ATATURK

BAKAN KURUM: 'YARISI BİZDEN' YÜZYILIN DÖNÜŞÜM KAMPANYASIDIR

09 Mayıs 2023
BAKAN KURUM: 'YARISI BİZDEN' YÜZYILIN DÖNÜŞÜM KAMPANYASIDIR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk'te katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. “Yarısı bizden” projesinden kira ve konut fiyatlarına kadar merak edilen tüm soruları yanıtlayan Bakan Kurum, kira artışlarıyla ilgili "Yeni yapılan konutlar ve enflasyonda meydana gelen düşüşle kira ve konut fiyatları normalleşecek, konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracağız." şeklinde konuştu.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk canlı yayınına katıldı. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Yarısı bizden” projesinden kira ve konut fiyatlarına kadar merak edilen tüm soruları yanıtladı.

 "Bölgede 142 bin konutun inşası başladı"

Deprem bölgesinde konut yapımının devam ettiğini aktaran Bakan Kurum, "Biz buradayız ama aklımız ve gönlümüz deprem bölgesinde. Bakan yardımcılarımız sürekli gidip geliyorlar. 142 bin konutun inşası başladı. 1 yıl içinde 650 bin konutu vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 143 bin köy evi yapılacak, 38 bine başladık. 5 bin 800 de ahır var, 44 bin bağımsız bölüm inşasına başlamışız. Köy evlerinden kısım kısım bitirilenler var. Bu anlayışla arkadaşlarımız çalışıyor. Biz oradan hiç ayrılmadık, ayrılmayacağız." dedi.

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm konusunda büyük bir mesafe kaydettiklerine vurgu yaparak, "Biz kentsel dönüşüm başlattığımızda, muhalefet vatandaşın kafasını karıştırmak için elinden ne geliyorsa onu yapıyor. Bu işin siyaseti olmaz. 'Ülkenin milli güvenlik meselesi.' diyoruz. Nüfusun beşte biri İstanbul'da yaşıyor. Gelirimizin yüzde 50'sinden fazlası İstanbul kaynaklı." şeklinde konuştu.

"Yarısı Bizden" kampanyası yüzyılın dönüşüm kampanyasıdır"

Bakan Kurum, "Yarısı Bizden" kampanyasının dünya şehircilik tarihine geçecek bir proje olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"26 Nisan itibarıyla 'Yarısı Bizden' başvuruları alıyoruz. 31 Mayıs'a kadar başvuru yapılabilecek. Bu, yüzyılın dönüşüm kampanyasıdır. Bununla dönüşemeyeceksek eğer hiçbir şekilde dönüşemeyiz. Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Herhangi ücret almıyoruz. Protokolümüzü yapıp, projemizi çizip, ruhsatımızı alıyoruz. TOKİ en geç 2 yılda inşaatı tamamlıyor. Bu süreçte kira ve taşınma yardımı yapıyoruz. 10 yıl vadede evine sahip oluyor. Açıkladığımız taşınma ve kira yardımı yine 750 bin liraya 2 +1 100 metre kare brüt daireyi, 3+1 100 metrekareyi brüt daireye dönüştürüyoruz Vatandaşımız yüzde 10 peşinat ödüyor. 10 yıl vadede evine sahip oluyoruz. Bu süreçte de 5 bin 250 lira kira yardımı alıyor, taksit tutarı olarak. 6 bin 750 lira 3+1 için de vatandaşımız 10 yıl vadede borcunu ödeyebiliyor. Aslında yüzde 50'den de fazla bir destek söz konusu. 750 bin liranın 0,79 vade oranı ile 10 yılda ödeyebilir. Ya da memur maaş artış katsayısı çerçevesinde hangisi düşükse onu alacağız. İsterse TOKİ'ye borçlanabilir. Geçen sene yüzde 80 vatandaşlarımızın gelirine artış yaptık. TOKİ'ye borçlu olanlara yüzde 25 artış yaptık. 90 metre kare olursa 675 bin lira olacak. Bu kapsamda 200 bin konutu değiştiriyoruz. Başvuru süresini gelen taleple birlikte yeniden değerlendireceğiz. Acil olan yapıların tamamını dönüştürmek istiyoruz. Yarısı Bizden kampanyamıza bugüne kadar 615 bin bağımsız bölümü içeren 126 bin bina için başvuru yapıldı. Bu 4'le çarptığınızda yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız devletine olan güveni başvuruyla göstermiştir. En çok başvuru Bahçelievler'den var. Buralarda dönüşüm yaparken bir yanda yeni yolların, parkların açılmasını sağlayacağız. Rezerv alanlarda konut üreteceğiz ve vatandaşlarımıza arsa değeriyle vereceğiz. Eğer vatandaşımızın arsası imarlı ise yerinde 200 bin konutumuzu dönüştürüyor olacağız."

Bakan Kurum, kentsel dönüşümün tek taraflı bir iş olmadığını, herkesin bir tarafından tutması gerektiğini ifade ederek, ülkede 6,7 milyon riskli konut bulunduğunu söyledi.

"Boğaz'da da bir düzenlemeyi yapacağız"

İstanbul Boğazı'ndaki yapılara da düzenleme getireceklerini aktaran Bakan Kurum, "Oralarda da riskli binalar var. Vatandaşlarımız çivi bile çakamıyor. Bu düzenlemeleri de yapacağız. Hep birlikte el ele verelim, İstanbul'u dönüştürelim istiyoruz. Herkesin güvenle yaşadığı İstanbul olsun istiyoruz." diye konuştu.

Bakan Kurum, ev sahibinin maksimum yapabileceği kira artışının yüzde 43 olduğunu belirterek, yeni yapılan konutlar ve enflasyonda meydana gelen düşüşle kira ve konut fiyatlarının normalleşeceğini ve konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracaklarını kaydetti.

Ulusal Risk Kalkanı Projesi

Ulusal Risk Kalkanı Projesi kapsamında 150'yi aşkın bilim insanıyla birlikte çalıştıklarını söyleyen Bakan Kurum, “Yetkinliği olan hocalarımız, tarihçi, jeolog, zemin etüdçümüz var. Tüm alanlara ilişkin 13 grup oluşturduk. Ülkemizin ulusal risk kalkanı projesi çerçevesinde olası risklere karşı hem bugünü hem afet esnası hem de geleceğe dair ekiplerimizle birlikte çalışıyoruz. Okul ve kamu binaları gibi stratejik öneme sahip binalara ilişkin yeni teknolojilerin, yapım tekniklerinin gözden geçirildiği çalışmaları ekiplerimiz, hocalarımız yapıyorlar. Buradan çıkacak sonuçla birlikte inşallah hayata geçireceğiz.” dedi.

"Mimar ve mühendislerimizi sınıflandırıyoruz"

“Müteahhitlik sektöründe dünyada Çin'den sonra ikinciyiz” diyen Bakan Kurum, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde lokomotif konumda olduğunu vurguladı. Mimar ve mühendislere yönelik sınıflandırma çalışmaları yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Biz gelir gelmez müteahhitlerimizi sınıflandırdık. Teknik ve mali yeterliliklerine göre kriterlere ayırdık. Daha önce 100 bin metrekare hastane inşaatı yapmışsanız, siz hastane yapabilecek bilgiye, mali yeterliliğe sahipsiniz. Yapmamışsanız bir proje yapamazsınız. Böyle sınıflandırdık. Şimdi mühendisleri, mimarları da sınıflandırıyoruz. Şimdi artık nitelik sürecine geçtik. Medeniyetin bize tarif ettiği anlayışı yansıtacak o projelerde de görmek istiyoruz. Bunun için de teknik, proje çizecek mimar ve mühendislerimize sınıflandırma getiriyoruz.”