ATATURK

Herkes Yaktığını Ödeyince "3,6 Milyon" Cepte Kaldı

04 Ocak 2014
Herkes Yaktığını Ödeyince "3,6 Milyon" Cepte Kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda "herkesin yaktığı kadar ödemesine" dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı. Isı pay ölçümüyle, Bursa'daki bir vatandaş evinde yılda ortalama 545, Eskişehir'de 486, Kocaeli'nde 470, Ankara'da 357, İstanbul'da 323 lira tasarruf etti.

Bakanlık, enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısıtılan binalara getirilen "ısı paylaşım zorunluluğu" sisteminin enerji tasarrufuna etkilerini belirlemek üzere detaylı çalışma yaptı.

Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli'de yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği binalarda yapılan çalışmayla, sistemin enerji tasarrufuna etkileri ortaya konuldu.

Bu illerdeki 361 binada bulunan toplam 11 bin konut dikkate alınarak yapılan kıyaslamada, ısı pay ölçümü sonrası ortalama yüzde 27,5 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi. Buna göre, yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketilerek, ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlandı.

Sistemle Bursa'daki bir evde yılda ortalama 545, Eskişehir'de 486, Kocaeli'nde 470, Ankara'da 357, İstanbul'da 323 lira tasarruf edildi.

Çalışmayla, ısı kontrol ve ölçüm cihazları için yapılan harcamanın, elde edilen enerji tasarrufuyla 2 yılda amorti edilebileceği ortaya çıktı.

-"Isı kontrol cihazı, yasal zorunluluk"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, merkezi ısıtmalı binalarda giderlerin, kullanım miktarına bağlı paylaşımının sağlanmasının, 2 Mayıs 2007'de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirildiğini, mevcut binalara da 5 yıl geçiş süreci verildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda çıkarılan yönetmeliğe göre, merkezi ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip binalarda, ölçüm ekipmanlarının kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Güllüce, "Bina yöneticisi ise ısı ve sıhhi sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerini yaparak, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür” diye konuştu.

Bina yönetimlerinin, ölçüm ve paylaşım işlemlerini, kendisi yapabileceği gibi yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerine de yaptırabileceğini bildiren Bakan Güllüce, Türkiye genelinde belge verilen 60 firmanın bulunduğunu, vatandaşların yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine "www.bep.gov.tr" adresinden ulaşılabileceğini kaydetti.

-Isı paylaşımı nasıl yapılıyor

Merkezi sistemlerle ısıtılan bağımsız bölümlerdeki sıcaklık, en az 15 derece olarak ayarlanıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70'i, bağımsız bölümlerin ölçülen tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Yüzde 30'u ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletmeden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor.

Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde tüketim ölçülmüyor. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhi sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi zorunlu.