birlikte yapalım diyoruz. İmar barışında 31 Ekim'de başvurularımız sona eriyor, bedeli yatırma süreci de 31 Aralık'ta bitiyor. Çok yoğun bir başvuru var. Bugün itibarıyla yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşımız başvurdu. Başvuru bedeli de yaklaşık 5 milyar 120 milyon lira oldu. Başvuru talebinin 13-14 milyon olmasını bekliyoruz. Gerçekten çok yoğun şekilde oluyor. Bu başvuru sürecini de 31 Aralık 2018 tarihine kadar inşallah uzatmayı hedefliyoruz. Bu kanundan daha çok vatandaşımızın yararlanması noktasında süreci uzatıp, devletimiz daha çok vatandaşıyla inşallah barışmış olacak. Bu barış, tekrar söylüyorum yeni bina yapmak değildir, yeni bina yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada hem belediyelerimiz hem de valiliklerimiz her noktada bunun takibini yapıyor olacak” açıklamalarında bulundu.
*“KOCAELİ, HEM SANAYİ ŞEHRİ HEM DE ÇEVREYE DUYARLI BİR İL”*
Kocaeli Valiliği'nde yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin Türkiye sanayisi içerisindeki yerinden ve öneminden de bahseden Bakan Kurum, kentte 250'si yabancı, yaklaşık 2 bin 500 sanayi kuruluşu ve 13 organize sanayi bölgesi (OSB) ile 35 liman tesisinin bulunduğunu belirtti.
Kurum, bu kadar sanayi tesisi olmasına rağmen Kocaeli'nin hiçbir imalat atığı olmayan, imalat atıklarının yüzde 100'ü, katı atıkların yüzde 100'e yakınının bertaraf edildiği bir il olduğunu anlattı.
Bakan Kurum, Kocaeli'nde bin 400 kuruluşun sıfır atığa geçtiğine işaret ederek, "Gerçekten hem sanayi şehri hem de çevreye duyarlı bir şehrimiz, o manada 5 mavi bayraklı plajı var. Çok güzel bir orman parkımızı gezdik. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız millet parkının bir örneği." diye konuştu.
Kentsel dönüşümü, vatandaşların rıza gösterdiği çerçevede Kocaeli'ne yakışır şekilde yapacaklarını vurgulayan Kurum, "Kocaeli Kentsel dönüşüm noktasında da en önemli illerimizden biri. 80 bine yakın vatandaşımızı depremlerde kaybettik. En yakın örneklerinden biri de Gölcük Depremi. 2012 yılında çıkardığımız yasayla kentsel dönüşüm bizim için çok büyük önem arz ediyor. Kocaeli de bir deprem bölgesi olması hasebiyle bizim pilot uygulamaları yapacağımız en önemli şehirlerimizden biri olacak." ifadelerini kullandı.
*BAKAN KURUM DOĞAL YAŞAM PARKINDA İNCELEMELERDE BULUNDU*
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kocaeli’ne gelen Bakan Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kartepe ilçesinde kurulan Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı da ziyaret etti.
Burada incelemelerde bulunan Kurum'a, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdullah Eryarsoy ve diğer yetkililer eşlik etti. Karaosmanoğlu'nun kullandığı elektrikli araçla 4 bin dönümlük alana kurulan Ormanya'yı gezen Kurum, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Kurum ve beraberindekiler, daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'yi (İZAYDAŞ) ziyaret etti.