ATATURK

Bakan Sarı Türkiye ve Sri Lanka Geçmişten Günümüze İlişkilerini Daha da Geliştirme Arzusunda Olan İki Ülkedir

08 Şubat 2016

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,    Srilanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Şehir Planlama ve Su Temini Bakanı Rauff Hakeem’i makamında ağırladı.

Sri Lanka Parlamentosu’nda Türkiye-Sri Lanka Dostluk Grubu’nun kurulduğunu hatırlatan Bakan Sarı, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de Türkiye-Sri Lanka Dostluk Grubu kurulmasının ardından ilişkilerimizin parlamenter boyutunun daha etkin bir şekilde işleyeceğine ve işbirliğimize önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.” dedi.

“Türkiye ve Sri Lanka geçmişten günümüze; ticari, ekonomik ve teknik ilişkilerini, eşitlik ve karşılıklı yarar esaslarına göre güçlendirip, daha da geliştirmek arzusunda olan iki ülkedir.” diyen Bakan Sarı, bu hususun, iki ülkenin; ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere, her alanda işbirliğini ileriye taşımak için uygun bir zemin oluşturduğunu kaydetti.

Sri Lanka’da; 100 yılın üstünde faaliyet gösteren Türk Konsolosluğu’nun geçtiğimiz yıllarda Büyükelçilik düzeyinde çalışmalarına başladığının bşlgisini veren Bakan Sarı, “Bilindiği üzere; Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçiliği Mayıs 2012, Kolombo Büyükelçiliğimiz ise 01 Şubat 2013 tarihinde faaliyete geçmiştir.” diye konuştu.

Kolombo ve Ankara’da karşılıklı olarak Büyükelçiliklerin açılmasının ardından Türk Hava Yolları’nın Kolombo’ya doğrudan uçuşlarının başlamasının da ilişkilere ivme kazandırdığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu suretle ülkelerimiz arasındaki coğrafi uzaklık, ilişkilerimizin gelişmesinin önünde engel teşkil etmekten çıkmıştır. 2015 yılı Kasım ayı itibariyle ikili ticaret hacmimiz 121 Milyon Dolar olmuştur. Ülkelerimiz arasındaki ticaret potansiyelinin çok daha yüksek olduğu açıktır. Birlikte çalışarak ülkelerimiz arasındaki yakınlığı ticari ilişkilerimize de yansıtabileceğimize inanıyorum.

Geçen yıl Sri Lanka çay üreticilerinin ülkemizde bulunan Suriyeli ve Iraklı mülteciler için gönderdiği insani yardım olan 5.400 kg çay için müteşekkiriz. Sri Lanka’da ekonomik ve ticari girişimler içinde bulunan 4 Türk sermayeli firma bulunmaktadır. Türkiye’den Sri Lanka’ya yapılan doğrudan sermaye yatırımının Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) yürüttüğü konut projesi ile birlikte yaklaşık 3 milyon ABD Doları civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sri Lanka’nın ise Türkiye’ye yönelik doğrudan sermaye yatırımı bulunmamaktadır.”

Türkiye ve Sri Lanka’nın afet riski taşıyan ve afetlerin olumsuz sonuçları açısından kader birliği yapmış iki ülke olduğunu söyleyen Bakan Sarı, “Türkiye; afet alanında kazandığı birikimleri ve deneyimleri ile adeta afet öncesi hazırlık alanında model ülke konumuna gelmiştir.” dedi.

Bakan Fatma Güldemet Sarı, Türkiye’nin; konut yapımı ve kentsel dönüşüm alanında da önemli bir birikim, deneyim ve başarısının bulunduğunu kaydetti.

Bakan Sarı, “30 yıldır devam etmiş olan savaşın ardından, Sri Lanka’nın; Türkiye ile toplu konut ve inşaat alanlarında işbirliğini ileriye taşıma arzusunda olduğunu ve Sri Lanka Hükümeti’nin, Türkiye’nin hem kılavuzluğuna hem de yardımına ihtiyaç duyduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

Konuk Bakana “Ülkenizi özellikle altyapı alanında kalkındırma yönündeki kararlılığınıza karşın, Türkiye ile Sri Lanka arasında yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri potansiyelin çok altındadır.” Diyen Bakan Sarı, “Dolayısıyla; Türkiye ve Sri Lanka için; müteahhitlik ve müşavirlik sektörlerinde önemli bir işbirliği potansiyeli olduğuna inanıyorum. Teknik yardım, müteahhitlik ve müşavirlik konularında; Bakanlığımız, TOKİ ve müteahhitlik sektörümüzün birikimlerini ve deneyimlerini sizlere aktarmaya hazırız.” dedi.

Bölgesinde ve dünyada barış temasıyla ön plana çıkan Türkiye’nin, çevre sorunlarının giderilmesinde de öncü görev aldığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, şunları kaydetti:

“Aynı zamanda; uluslararası anlaşma ve taahhütlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışan ülkemiz; çevre duyarlılığı ile ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda, bölgesinde ve dünyada model alınan bir ülke olabilmemiz için; katı atık, atıksu, hava, deniz, kimyasallar, gürültü ve iklim değişikliği gibi birçok faaliyet alanında, büyük ilerlemeler kaydetmekteyiz.

Türkiye olarak çevre konusunda çok ciddi yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Yeşil yatırımlara, özel bir önem veriyoruz. Sürdürülebilir bir kalkınmanın, yaşanılır ve sürdürülebilir bir çevre ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Ülkemiz, 2020 yılında gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansına da ev sahipliği yapmak istemektedir. Bu konuda resmi girişimlerde bulunulmuştur ve Sri Lanka’nın da destekleri beklenmektedir.”

Bakan Sarı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Hükümeti Arasında: Çevre Alanında Mutabakat Zaptı Taslağı’nın ve Şehircilik Alanında Mutabakat Zaptı Taslağı’nın tamamlanması ve imzalanması halinde:

Entegre atık yönetimi, evsel ve sanayi atık sularının yönetimi, deniz ve kıyı kirliliği ile mücadele, hava kalitesi yönetimi, iklim değişikliği, iskân ve kentsel dönüşüm, yapı denetimi, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri ve coğrafi bilgi sistemleri vb. birçok konuda işbirliği yapma imkânı  sağlayacaktır.

Görüşmenin sonunda iki Bakan karşılıklı iyi dileklerde bulundu.