ATATURK

BAKAN KURUM İSTANBUL’UN EN BÜYÜK MİLLET KIRAATHANESİNİ AÇTI

14 Mart 2019
BAKAN KURUM İSTANBUL’UN EN BÜYÜK MİLLET KIRAATHANESİNİ AÇTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Başakşehir Millet Bahçesi içinde kurulan ve İstanbul'un en büyüğü olma özelliği taşıyan Başakşehir Millet Kıraathanesi açılış törenine katıldı. 
Bakan Kurum, açılışta yaptığı konuşmada, yaklaşık 4 ay önce, 360 bin metre karelik alanı içeren millet bahçesinin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "O güne yetiştiremediğimiz, Cumhurbaşkanımızın Başakşehir'e, İstanbul'a söz verdiği Millet Kıraathanesini açmayı Allah bize nasip etti" dedi.
Açılışı gerçekleştirilen Millet Kıraathanesinin sahip olduğu özelliklere değinen Kurum, "Millet Kıraathanesi yaklaşık 2 bin 500 metre kare inşaat alanına sahip, içerisinde 100 bin kitap var. Bu kitapların 60 bini basılı kitap, yaklaşık 20 bini dijital kitap, 18 bini sesli kitap, 102 tane de kabartmalı kitabımız var. Yani engelli kardeşlerimiz de burada kitapları okuyarak ders çalışabilecekler” diye konuştu.

"ÇEVREMİZ İÇİN BİRÇOK PROJE GELİŞTİRİYORUZ"
Kıraathanenin girişinde çocuk kütüphanesi, seminer salonu, mescit, kafeterya bulunduğu bilgisini veren Kurum, şöyle devam etti:
"Gençlerimiz buraya geldiğinde, 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekleri bir mekanı bugün Başakşehir'e, İstanbul'a kazandırmış oluyoruz. Biz 81 ilimizde millet bahçesi projesi yürütüyoruz. Kişi başı yeşil alan miktarını 15 metre kareye çıkarıp sizlerin oynayabileceğiniz, spor yapabileceğiniz, bisiklete binebileceğiniz o yeşil alanları yurt dışında gördüğümüz o büyük bölge parklarını tüm şehirlerimize inşa ediyoruz. Biz çevremizi, doğamızı korumaya ilişkin birçok proje geliştiriyoruz."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM, HEPİMİZİN ÖNCELİĞİDİR"
Millet Kıraathanesinin açılışı sırasında bir de söyleşi düzenlenirken, söyleşiye katılan bir vatandaş Bakan Kurum’a, "İstanbul için kentsel dönüşüm planlarınız nedir?" sorusunu yöneltti. Kurum, kentsel dönüşümün en önemli öncelikleri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu işi doğru yönetebilmek adına, doğru örnekleri yaparsanız vatandaşınız sizin yanınızda oluyor. Bu güne kadar yaklaşık 580 bin konutun dönüşümünü sağladık. 81 ilimize bir genelge gönderdik. Genelge çerçevesinde o şehirdeki riskli alanları, riskli binaları valilerimiz, belediye başkanlarımız tespit edecekler. 3 ay içerisinde bize bildirecekler. Biz de en riskli alandan başlamak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte 1,5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz."
Kentsel dönüşümü ikiye ayırdıklarını anlatan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biri, o tarihsel alanlardaki dönüşüm. Diğeri de, deprem riski taşıyan, yıkılması muhtemel binalardaki dönüşüm. Tarihsel dönüşümü yaparken o bizim ecdadımızın, atalarımızın bize bıraktıkları o tarihi değerleri gün yüzüne çıkaracak, onları gelecek nesillere aktaracağımız bir dönüşüm sürecini yapmak istiyoruz. Diğer taraftan, o Kartal'da biliyorsunuz bir binamız yıkıldı ve altında 21 canımız gitti. Böyle riskli binaların olduğu alanlardaki dönüşümü yapmamız gerekiyor. Bu işe ilişkin de dönüşümün yıllık 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10'unu TOKİ eliyle yapacağız. Diğer kalan kısmını da İller Bankası Müdürlüğümüz kanalıyla 4 milyar liraya kadar yüzde 50 faiz desteği vereceğiz. Tabi bunları yaparken en önemli önceliğimiz, mekansal strateji planımız var."