Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’nin denize kıyısı olan 28 şehrin valisiyle toplantıda bir araya geldi. Artvin’den Hatay’a kadar tüm sahilleri adım adım gözden geçirdiklerini kaydeden Bakan Özhaseki, “Hedefimiz ülkemizin turizmini baltalamak değil, sahillerimizi kaçak yapılardan arındırmaktır. Şehirlerimizin turizm aksının, turistik hareketliliğinin yasal çizgide devam etmesini sağlamaktır. Biz, İl Müdürlüklerimiz nezdinde kıyılarımızı gözetim altına alıyoruz. Valiliklerimiz de bu hassas meseleyi yakından takip edecek.” dedi.
Bakan Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Valiler ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri Toplantısı’na katıldı. Denize kıyısı olan 28 ilin valisinin ve il müdürlerinin canlı bağlantıyla katıldığı toplantıda, illerin talep ve beklentileri dinlendi. Toplantıda konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, vatandaşlardan gelen şikâyet ve taleplerin üzerine “Denizler Halkındır” Projesini başlattıklarını söyledi. Bakan Özhaseki, “Vatandaşlarımızın hakkı olan denizlere erişimlerini sağlayarak devlet olarak görevimizi yapacağız. Vatandaşlarımızın denize erişimini engelleyen tüm unsurları kaldıracağız.” dedi.
“ARTVİN’DEN HATAY’A TÜM SAHİLLERİ ADIM ADIM GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”
Artvin’den Hatay’a kadar tüm sahilleri adım adım gözden geçirdiklerini kaydeden Bakan Özhaseki, “Anayasa’mızın 43’üncü maddesi, kıyılarımızın devletimizin tasarrufu altında olduğunu ve buraların kullanımında kamu yararı gözetileceğini açıkça ifade ediyor. Biz, zaten halihazırda Anayasa’nın üstümüze yüklediği bu sorumluluğu yerine getiriyoruz. Fakat kıyılarda yürütülen denetimlerimizi sürekli hale getirmek ve kıyılardaki yapılaşmanın meşru zeminin dışına çıkmasını kesin şekilde engellemek için yeni bir adım atıyoruz. Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz ile Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı ve valiliklerimize gönderdiğimiz genelgemizde de açık şekilde anlatılıyor. Valiliklerimiz koordinesinde; İl Müdürlüklerimiz, vatandaşlarımızın kıyılara ulaşımına, kıyılardan yararlanmasına mâni olan işgalleri, engelleri ve kaçak yapılaşmaları tespit edecek ve mevzuatın gereğini yapacak.” diye konuştu.
“GENELGEMİZ SÜRECİN MEKANİZMASINI OLUŞTURACAK”
Bakan Mehmet Özhaseki, denizleri ve kıyıları ‘Denizler Halkındır’ Projesiyle güvence altına alacaklarını vurgulayarak, “28 il valiliğimize gönderilen genelgemiz sürecin mekanizmasını oluşturacak. Vatandaşlarımızı da bu işlerimize ortak ediyoruz. Bu kapsamda Çevre-Deniz İhbar Hattı’nı kurduk. Kaçak yapılara, işgallere ilk adımda engel olacağız. Bunu ancak vatandaş ile birlikte; devlet ve millet iş birliği ile gerçekleştirebiliriz.” şeklinde konuştu.
“BİZİM HEDEFİMİZ, KESİNLİKLE ÜLKEMİZİN TURİZMİNİ BALTALAMAK, ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRAN TURİSTİK FAALİYETLERİ ENGELLEMEK DEĞİLDİR”
Bakan Özhaseki, bu süreçte valiliklerin de önemli rolü olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Hedefimiz ülkemizin turizmini baltalamak değil, sahillerimizi kaçak yapılardan arındırmaktır. Şehirlerimizin turizm aksının, turistik hareketliliğinin yasal çizgide devam etmesini sağlamaktır. Biz, İl Müdürlüklerimiz nezdinde kıyılarımızı gözetim altına alıyoruz. Burada Valiliklerimize büyük sorumluluk düşüyor. Valiliklerimiz de bu hassas meseleyi yakından takip edecek. İnşallah sahillerimizi kaçak yapılardan arındıracağız.”