Türkiye’de madencilik, madencilik sektörünün sorunları, Sivas’ın yeraltı zenginlikleri gibi birçok önemli konunun ele alındığı “Maden Kenti Sivas Zirvesi–2”, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın katılımıyla Sivas’ta başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, bir maden mühendisi olarak madencilerin sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi.
Madenciliğin maliyeti yüksek ve zor bir iş olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Balta, “Ben de bir maden mühendisiyim. Madencilerin sorunlarını biliyorum. Türkiye’de madenciliğin zor olduğunu da biliyorum. Neden? Elbette Türkiye’de madeni aramak, madenleri işletmek hem madencilerimizin finansman açısından yeterli olmayışı, aynı zamanda da arazinin hem coğrafi, hem jeolojik yapısından kaynaklanan zorlukları var. Yatırım maliyetleri çok yüksek. Madencilerimiz genelde yeryüzünde madeni görerek hemen madeni çıkartıp para kazanmaya, hem de yatırım yapmaya çalışıyorlar. Esasında ilk planda böyle yatırım yapmadan kazanç sağlamaya çalışıyorlar ya, bu birazcık da define işine benziyor. Sonuçta ileride ne olacağını bilemiyoruz. Ama gelişmiş ülkelerde, ülkemizde son zamanlarda özellikle MTA’nın önderliğinde, şimdi de özel sektörün önderliğinde Türkiye’de bu bilimsel çalışmalara ağırlık verilmiş. Son dönemlerde görüyoruz ki, bundan da mutlu oluyoruz. Yerli ve yabancı müteşebbisler ülkemizde artık bilimsel veriler ışığında madencilik faaliyetlerini yürütmekte. Bizler de bunu arzu ediyoruz" dedi.
"Bizlere katkıda bulunacaksınız"
Türkiye’de afet riski taşıyan konutların yeniden yapılması konusunda madencilerin çok önemli bir noktada olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, konutların yenilenmesi konusunda sektörün katkıda bulunacağını söyledi.
Bakan Yardımcısı Balta konuşmasına şöyle devam etti:
"Ülkemizde afet riski taşıyan alanlarla ilgili şuanda yasa çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak uygulayacağız. Burada eğer 7 milyon afet riski taşıyan konut yıkılıp yapılacaksa bizim madencilere ihtiyacımız var. Onlarla birlikte Türkiye’yi inşa edeceğiz. Sadece yer altı zenginliklerini ortaya çıkarıp insanlığa hizmet sunmak değil, yerüstünde yapacağınız faaliyetlerle de bizlere katkıda bulunacaksınız. Onun için biz sizleri çok önemsiyoruz. Sizleri her alanda devlet olarak bir ortağınız gibi yani sizin yanınızda, sizin gibi düşünen bir kardeşiniz gibi düşünüyor ve sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Bütün katıldığımız toplantılar neticesinde sizlerin sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için bütün bakanlıklardaki arkadaşlarımızla görüş alışverişindeyiz."
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın yanı sıra Sivas Valisi Ali Kolat, Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, TSO Başkanı Osman Yıldırım ve madencilik alanında uzman çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisi katıldı.