Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilen “Türkiye’deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi Projesi” ve “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapanış toplantılarına katıldı.
İlk olarak “Türkiye’deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi Projesi” toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Ceylan; "Türkiye'deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi Projesi"nin kapanış toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Ceylan; projeyle içme suyu sektörünün yasal ve kurumsal yapısının incelendiğini, içme suyu ve arıtma tesislerinin envanterinin çıkarıldığını, tesislerdeki kirlilik tiplerine göre arıtma önerileri sunulduğunu ve coğrafi bilgi sistemi tabanlı içme suyu bilgi sistemi yazılımı geliştirildiğini söyledi.
Ceylan, suyun çok önemli olduğu günümüzde, önemli bir eksikliği tamamlayan proje için emeği geçenlere teşekkür etti.
Daha sonra Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapanış toplantısına katılan Ceylan şunları söyledi; Dünya nüfus hızıyla su ve gıda tüketim oranlarındaki artışın doğru orantılı olduğunu söyledi.
Ceylan, dünya nüfusunun 1900'lü yıllarda 1 milyar 650 milyon, 2000'de 6 milyar, günümüzde ise yaklaşık 7 buçuk milyar olduğunu hatırlatarak, "Yüzyılda nüfus 4 kat artmış. 2050'ye dek nüfusun bu miktarın üzerine 5'e katlanması bekleniyor." dedi.
Küresel ısınmanın iklim değişikliğine sebep olduğunu belirten Ceylan, "Dünya yüzeyinde kuraklıklar artıyor. Son 30 yılda ülkemizde yağışlar yüzde 10 oranında azalmıştır. Son 20 yılda ülkemizde su tüketimi yüzde 40 düzeyinde artış gösterdi." ifadesini kullandı.
Ceylan sözlerine şu şekilde son verdi; "Şu anda arıtma tesislerimiz nüfusumuzun yüzde 80'ini kapsayacak seviyeye ulaşmıştır. Yüzde 100'e ulaşmak 2023 hedefleri arasında yer alıyor. Tabiatı biz Allah'ın emaneti olarak görüyoruz. Çevre emanetini, tabiat varlıklarını gelecek kuşaklarımıza bu emaneti aktarma gayreti içine olmalıyız. Çevre, hayatımızın olmazsa olmaz parçasıdır."
Projeler Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Proje kapsamında; Türkiye’deki içme suyu sektörünün yasal ve kurumsal yapısı incelendi. İçme suyu kaynaklarının ve arıtma tesislerinin envanteri çıkarıldı. Tesislerdeki kirlilik tiplerine göre arıtma yöntemi önerileri sunuldu. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı İçme Suyu Bilgi Sistemi (İSBİS) yazılımı geliştirildi. 6 adet içme suyu arıtma tesisinin revizyon ihtiyaçları doğrultusunda fizibilite ve konsept tasarımı yapıldı.
İhale ve sözleşme makamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı olan “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” için nihai faydalanıcı kurumlar ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü olup, kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin yanı sıra, önce çocuklardan başlayarak, gençleri de içerecek şekilde ve nihayetinde halkın tamamında, farkındalığın artırılmasını hedefleyen proje kapsamında; hedef kitleye ulaşılabilecek çok sayıda ürün geliştirildi. Bu ürünlerin önümüzdeki yıllarda da kullanılmasına yönelik faydalanıcı kurumlarda eğitimler ve kapasite geliştirme çalışmaları gerçekleştirildi.
Proje kapsamında ayrıca, okul öncesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik olarak TRT’de yayınlanmak üzere çizgi film yapıldı.
TRT Çocuk Dergisi için proje konseptine uygun dergi eki ve içeriği hazırlanarak, 250 bin adet pilot havzalardaki ilköğretim okullarına ücretsiz olarak dağıtıldı. Hazırlanan Su Elçileri “Eğitici El Kitabı” ile 40 binden fazla kişiye ulaşıldı. Suyun verimli kullanımı konusunda okul öncesi ve ilköğretim seviyelerine ait müfredat programları incelenerek geliştirildi. Pilot havzalarda seçilen okullarda “Su Elçileri Kulüpleri” kuruldu. Bilgisayar ve cep telefonları destekli oyunlar hazırlandı. Türkiye’de bir ilk olarak üniversite öğrencilerinden oluşan Genç Su Elçileri Meclisi kurularak “su kaynaklarının verimli kullanılması” ve “çevre koruma” alanlarındaki çalışmalar özgür bir tartışma ortamında taşındı. Pilot havzalardaki okul öncesi, ilk ve ortaokullarda suyun verimli kullanımına yönelik yarışmalar düzenlendi. Sahne gösterileri ve Pilot havzalarda düzenlenen Oryantring yarışmaları düzenlendi. 3 adet kamu spotu hazırlandı. 3 bölümlük Su Elçileri Belgeseli hazırlandı. İletişim kampanyaları gerçekleştirilerek, sosyal medya aktif olarak kullanıldı.