İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında ilgili Bakanlıkların Bakan Yardımcılarının katılımıyla yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, düzenlenen toplantıda iklim değişikliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, küresel düzeydeki iklim değişikliği ile mücadelede Paris Anlaşması’nın önemli olduğunu belirtti. Ancak bu anlaşma kapsamında Türkiye’nin istenilen konumda bulunmadığını, bunun için çalışmaların ve müzakerelerin devam ettiğini dile getiren Kurum, Aralık ayında Polonya’da gerçekleştirilecek toplantıdan sonra Türkiye’nin gözlemci statüsünde olacağını vurguladı. Kurum, “Türkiye’nin iklim değişikliği müzakerelerinde ve Paris Anlaşması kapsamında önem atfettiği iki temel kırmızı çizgisi mevcuttur. Bunlardan birincisi Paris Anlaşması kapsamında finansal ve teknolojik desteklere erişiminin sağlanmasıdır. İkincisi ise, Türkiye’nin Paris Anlaşması ile gelişmiş ülkelere getirilen ekonomi genelinde mutlak emisyon azaltımına dair hükümden hariç tutulmasıdır” diye konuştu.
“ALINMASI GERKEN KARARLARI SAHADA GÖZLEMLİYORUZ”
İklim değişikliği konusunun Paris Anlaşması’nın yanı sıra yerel düzeyde de değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Kurum, sahada yapılan incelemelerde bu konuda yeni kararlar alınması gerektiğini gözlemlediklerini dile getirdi. Kurum, “Örneğin Karadeniz’deki seller, taşkınlar, yağışların artması, metrekareye düşmesi gereken yağışın bir anda daha da artması. Şehirlerin alt yapılarına ciddi zararlar veriyor. Bugün daha düşük maliyetli yapılabilecek işleri ilerleyen dönemlerde birkaç kat fazla para harcasanız da yapamıyorsunuz. Bu durumda daha önce yapılan çalışmalar harcanan paralar da boşa gidebiliyor. Dolayısıyla İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun da bu süreçle ilgili bir eylem planı çıkarması gerekiyor. Gelişmekte olan ülke olarak yapmamız gereken sahada eksiklikleri tespit edip koordinasyon ve planlama içinde çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.