Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sokak atık toplayıcıları ile iftarda bir araya geldi. Bakanlık olarak, sokak atık toplayıcılarının daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını belirten Bakan Kurum, “Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için, mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz.” dedi. Kurum, “Kimse bizim emekçi kardeşlerimiz üzerinden siyaset yapmaya, algı yapmaya kalkmasın! Biz kardeşlerimizin emeğini, sizlerin alın terini kimsenin kirli ideolojilerine alet ettirmeyiz. Buna müsaade etmeyiz.” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan siz kardeşlerimizin daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için de gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için, bakın altını çiziyorum; sizin mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz.” dedi.
“Yeryüzündeki en büyük afet israftır”
Sokak atık toplayıcıları ile iftar sofrasında bir araya gelen Bakan Murat Kurum, bugün yeryüzündeki en büyük afetin, insanlığın en büyük ayıbının “israf” olduğunu belirterek, “Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki dört milyar ton gıda üretiyor, yarısına yakınını çöpe atıyoruz. Yediğimiz her ekmeğin, içtiğimiz her suyun yarısı çöpte. Bunun insanlığa maliyeti her yıl tam bir trilyon dolar. Bugün sadece bu israfın dörtte birini engelleyebilsek, inanın bir milyar insanı açlıktan kurtarabiliriz.” diye konuştu.
“Bizler tabiata zarar vermenin kınandığı, temizliğin övüldüğü, israfın dışlandığı, bir medeniyetin evlatlarıyız.” diyen Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“İşte bu medeniyet tecrübesiyle; 2017 yılında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Türkiye’nin en büyük çevre hareketini, Sıfır Atık Projesini hep birlikte başlattık. Beş yıl içerisinde siz atık toplayıcı kardeşlerimizle birlikte öyle bir performans ortaya koyduk ki; 25 milyon ton geri kazanılabilir atığı arı gibi işledik, ekonomimize kazandırdık, milletimize kazandırdık. Tam 30 milyar lirayı vatandaşımızın cebine geri döndürdük. Hepsinden de önemlisi 265 milyon ağacımızı kesilmekten kurtardık. İnşallah yine hep birlikte, el ele; yüzde 22,4 olan geri kazanım oranımızı yılsonunda yüzde 30’a, 2023 yılında yüzde 35’e çıkaracağız. 2035 yılına geldiğimizde ise geri kazanımda yüzde 60 oranıyla, sıralamada dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz. Bunu Ankara’nın çekçekçileriyle, Türkiye’nin çevre emekçileriyle birlikte başaracağız. Sizlerle, siz atık toplayıcı kardeşlerimizle birlikte yapacağız.”
“Sıfır Atık Hareketi’nin başarısının altında iki imza görüyorum”
Sıfır Atık Hareketi’nin hem kısa zamandaki başarısı hem de koyduğu hedeflerle, BM tarafından sürekli ödüllendirilen küresel bir çevre hareketine dönüştüğünün altını çizen Murat Kurum, “Ben bu başarının altında iki büyük imza görüyorum. Birinci imza Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye aittir. Kendisine hep birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. İkinci imzada ise sizleri görüyorum, atık emekçisi kardeşlerimi görüyorum, her biri birer sıfır atık kahramanı olan, çevre kahramanı olan atık toplayıcısı kardeşlerimi görüyorum! Namı diğer çekçekçi yol arkadaşlarımızı görüyorum!” ifadelerini kullandı.
“Bu birliğe gölge düşürmek isteyenler var”
Sokak atık toplayıcılarının attığı her adım, döktüğü her damla terin Türkiye’ye daha temiz bir çevre, daha korunmuş bir doğa ve gelecek olarak geri döndüğünü vurgulayan Bakan Kurum, şunları söyledi:
“Fakat ne yazık ki milletimizle omuz omuza verdiğimiz her projede olduğu gibi yalanlarla, iftiralarla bu birliğe gölge düşürmek isteyenler var. Şunu bir kez daha kendilerine duyurmak istiyorum: Biz sizin kim olduğunuzu ve hangi amaçları güttüğünüzü çok iyi biliyoruz. Kimse bizim emekçi kardeşlerimiz üzerinden siyaset yapmaya, algı yapmaya kalkmasın! Biz kardeşlerimizin emeğini, sizlerin alın terini kimsenin kirli ideolojilerine alet ettirmeyiz. Buna müsaade etmeyiz.”
“Atık toplayıcıları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, çok yakında uygulamaya geçiriyoruz”
“Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem Saygıdeğer Hanımefendi hem biz hem de aziz milletimiz; emekçi atık toplayıcı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu sonuna kadar gözetmektedir.” diyen Bakan Murat Kurum, Bakanlık olarak sokak atık toplayıcıları için düzenleme yapıldığını ve çok yakında uygulamaya konulacağını şu sözlerle dile getirdi:
“Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan siz kardeşlerimizin daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için de gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için, bakın altını çiziyorum; sizin mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz.
Geçenlerde Şanlıurfa Siverekli atık toplayıcı Ali kardeşimiz şöyle demişti: ‘Ağabey, sokakta bazen çocuklar görüyorum. Köydeki kardeşlerimi hatırlıyorum, yanlarına yaklaşıp sevmek istiyorum, elbiseme bakıp benden kaçıyorlar. Gençler görüyorum, sohbet etmek istiyorum, üstüme başıma bakıp benden uzaklaşıyorlar.’
Ben de ağabeyi olarak şimdi buradan Ali’ye diyorum ki: Ali kardeşim! Sana çok yakında öyle müjdeler vereceğiz ki, artık o çocuklar seni gördüğünde hemen tanıyacak, yanına yaklaşacak. O gençler seni gördüğünde sana sarılacak. Seninle kucaklaşacak. Bu da bizim Ali kardeşimize, on binlerce atık toplayıcı kardeşimize, ailelerimize, çocuklarımıza sözümüzdür!”
İftar programına Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Kahraman ile sokak atık toplayıcıları katıldı.