Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarıyla yürütülen bazı çevre altyapı yatırımlarının büyükşehir belediyelerine devri için imza töreni düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, törende yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) fonları ve ulusal kaynaklar vasıtasıyla Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığınca yürütülen 10 altyapı projesinin "On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu"nun yürürlüğe girmesiyle büyükşehir belediyelerine devredildiğini belirtti.
223 milyon avroya mal olacak yatırımlar tamamlandığında 1 milyon 482 bin 600 kişiye hizmet vereceğini söyleyen Bakan Güllüce, projelerin yüzde 85 oranında AB fonlarından, yüzde 15'inin de milli kaynaklardan sağlanacağını kaydetti.
Bakan Güllüce, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması gerektiğine dikkati çekerek, "Üzerinde yaşadığımız dünyayı korumayı ve gelecek nesillere temiz bir yeryüzü bırakmayı vazife telakki ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda IPA yardımlarını destekliyoruz. IPA destekleri, AB'ye uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerine katkı sağlamaktadır" dedi.
Projelerin yürütülmesinde desteklerini esirgemeyen il ve ilçelerin belediye başkanlarına teşekkür eden Bakan Güllüce, çevre operasyonel programının bütçesinin yaklaşık 765 milyon avro olduğunu ve toplam 39 çevre altyapı projesini kapsadığını bildirdi.
Bakan İdris Güllüce, ortaklıkta "ilişkilerin çok yoğun olması" şeklinde bir kural bulunduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu.
"Eğer ilişkileriniz çok yoğun değilse ortaklığınızın yararını fazla göremezsiniz. Ne yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız ki zaman ve kaynak kaybımız olmasın? Ne kaybedecek zamanımız ne de kaynağımız var. Çok hassasız. Zamanı dakikamıza kadar önemsiyoruz. Bu konuda bir toplantı yapalım. Yolda yürümeden önce eksikliklerimizi belirleyelim. Zaman ve kaynakla ilgili önümüzdeki engelleri aşacak, ilişki yoğunluğumuzu artıracak yol haritamızı belirleyelim. Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca varsa eksikliklerimiz tamamlayalım. Sizlerin varsa siz düzeltin. Ortaklık böyle olur zaten. Biz, bir ileri iki geri falan değil, 5. vitese arabamızı takıp hızla dünyayı temiz çevreye kavuşturmak istiyoruz."
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının AB'nin ülkede yaptığı çalışmalar ve işbirliği kapsamında en önemli ortaklarından birisi olduğunu söyledi.
Çevre müktesebatının, yaklaşık 300 maddelik yasal düzenlemeyle en önemli fasıllardan birisi olduğunu dile getiren Szombati, "Müzakerelerin başlangıcı 2009'dan beri 27. fasıl olan çevre sektöründe önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu ilerlemeye dayanarak Türk dostlarımızı hem yurt içinde hem yurt dışında daha iddialı ve koordineli çevre ve iklim politikalarını uygulamak için teşvik edebiliriz" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından anlaşma, Bakan Güllüce ile Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Trabzon, Ordu, Balıkesir, Mersin, Adana ve Van büyükşehir belediye başkanları ve temsilcileri arasında imzalandı.