ATATURK

Bakan Özhaseki Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi

04 Nisan 2018
Bakan Özhaseki Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi
Bakan Özhaseki Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi
Bakan Özhaseki Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi
Bakan Özhaseki Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya’da Atık Su Arıtma Tesisi açılış törenine katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi açılış ve programa katılmak için bulunduğu Kütahya’da yapımı tamamlanan Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, çevre yatırımları konusunda Kütahya’nın önemli bir şehir konumunda olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan İller Bankası’nın imkanlarının bu tür yatırımlarda kullanılmak üzere Kütahya’ya verilmeye devam edeceğini kaydeden Özhaseki, Kütahya’daki yatırımları kendisin özel olarak takip ettiğini söyledi. Açıklamalarında açılışı gerçekleştirilen atık su arıtma tesisinin önemine değinen Özhaseki, “Su hayatın kaynağı. Su zengini bir ülke değiliz ne yazık ki. Bizim ülkemizdeki tüm ırmakların, nehirlerin toplamı Avrupa’daki Tuna nehrinin yarısı kadar. Dünya’daki tüm kaynaklar da sınırsız değil. O zaman bizim suyu tasarruflu kullanmamız, kirletmemiz ve ona uygun şekilde davranmamız gerekiyor. Aksi durumda Allah korusun kendi felaketimizi kendimiz hazırlamış oluruz. Bu tesisler yapılmalı ki dışarıya bu tesislerden çıkan temiz suyu verebilelim. Dünyada bazı ülkeler de bu tesislerle arıtılan suları kullanım suyu olarak değerlendiriyor. Bu suları arıtmazsak ne olur? Arıtmazsak, dünyada yılda tam 15 milyon insan sadece kirli sudan hayatını kaybediyor. BM raporlarına göre 2050 yılında nüfus 9 milyar olacak. Aşırı tüketim, çevre kirliliği birçok insanın temiz suya erişimini engelleyecek. 2050 yılı geldiğinde 7 milyar insan suya erişim noktasında sıkıntı çekecek. Suyu biraz hoyrat kullanıyoruz. Örneğin bir aracın üretimi için kullanılan su miktarı 400 bin litre su tüketiliyor. Çevre bizim hayatımızı sürdürdüğümüz bir ortam. Allah çevreyi bir denge üzerine yaratmış. Siz eğer bu dengeyi bozarsanız. Kirletirseniz, bozarsanız o çevre gelir sizden intikam alır. Çevreye karşı merhametli davranmak ekonomik olduğu gibi İslami bir davranış. Batı’daki birçok anlaşmaya taraf oluyoruz. Fakat onlar çevreye karşı çok hassas olduklarını İslam ülkelerinin ise yeterince hassas olmadığını söylüyorlar. Bu son derece üzücü. Bizim kendi medeniyet kodlarımıza baktığımızda çevreyle olan ilişkimiz üst seviyede” diye konuştu.  

 

“BÜYÜK İŞLERLE UĞRAŞIRKEN ÇEVRE YATIRIMLARINI İHMAL ETMİYORUZ”

Son dönemde devam eden terörle mücadele konusuna da değinen Bakan Özhaseki, Türkiye’nin gündeminin oldukça yoğun olduğunu, bu gündemde de çevre yatırımlarının şartlar gereği kendine geniş yer bulamadığını söyledi. Açıklamalarında Türkiye’nin mücadele ettiği birden fazla terör örgütü olduğuna da vurgu yapan Özhaseki, “Çevre alanında çok fazla yatırım yapılıyor ancak güncel olaylara arasında kaybolup gidiyor. Ancak gözükmeyen üstü kapalı kalan o kadar çok faaliyet var ki... 2000’li yılların başında iktidara geldiğimizde nüfusun yüzde 15’ine hitabeden arıtma tesisi varken şu anda belediye nüfusunun yüzde 83’üne erişilen atık su arıtma tesisi yapıldı. Katı atıkta ise nüfusun yüzde 67’sine hitabeden yerlerde ayrıştırma ve depolama tesisi yapıldı. Yüzlerce noktada hava izleme sistemimiz var. Gemilerin atıklarını alan tesis yokken bugün 280 yerde geri alım tesislerimiz bulunuyor. Mavi Bayraklı plajlarda dünya üçüncüsüyüz. 2012, 2014 ve 2016’da Ozon Tabakasını Koruma ödülünü Türkiye aldı. Bir taraftan büyük işlerle uğraşırken çevre faaliyetlerini asla ihmal etmiyoruz. Son olarak zor günlerin içinde olduğumuzu söylemek isterim bir taraftan PKK gibi bir taraftan da FETÖ gibi içimize sızmış bir örgütle mücadele ediyoruz. Bir taraftan dünyanın proje olarak uydurarak Suriye’ye koyduğu örgütle mücadele ediyoruz. Diğer taraftan batının iki yüzlü politikalarıyla ortaya koyduğu ekonomik boğma hareketiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar kolay işler değil. Avrupa’da herhangi bir ülke bunlardan sadece biriyle bile uğraşamaz. Paçavralarını bayrak diye çektikleri yerlerde öyle kararlı davrandık ki şehirlerimizi tertemiz hale getirdik. Sıklıkla oraya giden biri olarak söylüyorum. Yaraları da sarıyoruz. PKK’nın yakıp yıktığı, fakirleri evsiz bıraktığı yerlerde devlet olarak gidip onların her türlü zararını gideriyoruz. Afrin’de yaptığımız operasyon da tüm dünyaya parmak ısırttık. Sivillere zarar vermeden sadece oradaki katillerle mücadele ettik ve bunu başardık. Çok şükür sonları geldi” ifadelerini kullandı.

Program öncesinde Kütahya Valiliği’ni ziyaret ederek çevre ve şehircilik konularında brifing alan Bakan Özhaseki, Valilik çıkışında da bir süre vatandaşlarla sohbet etti.