ATATURK

Bakan Özhaseki Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na Katıldı

13 Nisan 2018
Bakan Özhaseki Kahramanmaraş  Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na Katıldı
Bakan Özhaseki Kahramanmaraş  Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na Katıldı
Bakan Özhaseki Kahramanmaraş  Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na Katıldı
Bakan Özhaseki Kahramanmaraş  Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na Katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’na katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’nda Bakanlığının gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş’la ilgili hava kirliliği, çevre sorunları ve diğer konularda bilgi sahibi olduğunu ve bu konuların çalıştayda ayrıntılı olarak ele alınacağını dile getiren Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda da Kahramanmaraşlılar tarafından bazı istekler olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş’a yapılan yatırımların önümüzdeki dönemlerde de artacağına dikkat çeken Özhaseki bu konuda dikkat çekici rakamlar paylaştı. Özhaseki: “Kahramanmaraş’la ilgili Bakanlığımıza ait birimlerde, toplamda 630 milyon lira hibe ve kredi var. Bunun dışında ayrıca AB fonları var. Yeni çıkacak bu fon içinde yaklaşık 22 milyon lira civarında bir destek de gelecek.” dedi.

Şehircilik konusunda Türkiye’de geçmiş dönemlerde önemli hataların yapıldığını vurgulayan Bakan Özhaseki, şehir planlamalarının Türkiye’de geç başladığını, köyden kente göçün de doğru planlanamadığını dile getirdi. Bunun sonucunda ideolojik belediye anlayışının ön plana çıktığını söyleyen Özhaseki: “Planlamalar da geç yapılınca sağlıksız ve kimliksiz kentlere sahip olmuşuz. Sağlıksız çünkü orta şiddette bir depremde maalesef zarar görecek yapılara sahibiz. Japonya’da insanlar deprem olduğunda yaşantısına rahatça devam ediyorsa, bizde ise durum tam tersiyse burada düzeltilmesi gereken bir şeyler var demektir.” diye konuştu.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YETERLİ TECRÜBEMİZ VAR”

Şehir planlaması konusunda yapılan hatalardan birinin de geçmiş dönemlerde tarım arazilerinin imara açılması olduğunu belirten Özhaseki: “Kendi şehrimde tarım alanlarının imara açılmasını durdurabildiğim kadar durdurdum. Şehircilikte gelinen nokta şu: Âdeta şahane bir kumaşı acemi bir terzinin eline vermişiz. O da kesip kesip atmış. Sonrada ustalar gelmiş ama… Nasıl düzeltsin usta? Nereden başlasın, nasıl yapsın? Boş bir arazi olsa kolay. Bundan sonra kentsel dönüşümün ana kurallarını yazıyoruz. Bakanlar Kuruluna sunum yaptık, Sayın Cumhurbaşkanına arz ettik. İnşallah önümüzdeki günlerde geçireceğiz. 2000 yılından sonra yapılan binalar standartlara uygun yapıldıysa eğer deprem konusunda kimse endişe etmesin. Ama bu tarihten önceki yönetmeliklere göre yapılan yapıları gözden geçirmemiz lazım. Herkesin oturduğu binayı ölçtürmesi, güçlendirme yeterli olacaksa da güçlendirmesi lazım. Belediye başkanı arkadaşlarımızın mevzi mevzi inceleyip Bakanlığımızla temasa geçip dönüşümü başlatması lazım. Bunu yapacak aklımız da tecrübemiz de var. Bütçe için sosyal tesislerimizi bile satılığa çıkardık. Belediyelere de şahıslara da Bakanlığa da düşen iş var.” ifadelerini kullandı.

 

“DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞLA MÜTEAHİTİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYECEĞİZ”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye’nin hemen her yerinde önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Özhaseki, çalışmalara hız verildiği dönemde yapıların yenilenmesinin yanı sıra ekonominin de canlanacağına dikkat çekti. Özhaseki: “Yılda en az 500 bin yapıyı değiştirirsek ekonomiye büyük bir katkı da sağlamış olacağız. Sıfır faizli krediler vereceğiz. Vatandaşla müteahhitleri karşı karşıya getirmeden alan bazlı dönüşümleri belediyelerimiz aracılığıyla yapacağız. Vatandaşla müteahhit karşılaştığında İstanbul’da Fikirtepe’de yaşananlar karşımıza çıkıyor. Vatandaş evine oturana kadar desteklemeye devam edeceğiz. Bazı yerlerde vatandaş katkısı hiç olmayacak. Yılda 500 bin bağımsız birimi değiştirelim, 15 yıl içinde tüm Türkiye’yi yenilemiş oluruz. İnşaat sektöründe ortalama yüzde 6.5 oranında bir istihdam söz konusu. Hedeflediğimiz çalışmaları gerçekleştirirsek bu oran yüzde 10’a çıkacak. En az 250 sektör canlanacak. Bir evin içinde kullanılan eşyalar düşünüldüğünde etkilenen sektör sayısı bu oluyor. Kullanılan tüm malzemelerin yerli olmasını isteyeceğiz. Bunlar taahhüt edildiğinde sıfır faizli kredi kullandıracağız.” diye konuştu.