Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dış cephe iskelelerine düzenleme getiriyor. İş iskelesi yüksekliğinin 13.50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının ön yapımlı çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerden oluşması şartı getirildi.
Bakanlık yapı sektöründe çalışanların iş esnasında maruz kaldığı riskleri azaltmak amacıyla “Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ” yayımladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan tebliğ ile; bina inşaatlarında kullanılacak dış cephe iş iskelelerinin statik hesap ve detay çizimlerinin proje müellifince yapılması ve yapı ruhsatı alma aşamasında diğer statik projelerle birlikte idaresine sunulması öngörülüyor.
Böylece dış cephe iş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamalarının yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili İdare ve yapı denetim kuruluşu ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca izlenebilmesi ve denetlenebilmesine olanak sağlanıyor.
Yüklenicinin TSE belgesine sahip sistemleri kullanacağını talep ve beyan etmesi halinde, üretici firma tarafından yapılan hesap ve detay çizimlerin statik proje olarak kabul edilmesiyle, TSE belgeli çelik veya alüminyum alaşım iş iskelelerinin kullanılması özendiriliyor.
İş iskelesi yüksekliğinin 13.50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının ön yapımlı çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerden oluşması şartı getirildi. Özellikle yola bakan cephelerde yapılacak çalışma esnasında bölgeyi kullanan insanların alet, edevat ve yapı malzemesi düşmesi sonucu zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla tedbirler alınacak. Yola bakan cepheler levha, branda ya da perde ile kapatılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı tebliğ ile dış cephe iş iskelelerinden kaynaklanan kazaların önüne geçmeye çalışarak dış cephe iş iskelelerinde güvenli çalışma ortamının oluşturulmasını sağlayacak.