Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Haber Türk TV’de katıldığı canlı yayında gündemi değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Haber Türk TV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık gündeminin yanı sıra birçok konuda değerlendirmede bulunan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümün önemine değindi. Türkiye’nin bir bölümünün deprem bölgesi olduğunu ve geçmişte yaşanan kayıpların tekrar yaşanmaması için kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanarak devam etmesi gerektiğini belirten Özhaseki, 1999 depreminden önce inşa edilen yapıların bu dönemden sonra inşa edilen yapılarla karşılaştırıldığında depreme dayanıksız olduğunu söyledi. Son 100 yıl içinde 6 ve üzeri şiddette 56 ayrı depremin meydana geldiğini kaydeden Özhaseki, “Tüm bunlardan ders alarak devam etmemiz gerekiyor. 2012’de kentsel dönüşüme ilişkin bir yasa çıkarılmış. Müteahhitler vatandaşa büyük vaatlerde, belediyeler farklı hesap içinde bulunmuş ve bugünkü duruma gelmişiz. Yeni bir standart uygulamaya çalışacağız. Ankara ve İstanbul gibi yerlerde yoğunluk artışı vererek yeniden yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Sosyal donatıları, okulları değiştirerek nüfusu artıracak bir planlamaya izin vermeyeceğiz. Yerinde dönüşüm esasını getireceğiz. Vatandaşı buradan alıp benimsemeyeceği bir yere götürmenin sakıncalarını da biliyoruz. Belediyelerimizin farklı iş yükleri var biliyoruz. Ancak deprem konusunda kendi bölgelerini gözden geçirmeliler. Halka en yakın birim olan belediyeler bizimle temasa geçip avantajlardan da istifade ederek kentsel dönüşümü hızlandırmalılar. 2012 yılında yasa çıktıktan sonra 1.2 milyon bağımsız birim incelenmiş, 600 bini dönüşmüş. Biz bunu hızlandırmak istiyoruz” diye konuştu.
“SUR’DA TİCARET CANLANDI”
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Diyarbakır’da gerçekleştirilen açılış ve temel atma törenlerine de değinen Bakan Özhaseki, Diyarbakır’ın merkezinde yer alan iki büyük caddenin tamamen yenilendiğini, bu sayede Sur’da ticaretin ve turizmin gelişmesinde önemli bir mesafe katedildiğini söyledi. Bölgede devam eden yeniden inşa çalışmalarında sona gelindiğini de vurgulayan Özhaseki, “Güneydoğuda 8-10 bölgede yoğun çatışmalar yaşandı. Bir kısım gruplar paçavralarını bayrak diye çekerek bölücülük yaptı. Yaklaşık 70 bin konut hasarlıydı. Nusaybin, Yüksekova, İdil gibi bölgelerde hasarı 30 bin lirayı bulan yerlerde vatandaşın zararını ödedik. Terörle mücadele sırasında vatandaş bizi dinleyerek evlerinden ayrıldı. Teröristlerin zarar verdiği yerlerde de devlet olarak yaraları sardık. 26 bin konutun inşaatını tamamladık. Gazi ve Melik Ahmet caddelerinde iş yerleri gayet canlandı. Sur’da tarihi eserleri restore ederek kullanıma açtık. Sadece geleneksel taş evlerin yapımı kaldı. Vatandaş isterse yapılan yeni projelerden evini hemen veriyoruz. İdil’de geleneksel tek katlı evler yapıldı. Bir kısmını teslim ettik bir kısmında kura çekimi var. Bu yıl bitmeden hepsini teslim etmiş olacağız” açıklamalarını yaptı.
“GÖKOVA’DA SİT ALANI GENİŞLEDİ”
Bir süre önce Muğla Gökova’daki sit alanlarıyla ilgili bir gazetede yer alan habere ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, yazılanların doğru olmadığını, aksine Gökova’da sit alanlarının genişlediğini dile getirdi. Yazılanları “baştan sona yanlış bilgi” sözleriyle değerlendiren Özhaseki,
“Bakanlığımızda yaklaşık 2-3 yıl önce bir çalışma başlatılmıştı SİT alanlarıyla ilgili birinci, ikinci ve üçüncü derece diye tasnif yapıldı. Uluslararası standartlarda bu şekilde geçmiyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin kendi standartları var. 4 mevsim esası dediğimiz bir derecelendirme var. Bir bölgeyi 4 mevsim izliyoruz. Gerçekten SİT alanı olacak değerde özellikler varsa ona göre değerlendirme yapılıyor. Burada da isimleri değiştirerek, birincisi kesin korunacak alanlar diye birinci dereceden daha üst bir korumaya geçildi. Daha sonra nitelikli doğal koruma alanları diye 2. dereceye daha yakın bir mesafe belirlendi. 3. Olarak da sürdürülebilir ve kontrollü koruma diye bir kavram geldi. Gökova’da 36 bin 200 hektarlık alan 1. derece sit olarak görünüyordu. Şu anda birinci derecede SİT’e denk gelecek şekilde bu alan 44 bin hektara çıkarıldı. Nasıl oluyor da daraltılıyor denilebiliyor hayretler içinde izliyorum. Yapılaşmaya açılması da söz konusu değil. Burada nitelikli koruma alanı ve kesin korunacak alanlar tarafındaki miktar bir anda 44 bin hektara çıkarıldı. Yapılaşmanın yapılabileceği alan da yüzde 1’e denk gelen yani küçülen bir alan oldu” diye konuştu.
“ASAYİŞİN SAĞLANMASIYLA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK”
Zeytin Dalı operasyonu kapsamında Afrin’e düzenlenen operasyonun ardından bölgedeki ihtiyaçların giderileceğini belirten Bakan Özhaseki, asayişin sağlanmasının ardından çalışmaların başlayabileceğini ve bölgede yaşayanların dönmesiyle birlikte ihtiyaçların tespit edileceğini dile getirdi Özhaseki, “Afrin’de bir takım faaliyetler devam ediyor. Bakanlık olarak Güneydoğuda olduğu gibi yıkım ve hafriyat işleriyle meşgulüz. Acil çalışmalar için proje geliştiriyoruz. Orada hayatın sürdürülmesi için çalışıyoruz. Bir takım konutlar yapılacak ancak ne kadar ihtiyaç var ne kadarı kim tarafından yapılacak bunların tespitini yapmaya çalışıyoruz. Karışık bir ortam var. Asayiş sağlanıp, yerli halk döndükten sonra neye ihtiyaç olduğunu belirlemiş olacağız. Konut yapmak bizim içim orada basit bir konu” ifadelerini kullandı.