ATATURK

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye'de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi Teknik Yardım Bileşimi Açılış Toplantısı Yapıldı

28 Haziran 2012

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye’de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi Teknik Yardım Bileşimi Açılış Toplantısı yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, sanayi kaynaklı kirliliğin entegre yaklaşımla önlenmesi ve kontrolüne ilişkin çalışmaların yürütüleceği Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye’de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesinin açılış toplantısına katıldı. 

Sanayi kaynaklı kirliliğin en aza indirilmesi için, alıcı ortamların bir bütün olarak değerlendirilmesi ve kirliliğin kaynağında önlenmesi gerektiğini söyleyen Kadıoğlu, “Bakanlığımızca, Avrupa Birliği çevre müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında sanayi kaynaklı kirliliğin kontrolü, azaltılması, önlenmesi için hazırlanmış olan direktiflerin iç mevzuata aktarılarak uygulanması çalışmaları da sürdürülmektedir” şeklinde konuştu. 

Kısaca projeye değinen Sedat Kadıoğlu şunları söyledi;

“Bu çalışmalar kapsamında yürüttüğümüz Projemiz eşleştirme ve teknik yardım bileşenlerinden oluşmaktadır. Proje toplam bütçesi 2.425.000 Avro dur. Projenin eşleştirme bileşeni, 6 Ocak 2011 tarihinde başlamıştır ve İspanya Tarım Gıda ve Çevre Bakanlığı ve Polonya Çevre Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmektedir. 

Ülkemizde Entegre çevre izni uygulamaları için, Eşleştirme bileşeni kapsamında bu güne kadar gerçekleştirilen çalışmalarda; 

• Kurumsal yapılanma önerileri hazırlanmıştır ve Bakanlığımızca değerlendirilmektedir.
• Hazırlanan taslak yönetmelik görüşlerinize açılma aşamasına gelmiştir.
• Bakanlığımız ve sanayiciler için hazırlanmakta olan rehber dokümanlar ise yılsonunda tamamlanacaktır. 

Eşleştirme bileşeni çalışmalarının 2013 yılı Haziran ayında tamamlanması öngörülmektedir. 

Bu çalışmalar ile birlikte yürütülecek olan ve bu gün açılışını gerçekleştirdiğimiz, 24 ay sürecek olan teknik yardım bileşeni kapsamında; 

• Entegre çevre iznine tabi tesis envanterinin oluşturulması,
• “Düzenleyici Etki Analizi” çalışmalarının yapılması,
• İlgili taraflar arasında bilgi paylaşımının yaygınlaştırılması çalışmalarının yapılması, 

Hedeflenmektedir. 

Proje çalışmaları kapsamında sizlerden beklentilerimiz, özelikle tesis envanteri ve düzenleyici etki analizi çalışmalarında ihtiyaç duyulan verilerin sağlanmasında Bakanlığımıza destek vermenizdir. 

Bu çalışmalar sonucunda; 

Ülkemizi temsil eden verilere dayalı olarak bir strateji hazırlanacak ve Avrupa Birliğine üyelik sürecinde yapılacak müzakerelerde, ülkemiz şartlarına uygun geçiş süreleri belirlenecektir. 

Ülke şartlarına uygun geçiş dönemleri belirlenmesi sanayicilerimizin geleceğe dönük planlarının hazırlanması açısından da önem taşımaktadır. 

Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlerin desteği ve işbirliği içerisinde bu çalışmaların sürdürülmesi amaçlanmaktadır. 

Katılım ve katkılarınız için şimdiden teşekkür eder, projenin Ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederim.”









Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır