Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de C¸evre, I·klim, Turı·zm ve Medya Konferansı’nda konuştu. Bakan Özhaseki, deprem bölgelerinin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel’i eleştirdi. Bakan Özhaseki, “Geçenlerde, ana muhalefetin yeni genel başkanı birtakım rakamlar veriyor. Vallahi şaşkınlık içerisinde izliyorum. Demek ki bizim ana muhalefetin huyu hiç değişmeyecek. Biri gelecek, biri gidecek. Ama yalan yanlış rakamlarla, dezenformasyonla böyle hayatlarını devam ettirecekler.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Yayıncılar Federasyonu ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Kadir Has Kültür Merkezi'nde düzenlenen Çevre, İklim, Turizm ve Medya Konferansı’na katıldı. Bakan Özhaseki, konferansta yaptığı konuşmada, Kayseri’nin kadim bir medeniyet şehri olduğunu, şehrin önemini hiç yitirmediğini söyledi. Bakan Özhaseki, “Onlarca medeniyet kurulmuş, onlardan izler taşıyoruz. İyi günler olmuş, zor günler olmuş. Tarihte bazı imparatorluklara baş şehirlikler yapmış. Sıkıntıya düştüğü dönemleri de olmuş ama şehir hiç önemini yitirmemiş. Çünkü çok çalışkan ve gayretli insanları var.” ifadelerini kullandı.
“BİZİM ANA MUHALEFETİN HUYU HİÇ DEĞİŞMEYECEK”
6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremden sonra yapılan çalışmaları anlatan Bakan Özhaseki, toplamda 680 bin kadar konut ve 170 bin kadar iş yerinin yıkıldığını, hasar gördüğünü söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki, “Şu anda başlamış olan inşaatlarımızın sayısı 200 bin civarında. Bunun yanında ayrıca 100 bin civarında köy evimizi 6 ay içerisinde bitireceğiz. Herkesin hakkını vererek yaralarını sararak, zararlarını tazmin ederek bu işin içerisinden çıkacağız. Geçenlerde, ana muhalefetin yeni genel başkanı birtakım rakamlar veriyor. Vallahi şaşkınlık içerisinde izliyorum. Demek ki bizim ana muhalefetin huyu hiç değişmeyecek. Biri gelecek, biri gidecek. Ama yalan yanlış rakamlarla, dezenformasyonla böyle hayatlarını devam ettirecekler.” dedi.
“BİZİM BU DÜNYAYI KİRLETMEK GİBİ BİR HAKKIMIZ YOK”
Herkesin üzerinde ittifak ettiği konulardan birinin çevre olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “İklim değişiyor, özellikle sanayi devrimiyle birlikte insanoğlu çok üretmeye başladı. Çok üretince çok tüketmeye başladı. Çok tüketimin neticesinde kirlilik de meydana gelmeye başladı. Gökyüzündeki karbon miktarı son 100 yıl içerisinde neredeyse yüzde 50 arttı. Dünyanın ısısını, ortalama 1 dereceyi geçen oranda etkiledi. Eğer dünyanın ısısı 2 derece artarsa resmen krizler başlar. Bizim, her ne yaparsak yapalım dünyayı kirletme hakkımız yok.” şeklinde konuştu. Bakan Mehmet Özhaseki, bu konuda büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımızın ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefine ulaşmak için gayret ediyoruz. İklim Kanunu hazırladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi normal çalışmaya başladığında inşallah onu da gözden geçirip bir an önce çıkarmaya gayret edeceğiz.” diye konuştu.
“YAVRULARIMIZA TERTEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN GAYRET EDİYORUZ”
Türkiye'de yeşil alan oranı açısından Avrupa standartlarına yaklaştıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, “Bir taraftan ‘100 milyon metrekare millet bahçesi yapacağız’ diye hareket ettik. Şu anda 70 milyon metrekareleri yakaladık. Ayrıca, evsel atıklarımızın arıtılması noktasında bizim 20 yıllık iktidarımız döneminde yüzde 35’lerden şu anda nüfusun yüzde 90’ının kullanmış olduğu ve dışarıya attığı kirli suları arıtarak ve temizleyerek tabiata veriyoruz. Aynı şekilde katı atıklarımızı bertaraf tesislerimiz de çoğaldı. Denizlerimizde baştan sona tedbirler alındı, mavi bayraklı plaj sayısında şu anda dünya 3’üncüsüyüz. Ayrıca, Türkiye'nin dünyayı kirletme oranı çok az. Yüzde 1’lerin altında. Allah'ın bir emaneti olduğunu bilerek hareket etmeye ve gelecekte yavrularımıza tertemiz bir çevre bırakmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÇEVREYLE İLGİLİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde sürdürülen Sıfır Atık hareketini de anlatan Bakan Özhaseki, şunları söyledi:
“Sıfır Atık hareketi başladığından bu tarafa 45,5 milyon ton çöpümüzü, tabiatı kirlettiğimiz, bizim çöp olarak tarif ettiğimiz o maddeleri geri kazandık. Bu 45,5 milyon ton ekonomiye döndüğünde 100 milyar liraya yakın bir gelirimiz oldu. Bunu biz 1-2 sene Bakanlıkta uyguladık. Sonra Türkiye'ye yaygınlaştırmaya çalıştık. Şu anda her tarafta kompost makinelerinde de organik atıklarımızı gübre haline getirmeye devam ediyoruz. İnsanlara eğitim verdik. Yani evde ne kadar dışarıya atığımız varsa atarken önce ayrıştırmamız, sonra her birisini değerlendirmemiz, organik atıkları da gübre haline getirerek dışarıda Sıfır Atığa geçmemiz gerekiyor. Bu formül dünyada o kadar tuttu ki Birleşmiş Milletlerde, 30 Mart Günü Dünya Sıfır Atık günü ilan edildi. İnşallah çevreyle ilgili mücadelemizi sürdüreceğiz.”
OSMAN ULUBAŞ KÖŞK ORTAOKULU İÇİN İMZALAR ATILDI
Bakan Mehmet Özhaseki, konferansın ardından "Osman Ulubaş Köşk Ortaokulu Protokolü'" imza törenine katıldı. Bakan Özhaseki, Osman Ulubaş'ın hayır hizmetleriyle kendilerine de örnek olduğunu söyleyerek, "Allah, kendisine uzun ömürler, kesesine bereketler versin. İnşallah sağlıklı günlerde nice hayırlar işler diye dua ediyoruz. Allah, bize de nasip etsin bu kadar hayır işlemeyi. Biz buna severek, gönüllü olarak imza atmaya geldik." diye konuştu.