Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Üsküdar ve Beykoz'da vatandaşlara İmar Barışı’nın detaylarını anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Üsküdar ve Beykoz'da vatandaşlara İmar Barışı düzenlemesinin detayları ile bu düzenlemeden nasıl yararlanacaklarını anlattı. Bir dizi programa katılmak için İstanbul’da bulunan Bakan Özhaseki, Üsküdar Belediyesi’nde düzenlenen programda kendisini dinleyenlere seslendi. İmar Barışı uygulamasının yanı sıra kentsel dönüşüm konusunda da açıklamalarda bulunan Özhaseki, söz konusu çalışmalarla birlikte vatandaşın evinin değerinin iki katına kadar artacağı müjdesini verdi. İmar Barışı düzenlemesiyle birlikte de yeni bir dönemin başladığını kaydeden Özhaseki, “Yapı kayıt belgesi diye bir belge çıkardık. Türkiye’de 26 milyon 358 bin bağımsız birim olarak işyeri ve ev var. Bunların yüzde 60’ından fazlası kanunen kaçak durumda. Büyük kısmı, devletle ihtilaflı. Yıkım kararları var, cezalar var. Fabrikalar üretim yapıyor ancak yapı kaçak durumuna düşmüş bankadan teminat göstererek kredi alamıyor. Bu durumun bir an önce halledilmesi gerekiyordu. İnsanların kaçak durumundan kurtulacağı, kapısında hiçbir zaman sarı zarf görmeyeceği bir yasa getiriyoruz. Çıkardığımız kanun çok basit. Kanun, “kendi rızanla gel başvur” diyor. Hiçbir aracıya para verme, e-devlet üzerinden müracaat et. Kolay ve binlerce insanın sorununu çözen bir kanun. Vatandaş kendi rızasıyla ölçülerini verip, belgesini alacak” diye konuştu.
“ÜSKÜDAR’DA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAZIRIZ”
Kentsel dönüşüm konusunda önemli açıklamalar yapan Bakan Özhaseki, program sonrasında da buradaki vatandaşların sorunlarını tek tek dinleyeceğini söyledi. Kentsel dönüşümde vatandaşların beklentileri doğrultusunda önemli prensipler belirlediklerini aktaran Özhaseki, “Evlerinizin değeri birse iki olacak. İki ise dört olacak. Şimdi çektiğiniz sıkıntılardan sonra mahalleler tamamlandığında tüm sosyal donatı alanı içinde olan yeni konutlarda yaşamanın keyfini göreceksiniz. Bakanlık olarak buradayız. Türkiye’nin her tarafında bu adımı atamayız. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın da özel ilgi gösterdiği Üsküdar gibi Kirazlıtepe gibi yerler var. Bunun için geliyoruz buraya. Üsküdar’daki kardeşlerimiz kendi mahallelerinde dönüşüm yapılmasını isterlerse, biz burayı da gelip çözmeye hazırız. İnşallah gelir burayı da yaparız. Fikirtepe gibi bir örnek var. Bir plan yapılmış daha sonra belediye aradan çekilince vatandaşla müteahhit karşı karşıya kalmış. Aynı ada içinde her vatandaş farklı bir müteahhit ile anlaşmış. Müteahhit batınca iş ortada kalmış. Bu nedenle tek başınıza hareket ederseniz zorlanırsınız. Ancak bazı arkadaşlar uyanık davranmaya, verdiği dükkanın yanında bir de daire istemeye başlıyor. O zaman kanun ne diyorsa onu yaparız. Satışa çıkarırız, yüzde 99’un hakkına razı olduğu yerde o kişilerin hakkını koruruz, kalan birkaç kötü niyetliyi de oradan alıp işe başlarız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.
Geçmişte yaşanan depremlere dikkat çekerek kentsel dönüşümün önemine değinen Özhaseki, “Yerin altındaki sıkıntılar hepimizi ilgilendiriyor. Yerin üstündeki belalarla hükümetimiz mücadele ediyor. PKK’nın da FETÖ’nün de DEAŞ’ın da canına okuyoruz. İnşallah bir daha bu milletin başına bela olamayacaklar. Ancak yerin altındaki depremsellikle ise savaşılmıyor. Onu anlayıp, ona uygun davranmak gerekiyor. Son yüzyılda şiddetli deprem sayısı 56. Ölen insan sayımız 83 bin. Mali kaybımız 100 milyar dolar civarında. 55 milyon insanın bulunduğu evler deprem riskiyle karşı karşıya. Şehircilik Şurası düzenleyip bir takım kararlar aldık, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Kentsel dönüşüm bundan sonra bir gereklilik olduğuna göre kimin evi yıkıldıysa, kesinlikle bir ev vereceğiz. Bu evi de aynı yerinde vereceğiz” açıklamalarını yaptı.