Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuk olduğu TV100 canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, rezerv alanlarla ilgili gelen eleştirilere cevap vererek, “Şehir merkezlerinde rezerv alan ilan ettiğimizde Meclis’te itirazlar oldu. ‘Niye rezerv alan ilan ediliyor?’ diye sordular. ‘İçinizde rezerv alan nedir diye okuyanınız var mı?’ diye sordum. Hiç okuyan çıkmadı. Gazete kupürleriyle başlık okuyorlar ve eleştiriye başlıyorlar. Buralarda bizim planlamayı yeni baştan yapabilmemiz için ve sonra da inşa edebilmemiz için rezerv alan ilan ediyoruz. Rezerv alan ilan ettiğimizde yetki bize geçiyor. Bizim deprem bölgesinde Bakanlık olarak çalışabilmemizin bir tek yolu rezerv alan ilan etmek.” dedi.
Bakan Mehmet Özhaseki, Malatya’da gerçekleştirilen TV100 Özel Röportaj programında Başak Şengül'ün konuğu oldu. Bakan Özhaseki programda, deprem bölgesinin ayağa kaldırılması için yürütülen çalışmalar başta olmak üzere rezerv alan tartışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda merak edilen soruları cevapladı. Malatya’da Emlak Konut tarafından inşa edilen Merkez Çarşı Projesinde 5 bin 200 işyeri yapılacağını belirten Bakan Özhaseki, “Rezerv alanlarda çalışmalara başladık ama bir taraftan da şehirlerin psikolojisini düzeltebilmek, özellikle ticaretin canlanması, esnaf arkadaşların dükkanlarını açmaları, gelen müşterilerine güler yüzle hizmet edebilmeleri için inşaatlarımıza başladık. Zeminde dükkânı bulunan bütün esnaflara, dükkân vermeye çalışacağız, üst katlar için büro, ofisler vereceğiz. Çalışmaların bitmesinin ardından ticaret Malatya’da tekrar canlanacak.” dedi.
“SAPASAĞLAM BİNALARIMIZ İNŞA EDİLİYOR”
Deprem bölgelerinde en büyük zorluğun çürük zeminler ile sıvılaşma olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, “Zaten yıkıma da genellikle böyle şeyler sebep oluyor. Zeminin kurutulmasına, suların çekilmesine daha sonra fore kazık sistemiyle zeminde sağlamlaştırma çalışmalarına dikkat ediyoruz. Sapasağlam binalar inşa ediliyor.” diye konuştu.
“GAZETE KÜPÜRLERİYLE BAŞLIK OKUYUP, ELEŞTİRİYORLAR”
Rezerv alan tartışmaları konusuna da açıklık getiren Bakan Mehmet Özhaseki, “Biz şehir merkezlerinde rezerv alan ilan ettiğimizde Meclis’te itirazlar oldu. Biraz art niyetli insanlar ‘niye rezerv alan ilan ediliyor?’ diye sordular. ‘Bir kere içinizde rezerv alan nedir diye okuyanınız var mı?’ diye sordum. Hiç okuyan çıkmadı. Gazete kupürleriyle başlık okuyorlar ve eleştiriye başlıyorlar. Buralarda bizim planlamayı yeni baştan yapabilmemiz için ve sonra da inşa edebilmemiz için rezerv alan ilan ediyoruz. Rezerv alan ilan ettiğimizde yetki bize geçiyor. Bizim deprem bölgesinde Bakanlık olarak çalışabilmemizin bir tek yolu rezerv alan ilan etmek. Yoksa çalışmak mümkün değil.” şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK İSTEYENE DESTEK VERMEYE HAZIRIM”
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Bir an önce depreme dayanıklı, dirençli evler yapılması gerektiğine dikkat çekerek kentsel dönüşüm çağrısını yineleyen Bakan Özhaseki, “Kadim şehirlerimizde yapacağımız tek şey kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümden başka çare yok. Özellikle 2000’den önce yapılmış olan yapılar risk taşıyor. 2000’den önce yapılanlar o günkü yönetmeliğe uygun, doğru bir şekilde yapılmış olsa bile 7,5-8 şiddetinde bir depreme dayanmazlar. Bu yüzden bir an önce kentsel dönüşümü yapmalıyız. Özellikle yeni seçilen belediye başkanı arkadaşlarımızdan rica ediyorum. Eğer tarihe karşı sorumlulukları olduğuna inanıyorlarsa, gerçekten bir vebal taşımak istemiyorlarsa kentsel dönüşüme bir an önce başlasınlar. Ben sonuna kadar destek vermeye hazırım. Vatandaşlardan da ricamız, ne olur anlayışlı davransınlar, ‘evet’ desinler. Gelsinler, zorluk çıkarmasınlar.” ifadelerini kullandı.
“ALTYAPI ÇALIŞMALARINDA HİÇBİR BELEDİYEMİZİ BORÇLANDIRMAYACAĞIZ”
Deprem bölgelerinin alt yapı çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bakan Özhaseki, “64 milyar TL'lik altyapı çalışmalarında hiçbir belediyemizi borçlandırmayacağız. Hükümet olarak kendimiz yapacağız. 6-8 ay önce tek tek belediye başkanlarını arayıp, ‘İhtiyacınız nedir?’ diye sorduk. Altyapı hasarlarının tamamını tespit ettik. En çok hasar Hatay'da çıktı. Su boruları, kanalizasyon hatları, depo sahaları çökmüş. Bu bölgelerin depolarını, arıtma tesislerini yapacağız. 11 ilimizin de altyapısını sıfırdan bitirmek için uğraşıyoruz. Bunun için büyük bir seferberlik başladı. Diğer taraftan ihalelerin tamamlanıp, işler başlayana kadar geçici birtakım çarelerle şehirlerin yaşamasını sağlıyoruz. Şu anda şehir merkezlerinde oturan insanlar için tedbirler aldık. İller Bankası olarak üstlendik.” diye konuştu.
“DEPREM BÖLGELERİNDE VATANDAŞLAR BİZLERE İTİMAT ETTİ”
Bakan Mehmet Özhaseki, depremin ardından iki seçim atlatıldığını hatırlatarak, “Haliyle seçimlerde de gündem maddelerinden birisi depremdi. Benim bu bölgelerde gördüğüm vatandaşın ‘Depremin hasarının altından AK Parti kalkar, Recep Tayyip Erdoğan kalkar’ anlayışı oldu. Bizlere itimat etti. ‘İşinize devam edin.’ dedi. Biz de emin olun seçimlere rağmen hiçbir yerde inşaatlarımızı durdurmadık. Yani 31 Mart'tan bir gün önce nasıl çalıştıysak, 1 Nisan'da da aynı şekilde çalışmaya devam ettik.” dedi.