Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan, Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik, Türkiye'nin de taraf olduğu "Bazı Tehlikeli Kimyasallar ve Pestisitlerin Uluslararası Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Usulüne Dair Rotterdam Sözleşmesi"nin, Türkiye'de etkin bir şekilde uygulanması ve Avrupa Birliği'nin ilgili tüzüğüne uyum amacıyla hazırlandı. Buna göre yönetmelikle, insan sağlığı ve çevrenin, zararlı kimyasalların etkilerinden korunması ve bu amaçla zararlı kimyasalların çevreyle uyumlu biçimde kullanılması, bu kimyasalların nitelikleri hakkında bilgi paylaşımının kolaylaştırılması, sözleşmeye taraf olanlar ile diğer ülkelerin, ithalat ve ihracata dair ulusal karar verme süreçlerinde ortak sorumluluk ve işbirliğinin teşvik edilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ihracatçılara getirilen yükümlülüklerin de çerçevesinin çizildiği yönetmelikte, Türkiye'nin ulusal düzeyde yasaklama/kısıtlama tedbiri aldığı sanayi kimyasalları, bitki koruma ürünleri ve biyosidal ürünler de listelendi.
Yazılım sistemi oluşturulacak
Yönetmelik kapsamında ithalat ve ihracat bildirimlerinin sunulmasında yazılım sistemi oluşturulacak. Sistem, yönetmelik kapsamındaki kimyasal maddelere yönelik ithalat ve ihracat işlemlerine ilişkin sunulan yıllık raporlara dayalı verileri içerecek.
Yönetmelikle ayrıca zararlı kimyasalları ihraç veya ithal eden firmalara, her yılın ilk çeyreğinde (31 Mart'a kadar) Bakanlığa ihraç veya ithal ettiği miktar konusunda bilgi verme zorunluluğu da getirildi. Bakanlıkça ihraç edilen her bir kimyasalın ve bu kimyasalı ithal eden tarafların veya diğer ülkelerin isminin yer aldığı yıllık bir liste oluşturulacak ve bu liste internet sayfasında kamunun erişimine açık hale getirilecek.
Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.