Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, insanlarda ruhsal, fiziksel ve fizyolojik rahatsızlıklara yol açan çevresel gürültülü ile mücadelede çalışmalarına devam ediyor.
Bakanlık, Haziran 2013’de başlatmış olduğu “Çevresel Gürültü Direktifi İçin Uygulama Kapasitesi Projesi”nin çalışmalarını hızlandırdı. Bu proje ile; Türkiye genelinde seçilen İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Ankara ilerinde; sanayi, karayolu ve demiryolu gürültü kaynakları için nihai gürültü haritaları hazırlanacak.
Adana’da havaalanı için Samsun’da da liman için nihai gürültü haritaları hazırlanacak. Ayrıca Muğla, Antalya, Nevşehir, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Edirne, Samsun ve Adana illerinde seçilen gürültü kaynakları ve civarı için örnek gürültü haritaları ve eylem planları hazırlanacak ve bu çalışma ile kurumsal kapasite güçlendirilecek.
AB’nin çevresel gürültü direktifi ile de tam uyumlu olan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında da ulaşım kaynakları, sanayi tesisleri, eğlence yerleri, atölye, imalathane, işyerleri ve benzeri faaliyetlerin uyması gereken esas ve kriterler belirlendi. Ayrıca, nüfusu 100 binden fazla olan şehirleşmiş alanların gürültü sorununun belirlenmesine yönelik gürültü haritalarının ve harita sonuçlarına göre kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanması zorunluluğu getirildi.
Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün kontrolüne yönelik olarak canlı müzik izni alınması zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda da denetimler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yetki devri yapılan belediyeler tarafından yürütülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2023 yılı hedefleri çerçevesinde Türkiye’nin gürültü haritalarının hazırlanmasını planlıyor.