Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TVNET canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yarısı Bizden kampanyasında iki günde rekor sayıda başvuru alındığını ifade eden Bakan Kurum, "41 bin 422 kişi, 264 binin üzerinde bağımsız bölgeden başvuru yaptı. Bahçelievler ilçesi en yoğun başvuru yapılan ilçe." dedi. Deprem bölgesindeki son duruma ilişkin de bilgiler veren Bakan Kurum, "Enkazların yüzde 90'lık bir oranını kaldırmış durumdayız. Her ilin kendi içinde tasarımlar yapıyoruz. Yöresel mimariyi yansıtacak projelerle inşa sürecini yürütüyor olacağız." ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TVNET canlı yayınında Net Bakış Özel programına katıldı. Yarısı Bizden kampanyasında iki günde rekor sayıda başvuru alındığını ifade eden Bakan Kurum, "41 bin 422 kişi, 264 binin üzerinde bağımsız bölgeden başvuru yaptı. Bahçelievler ilçesi en yoğun başvuru yapılan ilçe." dedi. Deprem bölgesindeki son duruma ilişkin de bilgiler veren Bakan, "Enkazların yüzde 90'lık bir oranını kaldırmış durumdayız. Her ilin kendi içinde tasarımlar yapıyoruz. Yöresel mimariyi yansıtacak projelerle inşa sürecini yürütüyor olacağız." diye konuştu.
Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
İstanbul'da Yarısı Bizden kampanyası
İki gün oldu başvurular başlayalı şu ana kadar 41 bin 422 binası 264 bin 496 bağımsız bölüm kampanyaya başvurdu. 200 bin konut yapacağız. Üçte ikisinin anlaştığı ve müracaat ettiği ve yerinde incelenen TOKİ ile inşaatını yapacağımız ve maliyetinin yarısını bizim karşılayacağımız proje. Ekiplerimiz bugünden itibaren başladılar. 250 uzmanımız sahada incelemeleri yapıyorlar. 39 ilçede başvurular var, kırmızıyla gözüken alanlar yoğun başvuruların olduğu yerler. Bahçelievler ilçesi en yoğun başvuru yapılan ilçe. Ardından Güngören, Küçükçekmece ve Avcılar diye gidiyor.
Rezerv alanlar inşa edeceğiz. Bazı vatandaşların tapuları, yolda yeşillik alanlarda kalıyor. Rezerv alanlardaki üretim bu nedenle çok kritik. Bayramın birinci günü 2 bin konutun temellerini attık. 4 bin konutun da anahtar teslimini yaptık. Vatandaşlarımızın rızasıyla bu dönüşümleri yapacağız. Biz İstanbul'a ilave nüfus gelsin istemiyoruz, 16 milyonluk nüfusa göre bu projeler. Başka nüfuslar gelsin istemiyoruz, vatandaşlarımıza vereceğiz. Yoğunluğu azaltmamız lazım. Yıkılmış binaları olanlar da bu projeye başvurabilir. 6 katlı binamız var ama imarı 5 katlı, 6 kat alamıyoruz ne olacak? 6 kat veriliyorsa aynı anlayışla dönüştüreceğiz.
Hemen başvuruyla birlikte incelemeler başladı. Risk durumuna bakıyoruz, protokol yaparak vatandaşa 'Sizin binanız dönüşebilir, çoğunluğu sağlayın' diyoruz. Hazır olan yerlerde inşa sürecini başlatıyoruz.
Deprem bölgesinde son durum
Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir muhalefetle karşılaşamazsınız. Tek bildikleri eleştirmek, proje yok vaat yok. Bunları yapamayıp, sokağa çıkıp algı yapıyorlar. Biz her afette milletin yanında olduk. İki saat sonra afet bölgesine gittim, oradaki acıları görmeliydiniz. 50 bin 400 canımızı kaybettik, şehirlerimizin altyapıları gitti. 15 gün sonra sözleşmelerimizi imzaladık 46. gününde temelleri attık. 2,5 ayda 120 bin bağımsız bölümün inşasına başladık. Bizim ülkemizde onlarca deprem oluyor. Bilim insanlarıyla da konuşuyoruz, ulusal risk kalkanı müjdemiz var, görüşleri alıyoruz. En doğru zemin neresiyse, en sağlam noktada inşaatlara başlıyoruz. TOKİ inşaatlarımız dimdik ayakta, bir vatandaşımızın burnu kanamadı. 1 milyon 200 bin konutu nasıl yaptıysak afet konutlarını da aynı şekilde yapacağız.
Bazı şeyleri çok çabuk unutuyoruz. Ben 2003 Bingöl depreminde şantiye şefi olarak çalışıyordum. TOKİ ihaleler yaptı o dönemde, biz tünel kalıp sistemiyle Türkiye'de ilk olduğu zamanlarda bulamıyorduk. 2000'li yıllara gidip baktığınızda 4 duvar olsun çatısı olsun da ev olsun diye dua ediyordu. 3 bin 600 dolar milli gelirden 10 bin dolara geldik. İstihdam, sanayi, hastane, okul yoktu. Altyapıyı hazırlayacaksınız önce, insanlara ulaşacaksınız. Şimdi her ilimizde şehir hastaneler, büyük yataklı hastaneler, üniversiteler var. TOKİ olarak dünyaya örnek olacak akıllı şehirler inşa ediyoruz.
Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 65'ini güvenli hale getirdik. Sosyal mimariye dikkat ederek, 30 bine yakın sosyal donatı yapmışız. Vatandaşımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için yapmışız. Depremler, bilim insanlarının bile beklemediği sonuçları doğurdu. Onlar da artçıyı, şiddeti ve etkiyi anlamlandıramadılar. 13 alt grup var, herkes etkin olduğu dalda çalışıyor. Afetlerin öncesi ve sonrasına ilişkin düzenlemeler hazırlanıyor. Bir eksiklik, hata kusur varsa mayıs ayından itibaren uygulamaya geçireceğiz.
Deprem bölgesindeki konut projelerinde son durum
120 bin konutun ihalesini yaptık, hasar tespitleri çerçevesinde 5 milyondan fazla bağımsız bölümü inceledik. Her ilin kültürü tabiatı farklı. Rezerv alanlarda konut yapımlarına başladık. Enkaz kaldırmayla birlikte yerinde de yapacağımız konutlar olacak. İllerin iklimleri farklı, ekiplerimiz çalışıyor. En iyi mimarlarla çalışıyoruz. Yöresel kültüre uygun projeler olacak. 11 ilde hasarın durumuna göre eşit miktarda inşa sürecini başlattık. 9 ilde temelleri attık. Adana ve Osmaniye'deki törenlerimiz de yapılacak ve 11 ilde eş zamanlı inşa süreci yönetilecek.
Hataylılar Hatay'a dönecek. Hatay'da 250 bin konut yapılacak, hem merkez hem de ilçelerde. Konutları yaparken de meclis binamız ve ulu camiimiz var. Tarihi, tescilli yapıları merkeze alacağız. Asi Nehri'nin doğusu ve batısında yeni yollarımızı yaparak, o zeminde hangi teknikle yapacaksak inşa sürecini de yürüteceğiz. Sıvılaşmayla birlikte zemin emniyet gerilemesini sağlamadığını ve oynaştığını görüyoruz. Ağır hasarlı yıkık binaları inceliyoruz, ortası Asi Nehri. Mavi alan sıvılaşmanın olduğu alan, o binalarda sağlaması gereken emniyet gerilmesini göremiyoruz. Bu nedenle de ya yan yatıyor ya da yıkılıyor.
Enkazların yüzde 90'lık bir oranını kaldırmış durumdayız. Yeni hazırlıklar da yapıyoruz, kat yükseklik farkının aşırı fazla olması, asma katların yapılması da binalara zarar veriyor. Temellerimiz bir bütün olarak hareket ediyor. Yapılar bittiğinde bölgenin en değerli yapıları olacak. Her binayı her zeminde tekniğine uygun şekilde yapabilirsiniz. Olması gereken yerde yüksek yapabilirsiniz. Dünyanın en iyi örneklerinden birisi İstanbul Finans Merkezi oldu. Ekonominin başkenti olması adına, depremde ekonomi ayakta durmalı.
İstanbul'da neler yapılacak?
İstanbul için atacağımız ilk adım kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü ve ulaşım. Bu iki konuda kardeşlerimizin ne ihtiyacı varsa takipçisi olacağız. İstanbul Türkiye'yi ve dünyayı ilgilendiriyor. 85 milyonun İstanbul ile gönül bağı var. Biz kimseyi inancından ve mezhebinden dolayı ayrıştırmadık.
Millet Bahçeleri olası afetlerde toplanma alanı görevi görecek.