Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Atık İthalatı Çalıştayı”nda Atık ithalatı uygulamalarına yönelik yürütülen çalışmalar, sahada yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.
Çalıştaya katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar, “Tehlikesiz atıklar yalnızca lisanslı geri kazanım tesisleri tarafından geri kazanım amaçlı getirilmektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ile bertaraf amaçlı atık ithalatı yasaktır ” dedi.
11-12 Kasım 2019 tarihleri arasında, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, ilgili Bakanlıklar, ilgili sanayi kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve atık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların katılımıyla düzenlenen çalıştayda atık ithalatının yol haritası belirlendi.
Çalıştay’da özellikle plastik, kâğıt ve cam atıklar başta olmak üzere ithalat uygulamalarına tabi diğer atık grupları 3 ayrı oturum ile ele alındı.
Görüşülen konular çerçevesinde atık ithalatının daha sağlıklı ve ülkemiz geri kazanım sektörünün hammadde ihtiyacına cevap verecek şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla atık ithalatı uygulamalarında yapılması gereken düzenlemeler tartışıldı.
Çalıştaya katılan taraflarla birlikte son dönemde ithalat uygulamaları ile ilgili yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri görüşüldü. Atık ithalatı uygulamalarında ileriye yönelik temel prensipler saptandı.
GERİ KAZANILMAYAN ATIKLAR İLE BERTARAF AMAÇLI ATIK İTHALATI YASAK
2 gün süren çalıştayın kapanışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar, kanun kapsamında tehlikeli atıkların ithalatının yasak olduğunu vurguladı. Birpınar, plastik, kağıt ve cam gibi bazı tehlikesiz atıklar, çevre izin ve lisans belgesine sahip geri kazanım tesisleri tarafından ithal edilebilmektedir. Tehlikesiz atıklar yalnızca lisanslı geri kazanım tesisleri tarafından geri kazanım amaçlı getirilmektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ile bertaraf amaçlı atık ithalatı yasaktır.” dedi.
Bakan Yardımcısı Birpınar konuşmasında, Atık İthalatı Çalıştayı’nın sektörler arasındaki işbirliğini arttırdığını belirterek, karar verilirken tüm taraflar ile istişare edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Kamu olarak sanayinin her kesiminin yanında olduklarını söyleyen Prof. Birpınar, bu tarz toplantıların daha sık yapılmasını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Atık ithalat tebliğinde yapılacak yeni düzenlemelerde tüm sektörlerin görüşlerinin alınacağının altını çizen Birpınar, gelen görüşlerin Tebliğin yetkili Bakanlığı olan Ticaret Bakanlığına iletileceğini ifade etti.
Sıfır atık yönetmenliği ile atıkların temiz ve kaliteli bir şekilde toplanacağını dile getiren Birpınar, 1 Ocak’tan itibaren geçilecek plastik ve cam ambalajlarına yönelik depozito uygulaması sayesinde geri dönüşüm oranının % 90 seviyesinde olacağını, böylelikle atık ithalatının azalacağını belirtti. “2 gün boyunca bu konular üzerinde tüm paydaşlarla beraber verimli bir çalışma gerçekleştirildi. Çalıştay çıktıları ile hem atık ithalatına yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor hem de sıfır atık politikamıza uygun olacak şekilde yurtiçi toplama oranlarımızın artmasını umuyoruz. “dedi.