Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde hayata geçirilecek sosyal konut projesi için Muş’ta talep toplanacağını açıkladı. Türkiye genelinde 14 bin kurumda uygulanan Sıfır Atık Projesi için de Muş’ta harekete geçildiğini aktaran Bakan Kurum, Muş’taki kamu kurumların da Sıfır Atık’ın uygulanmaya başlandığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyarette bulunmak için geldiği Muş’ta açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde uygulanan Sıfır Atık Projesi’nin Muş’ta uygulanmaya başlandığını dile getiren Bakan Kurum, “Tüm Türkiye'de yaklaşık 14.000 kamu kuruluşunda uygulamaya geçtiğimiz ve Sayın Emine Erdoğan'ın hanımefendinin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık projemiz Muş'ta uygulamaya başlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında uygulamaya geçiliyor. Bunların bir kısmı resmi daireler bir kısmı bölgemizdeki okullar… Bu sayede hem şehrimizdeki, çevreye ilişkin farkındalığı artıracağız hem de Sıfır Atık uygulamasına bu bölgede geçmek suretiyle Anadolu'nun kapısı olan Muş'a yakışır şekilde bu projeyi yaygınlaştırmış olacağız. Akabinde düzenli depolama Sahaları ile birlikte Muş'ta çevremizi doğamızı koruyan bir projeyi yürütmüş olacağız. Tüm bunları yaptığımızda Muş altyapısıyla tamamen yenilenmiş, içme suyunun geldiği ve şehrin önemli alanlardaki kentsel dönüşüm ihtiyaçlarının giderildiği, millet bahçelerinin yapıldığı spor alanlarının şehirde oluşturulduğu ve sosyal konut anlamında ihtiyaçlarını giderildiği 2023'e güçlü Türkiye'nin güçlü Muş'u sürecinde emin adımlarla gidecektir” açıklamalarını yaptı.
”MUŞ’TA SOSYAL KONUT YAPIMINA BU YIL BAŞLIYORUZ”
2023 yılına kadar tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek sosyal konutların Muş’ta da yapılacağını dile getiren Bakan Kurum, 500 sosyal konutun burada inşa edileceğini açıkladı. Çalışmalara bu yıl içinde başlanacağını belirten Bakan Kurum, “Gelecek talebe göre de Selçuklu ve Adalar mahallelerimizdeki alanlarımıza sosyal konut uygulaması yapacağız. Muş merkezde altyapı anlamında içme suyu kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatlarımız bitme aşamasına geldi inşallah 2019 yılı içerisinde İlbank Genel Müdürlüğümüz ve belediyemiz ortak yürüttüğü bu projeyi tamamlayacak ve Muş'un altyapısı tamamen bu anlamda yenilenmiş olacak. Akabinde Muş’umuzun artık bir arıtma suyu tesisine kavuşması gerekiyor. Mevcutta Karasu Nehri’mize atık su bırakılıyor buna ilişkin süreci hızlı bir şekilde ilerleterek 2019 yılı içerisinde projelendirip başlatacağınız atık su. Arıtma tesisi ile Artık hem Karasu nehrimiz hem çevremiz doğamız korunmuş olacak. Bu anlamda atık su arıtma tesisinin yapılması ile birlikte artık içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisinin olduğu düzenli depolama sahasının olduğu Muş’umuz çok daha önemli bir sürece girmiş olacak” diye konuştu.
Muş’ta hayata geçirilmesi amaçlanan atık depolama tesisleri ve atık su arıtma tesislerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, söz konusu projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye arasındaki iş birliği ile gerçekleştirileceğini söyledi. Muş’ta yapılan millet bahçesine de değinen Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklamış olduğu eski stadımızın bulunduğu alana 53 bin metrekare millet bahçesi kazandırıyoruz. Bu millet bahçesinin içinde yeni bir spor salonu inşa edeceğiz. Bu merkezimizde kıraathaneler ve gençlerimizin 7 gün 24 Saat vakit geçirebilecekleri spor yapabilecekleri her türlü alan bu millet bahçesinin içinde yer alacak. Açık spor sahalarının, yeşil alanların, yürüme yollarının bisiklet yollarının olduğu çok önemli bir millet bahçesi Muş'a kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.
”VATANDAŞLARIMIZIN İHTİYAÇLARINA KAYITSIZ KALMAYACAĞIZ”
Hayata geçirilecek projelerle Muş’un tarihinin gün yüzüne çıkarılacağını da belirten Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında tarihi alanların korunmasına önem verileceğini aktardı. Kurum, “Muş Belediyesinin Bin yıllık geçmişten bin yıllık geleceğe, projesi var. Bu anlamda şehrimizde ecdadımızın bize bıraktığı, camileri, hanları, hamamları restore etme işi ve aynı zamanda bunların restorasyonu ile birlikte etrafının açılarak turizmi ve istihdamı artırmaya yönelik çok önemli projeleri var. Biz de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetlere kayıtsız kalmayacağız. TOKİ ile belediyemiz bu projeyi ortak yürütecekler çok önemli bir kentsel dönüşüm projesini başlatmış olacağız” açıklamalarında bulundu.
Bu anlamda Vatandaşlarımızın mağdur etmeden vatandaşlarımızın isteği çerçevesinde bu kentsel dönüşüm projesi ile birlikte Muş'un tarihini, ecdadımızın bize bıraktığı tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracağız ve çok önemli bir alanı Muş’a kazandırmış olacağız
Diğer önemli bir projemiz Valimizle birlikte yürüttüğümüz Tüm Türkiye'de yaklaşık 14.000 kamu kuruluşunda uygulamaya geçtiğimiz ve Sayın Emine Erdoğan'ın hanımefendinin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık projemiz var. Bu anlamda Muş'ta uygulamaya başlandı yaklaşık 1.500 kamu kurum ve kuruluşun da uygulamaya geçiliyor. Bunların bir kısmı resmi daireler bir kısmı bölgemizdeki okullar… Bu sayede hem şehrimizdeki, çevreye ilişkin farkındalığı artıracağız hem de Sıfır Atık uygulamasına bu bölgede geçmek suretiyle Anadolu'nun kapısı olan Muş'a yakışır şekilde bu projeyi yaygınlaştırmış olacağız akabinde düzenli depolama Sahaları ile birlikte Muş'ta çevremizi doğamızı koruyan bir projeyi yürütmüş olacağız. Tüm bunları yaptığımızda gerçekten Muş altyapısıyla tamamen yenilenmiş, içme suyunun geldiği ve şehrin önemli alanlardaki kentsel dönüşüm ihtiyaçlarının giderildiği millet bahçelerinin yapıldığı spor alanlarının şehirde oluşturulduğu ve sosyal konut anlamında ihtiyaçlarını giderildiği 2023'e güçlü Türkiye'nin güçlü Muş'u sürecinde emin adımlarla gidecektir.