ATATURK

BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ

19 Mart 2022
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ
BAKAN MURAT KURUM GENÇLERİ İKLİM ELÇİSİ OLMAYA DAVET ETTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mamak Şehitlik Kütüphanesi'nde düzenlenen gençlerle buluşma programına katıldı.

Gençleri iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında elçi olmaya davet eden Bakan Murat Kurum, , yapılan her çalışma ve atılan her adımın gençlerin daha iyi şartlarda yaşaması, geleceğe umutla bakabilmesi için olduğunu söyledi.

Bakan Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde adaletin ve hukuk sisteminin 84 milyon vatandaşa eşit bir şekilde ulaşabilmesi, her genç, kadın ve çocuğun eşit şartlarda yaşayabilmesi anlayışıyla emek veriyor, çalışıyoruz. Mücadelemiz daha iyi ve güçlü bir ülke bırakabilmek için." diye konuştu.

Bugün yaşanılan sürecin, ülkelerin kendi kendine yetebilmelerinin önemini gösterdiğini ifade eden Kurum, şöyle devam etti:

"İşte Rusya-Ukrayna krizi. Oradaki gençlerin, çocukların, sığınakta ölen Ukraynalı vatandaşların hiçbir suçu, günahı yok. Ama savaşın neticelerine maalesef katlanıyorlar. Güçlü bir ülke olmak zorundasınız. Bugün ortaya koymuş olduğumuz irade, Cumhurbaşkanımızın liderliği. Bölgemizde güven ve istikrar adına çok önemli adımlar atıyoruz. Dostluğun, barışın hakim kılınması adına adımlar atıyoruz, bunları atmaya devam edeceğiz. Hiç kimsenin toprağında gözümüz yok. Herkes iyi olsun, güzel şartlarda yaşasın istiyoruz. Bu manada ihtiyacı olan her millete de yardım etmeye gayret gösteriyoruz."

"Zamanı iyi okumak zorundayız"

Türkiye'nin güçlü ve her alanda kendi kendine yeten bir ülke olması zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Kurum, "Ülkemiz bölgesinde lider bir ülke pozisyonunda, tüm ülkelerle burada müzakere yürütüyor. Güçlü bir ülke olmak böyle bir şey." dedi.

Kurum, Suriye, Ukrayna ve Afganistan'da yaşananlara değinerek, "Çaresizler ve göç etmek zorunda kalıyorlar. O yüzden zamanı iyi okumak, değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Bizi biz yapan birlik ve beraberliğimizdir. Herhangi bir siyasi görüş içinde olabilir ve herhangi bir partiye oy veriyor olabilirsiniz ama bu değerlerimizi her zaman elimizin, başımızın üstünde tutmalıyız." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği

Gençlerden kendilerine güvenmelerini isteyen Bakan Kurum, iklim değişikliği ve bunun olası sonuçlarına dikkati çekerek, gençlerin bu süreçte iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapacağı çalışmalar olacağını söyledi.

Bu mücadelenin topyekun verilmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "Milyonlarca insan iklim değişikliğiyle beraber göç etmek zorunda kalacak ve önümüzdeki süreçte göç tüm dünyanın en büyük problemleri arasında yer alacak. Ülkemizde yaşadığımız afetleri görüyoruz. Seller, heyelanlar, yangınlar, depremler, şiddeti ve sıklığı artık her geçen gün artıyor. Bu mücadeleyi hep birlikte, el birliği içerisinde siyaset üstü bir anlayışla sürdürmek zorundayız." değerlendirmesini yaptı.

"Gençlerimizin kararlılığı bizim önceliğimiz"

Bakanlık olarak mücadeleye dönük İklim Şurası ve çalıştay düzenlediklerini anımsatan Kurum, şunları kaydetti:

"Attığımız her adımda gençlerimizin kararlılığı bizim önceliğimiz, hedefleri bizim hedeflerimiz olacak. Gençlerimiz iklim, çevre ve doğayla alakalı her çalışmanın içinde yer alsınlar. Burada meclislerimiz, iklim elçilerimiz olsun. Orada alacakları kararları da gerek yerel yönetimler elimizle gerek bakanlığımızın uygulamalarında da ortaya koymaya gayret gösterelim. Genç kardeşlerimizin katkıları çok önemli. Katılımcı olun, kendinize güvenin, geleceğinizle ilgili adımlarda sürecin içine dahil olun. Gençlerimizi iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında elçi olmaya davet ediyorum. Bu manada yapacağınız her projeye bakanlık olarak destek vereceğiz."

Bakan Kurum, programda gençlerin sorularını yanıtladı

Türkiye'nin yeni bir iklim değişikliği kanununu ne zaman çıkaracağı sorusuna ilişkin Kurum, yakın zamanda yedi başlık altında bini aşkın katılımcıyla İklim Şurası'nı gerçekleştirdiklerini anımsattı.

İklim Şurası'nda öne sürülen fikirler doğrultusunda kanuni bir düzenleme yapacaklarını anlatan Kurum, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkeler hoyratça doğayı tahrip ettiler. Sanayileşme devriyle birlikte başlayıp şehirlerimize, dünyamıza zarar verdiler. Biz, dünyayı en az kirleten ülkelerin başında geliyoruz. Buna rağmen çok ciddi ve kararlı bir mücadeleyi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde vermeye devam ediyoruz. Bu kararlılığı göstermek adına İklim Kanunu'na ihtiyacımız var. Biz 2023'ü değil, 2053, 2071'i planlıyoruz. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakalım, nesillerimiz daha yeşil bir dünyada, doğada yaşasın istiyoruz."

"Türkiye, jeotermal enerji kapasitesine göre dünyanın 15'inci ülkesi"

Paris İklim Anlaşması'nın içeriğine ilişkin soruya, bu anlaşmanın herhangi bir yaptırım getirmediğinin altını çizen Kurum, "Paris Anlaşması'na taraf olmamızla birlikte herhangi bir sektörde de enflasyon ortamı oluşmuş değil. Tam aksine biz Paris Anlaşması'na taraf olmakla birlikte çok etkin bir müzakere yürüttük. Bu çerçevede 3 milyar 157 milyon dolarlık bir finansmanı ülkemize kazandırdık." dedi.

Yeşil kalkınma sürecine girdiklerini aktaran Kurum, Türkiye'nin izleyen değil, etki eden, yöneten ve liderlik eden bir ülke olduğunu vurguladı.

Jeotermal enerji için yapılan planlama ve arayışlara ilişkin soruya, Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesine göre dünyanın 15'inci ülkesi olduğunu ifade eden Kurum, "Jeotermal tesislerin üretimi noktasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız birçok yatırımı yapıyor. Gerek tarımda gerek ısınmada gerekse enerji üretiminde jeotermal kaynaklarımızı kullanıyoruz." diye konuştu.

"Sıfır atık bir yaşam tarzı olsun istiyoruz"

Bakan Kurum, Sıfır Atık Projesiyle ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

"Sıfır Atık Projesi çok önemli. Bunu sadece evlerimizdeki çöplerin dönüşümü olarak düşünmeyin. Sıfır atıkla ilgili her projeyi dönüşüm ekonomisi anlayışıyla değerlendirebilirsiniz. Kullandığımız kıyafetlerden yediğimiz yiyeceklere, çalıştığımız ortamdaki tüm materyallere kadar sıfır atığı değerlendirebilirsiniz.

Sıfır atığın içinde sıfır atık mavimiz var. Denizlerimizi, göllerimizi, akarsularımızı temizliyoruz. Sıfır atığın içinde iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar var. Yani sıfır atık bir yaşam tarzı olsun istiyoruz."