ATATURK

BAKAN KURUM: “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLARIMIZLA EL BİRLİĞİ İÇİNDE YÖNETECEĞİZ”

27 Mart 2019
BAKAN KURUM: “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLARIMIZLA EL BİRLİĞİ İÇİNDE YÖNETECEĞİZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Giresun’da Bulancak ilçesindeki Sarayburnu Camisi'ni, daha sonra ise Giresun Valiliği'ni ziyaret ederek, il değerlendirme toplantısına kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak için geldiği Giresun’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı manifesto çerçevesinde şehirleri ziyaret ettiklerini söyledi. Bu ziyaretlerde şehirlerin alt yapı, üst yapı, kentsel dönüşüm, millet bahçelerini, şehirdeki tüm yaşamı ilgilendiren konuları valiler, belediye başkanları ve milletvekilleriyle istişare ettiklerini dile getiren Kurum, almış oldukları kararlar çerçevesinde şehirdeki yaşam kalitesini yükseltmek adına projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmeye gayret gösterdiklerini belirtti.

Kurum, bu noktada Karadeniz'in en güzel, bölgenin turizm açısından, istihdam açısından en önemli şehirlerinden biri olan Giresun'u ziyaret ettiklerini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlamda Giresun'a yatırım yapmak ve bu projeleri konuşmak üzere geldik. Bugüne kadar AK Parti iktidarları döneminde Giresun'umuza tam 18 milyar liralık iş yapıldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızca da yaptığımız yatırımın bedeli 2 milyar 830 milyon lira. Bugün konuştuğumuz konuları da eklediğimizde Giresun halkı için, Giresun için, Giresunlu vatandaşlarımız için buradaki yaşam kalitesini artıracak çok önemli kararları aldık."

 

”GİRESUN’UN PROJELERİNE DESTEK OLACAĞIZ”

Giresun’da hayata geçirilecek projelere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak destek olacaklarını bildiren Kurum, hızlı bir şekilde bu projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Bakan Kurum, Giresun için aldıkları kararlara işaret ederek, "Giresun Kalemizin çevresinde yaklaşık 3,6 hektarlık, yani 36 bin metrekarelik alanda bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Bu alanda tarihi binalarımızı gün yüzüne çıkaracak, kalemizi gün yüzüne çıkaracak, atalarımızın bize bıraktığı tarihi eseri gün yüzüne çıkaracak bir kentsel yenileme projesi başlatıyoruz." diye konuştu. Giresun'da inşaatı devam eden 20 bin 28 seyirci kapasiteli UEFA standartlarına uygun Çotanak Stadı'nda son aşamaya gelindiğini ifade eden Kurum, eylül ve ekim ayı itibarıyla tesliminin yapılacağını aktardı. Kurum, mevcut Giresun Atatürk Stadı'nın millet bahçesine çevrileceğini anımsatarak, şöyle devam etti: "40 bin metrekarelik alanda içerisinde millet kıraathanelerinin olduğu, kültür merkezlerinin olduğu, gençlerin, çocukların vakit geçireceği, ders çalışacakları, geleceğe daha umutlu bakacakları, spor yapabilecekleri alanlar yer olacak. İnşallah yıl sonu da millet bahçemize başlamak suretiyle en kısa zamanda Giresun'a 40 bin metrekarelik çok önemli alanı millet bahçesi olarak kazandırmış olacağız."

Giresun'da çöp depolama sorunun sürdüğüne dikkati çeken Murat Kurum, "Hem sahildeki eski alanın olduğu yer, hem mevcut Çavuşlu beldesindeki depolama sahasının olduğu alanda çöple ilgili, hem mevcut sahada ve yeni dökülen sahada da vatandaşlarımızın kokudan ve görüntü kirliliğinden şikayetleri var." dedi.

Kurum, bu iki alanın da bertarafını ve rehabilitasyonunu istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Çavuşlu'daki alana ilişkin ilk önce bu alanın bertaraf edilmesi ve buradaki içme suyunun yeniden keson kuyularının açılması suretiyle vatandaşlarımızın içme suyuna ilişkin problemlerini İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığıyla çözeceğiz. Akabinde zaten dolmak üzere olan bu sahaya ilişkin de yeni bir çözüm için bakanlığımız genel müdürlüğümüze talimat verdik, belediyemiz, özel idaremizle birlikte inşallah 1 Nisan sabahı Aytekin Başkanımızla birlikte bu köklü bir çözümü sunmak için çalışacağız. Belki de sadece Giresun'a ilişkin de önemli bir adımı atacağız."

Bakan Kurum, "Enerji üreteceğimiz, artık atıklarımızı kaynağında ayrıştıracağımız, 21. yüzyılın Türkiye'sine, Giresun'a uygun bir bertaraf tesisini Giresun'umuzda yapmak istiyoruz." ifadesini kullanarak, "Buna ilişkin de bakanlığımız çalışmaya başladı. İnşallah en kısa zamanda da bu sorunu halletmiş olacağız ve mevcuttaki, Çavuşlu'daki katı atık bertaraf tesisinin rehabilitasyonuna bu anlamda başlamış oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eski çöp alanına işaret eden Kurum, şöyle konuştu:

"160 bin metrekare denizin kenarında gerçekten çok önemli lokasyonda ancak Giresun'a yakışmayan bir görüntü var, artık medyaya dahi yansımış, görüntüleri televizyona çıkmış, Giresun'u üçüncü dünya ülkesi gibi gösteren bu durumdan da bir an önce kurtarmak istiyoruz. Buraya 160 bin metrekare Giresun'a yakışır bir şenlik alanı, bir rekreasyon alanı yapma projemiz var. Bu proje çerçevesinde, içerisinde yürüyüş alanlarının olduğu, gezinti alanlarının olduğu, spor alanlarının olduğu ve kültürel faaliyetlerin yapılabileceği, burada şenliklerimizin yapılabileceği çok önemli 160 bin metrekare şehir merkezindeki bu alana da bir rekreasyon alanı kazandırmak için projelerimizi başlattık."

Kent merkezindeki Zeytinlik Semti'nde 150 yıllık tarihi eserlerin yer aldığını vurgulayan Kurum, burada devam eden sokak sağlıklaştırma, cephe iyileştirme çalışmalarının hızlandırılacağını dile getirdi. Kurum, Bulancak ilçesindeki Sarayburnu Camisi etrafında da düzenleme yapmak istediklerini sözlerine ekledi. Bakan Kurum, açıklamanın ardından millet bahçesine çevrilecek Giresun Atatürk Stadı, eski çöp depolama alanında incelemelerde bulundu.

 

“HER YIL 300 BİN KONUT YAPACAĞIZ”

Giresun’daki incelemelerinin ardından Samsun’a geçen Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kurum, Türkiye’de yenilenmesi gereken 6.7 milyon konutun bulunduğunu dile getirdi. Acil ve öncelikli olarak 1,5 milyon konutun olduğuna işaret eden Kurum, "Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde 81 il valiliğimize bir genelge yayınlayarak bu genelge kapsamında acil ve öncelikli alanlardan başlamak üzere kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Her yıl 300 bin konut yapacağız. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 1,5 milyon konutun dönüşümünü yapmış olacağız. Bugüne kadar Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla 840 bin konut ürettik. Bu konutların yüzde 85 ve 90'ı sosyal konut niteliğinde ve bunlar depreme dayanıklı konutlar. Yine Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz başkanlığında 580 bin konutun dönüşümünü başlattık. Bu dönüşüm alanlarında da 10,5 milyar lira da kira ve faiz desteği verdik. Bundan sonraki süreçte de her yıl yapacağımız 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10-15'ini de Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızın eliyle yapacağız. Kalanı da yerel yönetimlerimizle yapmak suretiyle ki İller Bankası ile de yüzde 50'ye kadar faiz ve hibe desteği vereceğiz" açıklamalarında bulundu.

 

 

"VATANDAŞLARI RİSKLİ BİNADA OTURTMAK İSTEMİYORUZ"

Çok hisseli metruk binalar konusunda da açıklama yapan Kurum, "Bu metruk alanlarla alakalı da biz ne olursa olsun vatandaşımızı riskli binada veya deprem riski ya da denetim eksikliğinden kaynaklı riskten oluşan binada oturtmak istemiyoruz.

Kartal'da yaşadığımız olayı hepimiz biliyoruz, 21 canımız gitti. Biz 48 gün sonra o yıkılan bina ile birlikte 10 binayı kapsayan alanda konutlarımızın dün temelini attık. 7 ay sonra da vatandaşlarımıza sağlam ve güvenli binalarını teslim edeceğiz. Bu yüzden metruk binalarla ilgili olarak genelge kapsamında valiliklerimiz çalışıyorlar. Bu metruk binaların yıkımını gerçekleştirerek, vatandaşlarımıza da en kısa sürede onları mağdur etmeyecek şekilde sağlam konutları vereceğiz. Biz bu dönüşümü vatandaşlarımızla el birliği içinde kararlı bir şekilde yönetmek zorundayız. Bizim önceliğimiz kentsel dönüşüm." değerlendirmesinde bulundu.

 

 "ÇEVRECİ BİR LİDERE SAHİBİZ"

AK Parti'nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde çevreye duyarlı bir kampanya yürüttüğünü belirten Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada ben Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum, çevreci bir lidere sahibiz, çevreci bir liderin çalışma arkadaşlarıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla biliyorsunuz biz seçim kampanyasında hiçbir yerde bez, afiş, plastik poşet, plastik bayrak kullanmadık. Bu sayede çevreci bir kampanya yürüttük. Seçim koordinasyon merkezlerimizin ve seçim ofislerimizin haricinde hiçbir yerde bayrak asmadık, belli saatlerin dışında gürültü kirliliğine sebebiyet verecek şekilde bir seçim çalışması yapmadık. Türkiye'miz huzurlu ve mutlu bir seçim çalışması yürüttü. İnşallah 31 Mart'a az kaldı, 31 Mart akşamı da yine istikrar ve güvenden yana milletimiz sandıkta tercihini yapacaktır. Biz bakanlık olarak sıfır atık projesi yürütüyoruz, millet bahçeleri projelerimiz var,  kişi başı yeşil alan miktarını arttırıyoruz. Plastik poşetleri ücretli hale getirdik ve yüzde 80'e varan azaltım meydana geldi. Yine depozito uygulaması yapacağız, çöpleri kaynağında ayıracağız, düzenli depolama tesislerimizi ve atık su arıtma tesislerimizi de 2023 yılına kadar nüfusumuzun tamamına hizmet verecek şekilde yapmak istiyoruz."

 

Videolar