ATATURK

BAKANLIKTAN MARDİN'E 750 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU

28 Aralik 2014
 BAKANLIKTAN MARDİN'E 750 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mardin’de yapılan yurdun inşaatı tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Mardin iline yapılan 750 öğrenci kapasiteli yurt kampüsünün yapımı tamamlanarak Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne teslim edildi.

750 kişilik öğrenci kapasitesi ile 6 bloktan oluşan Mersin Öğrenci Yurdu, Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerine üst seviyede konforlu bir barınma imkânı sağlıyor.

Toplam 37 bin metrekare kapalı alana sahip olan yurt inşaatı 37 milyon 350 bin liraya mal oldu. 750 öğrenciye hizmet veren yurt kampüsünde 5 katlı 6 adet yurt bloğu, 1 adet sosyal tesis bloğu, 5 katlı 10 daireden oluşan lojman binası ile spor alanları bulunuyor.

Yurt blokları, sosyal tesis ve kampüs alanları engelli öğrencilerin de bulunacağı düşünülerek TS 9111’e uygun tasarlandı. Yurt bloklarında engelli öğrenci odası ve 1-3 kişilik yatak odaları bulunuyor. Yatak odaları ahşap mobilyalı, karyola sisteminde, içerisinde banyo, tuvalet, TV, buzdolabı, telefon bulunacak şekilde tasarlandı. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine tek kişilik odalar tahsis ediliyor. Yurdun öğrencilerine sağladığı olanaklar arasında kuaför, yemekhane, kantin, kırtasiye, terzi, ücretsiz çamaşırhane, sınırsız internet, fitness salonu da bulunuyor.

Sosyal Tesis, değişken debili soğutucu akışkan klima sistemi (VRV-VRF) tarafından soğutulup ısıtılmakta olup; Yurt Blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular (gri su), çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanılıyor. Isıtma tesisatında ısı geri kazanımı sağlama amaçlı ekonomizerler bulunuyor.

Mevcut bloklarda yangın söndürme sistemi olarak sprinkler sistemi ve yangın dolabı kullanılmış olup, kampüs alanında ise hidrant sistemi bulunuyor. Tüm tesiste ısı yalıtımı yapılarak, mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan cihazlar (dolaşım pompaları, brülörler vb.) enerji verimliliğini sağlayacak ve otomatik kontrol sistemine bağlı olarak çalışacak.

Tüm alanlar için yönetmelik ve şartnameler gereği istenilen yangın algılama, genel anons ve ses sistemi, CCTV sistemi, kablo tavası, telefon, TV, data sistemleri tasarlanmış bulunuyor.