ATATURK

BAKAN KURUM 24 TV CANLI YAYININDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

16 Kasım 2018
BAKAN KURUM 24 TV CANLI YAYININDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
BAKAN KURUM 24 TV CANLI YAYININDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 TV Canlı yayınında Bakanlığı’nın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yarın İstanbul’da açılışı yapılacak ilk Millet Bahçesi’nin İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan oranını büyük ölçüde artıracağını açıkladı. Her ilde bir Millet Bahçesi yapmayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Kurum, katıldığı 24 TV canlı yayınında toplam büyüklüğü 1.5 milyon metrekare olan İstanbul’daki yeşil alan miktarının millet bahçeleri sayesinde yüzde 2.5 artacağını dile getirdi. Millet Bahçesi projesinin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu da hatırlatan Kurum, “İstanbul’umuza ilk millet bahçelerimizi kazandırıyoruz. Bunlardan üçü Başakşehir’de yer alıyor. Burası daha önce taş ocağıydı. Biz burayı doldurarak 360 bin metrekare millet bahçesi gerçekleştirdik. İçinde bisiklet yolları, yürüyüş yolları sosyal alanlar gibi yerler var. Ecdadımızın yaptığı projelere baktığımızda şehir merkezinde bir camii ve millet bahçesi gibi bahçelerin etrafında şehirleşme olmuş. Başakşehir Millet Bahçemizde de bir meydan var buranın altında da bin araçlık otopark var. Meydanın hemen yanında 5 bin kişilik camiimiz var. Bunun açılışını da gerçekleştireceğiz. İnsanlarımız gezip, alışveriş yapıp ibadetini yapabilecek. İçinde millet kıraathanemiz var. Gençlerimiz burada vakit geçirip, kitap okuyabilecekler. Bir millet bahçemizin de Hoşdere’de yapımını gerçekleştiriyoruz. Başakşehir’deki gibi bir şehir merkezi tasarladık. Şehir merkezi etrafında da konutlarımız yerleşti. Çırpıcı Millet Bahçemiz de çok önemli bir konumda yer alıyor. Yaklaşık 460 bin metrekare bir alan. Burası da şehir merkezinde vatandaşlarımızın nefes alabileceği bir alan. Bir millet bahçemiz de Baruthanede. Oldukça kıymetli bir alan oradaki vatandaşların talebi üzerine 60 bin metrekare olan bu alanda millet bahçesi projesini gerçekleştirdik. Hedefimiz her ile Millet Bahçesi yapmak” diye konuştu.

Benzer projelerin Ankara’da devam ettiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu alan atıl durumda. O bölgedeki proje çalışmamız başladı. İlerleyen süreçte inşaat çalışmalarına başlayacağız. İmrahor’dan Eymir’e kadar uzanan bir Vadi Ankara projemiz var. 3 milyon metre kare bir alan. Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesi ile bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bir de Gölbaşı’nın etrafında yürüyüş yolu ve bisiklet yolu yapıldı. Hem de gölün tamamında yürüyüş ve bisiklet yolu yapılması için çalışmalarımız var. Tüm bu çalışmalarımız tamamlandığında Ankara ve İstanbul’da kişi başına yeşil alan miktarını yüzde 10 artıracağız” ifadelerini kullandı.

 

”MÜTEAHİT KRİTERLERİMİZLE VATANDAŞIMIZ SAHADA MAĞDUR OLMAYACAK”

Devam eden kentsel dönüşüm projelerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Bakanlık tarafından belirlenen Mekansal Strateji planı ile kentsel dönüşümün geleneksel mimariye uygun olarak tamamlanacağını açıkladı. Bakanlık olarak 2012 yılından bu yana kentsel dönüşüm yaptıklarını bu sürede de 580 bin konutun dönüşümünün gerçekleştirildiğini ifade eden Kurum, “Bugüne geldiğimizde artık çok katlı binalar istemiyoruz. Ecdadımızın bize bıraktığı gibi, örf ve adetlerimizi, kültürümüzü yansıtacak projeler istiyoruz. Bu projelerde de yerel mimariye önem vermemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümde de bu stratejimizi ay sonunda açıklayacağız. 7-8 katı geçmeyecek, değer artışı esaslı bir kentsel dönüşüm süreci amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yapılan yeni düzenlemeyle müteahhitler için getirilen kriterlerin vatandaşları güvence altına aldığını söyleyen Bakan Kurum, düzenlemeyle birlikte müteahhitlerin sınıflara ayrılacağını ve kendilerinden hayata geçireceği projeler için sigorta güvencesi isteneceğini açıkladı. Kurum, “Türkiye’de yaklaşık olarak 450-500 bin müteahhit var. Serbest piyasada herkes gidip bin konut inşa edebilir buna bir engel yok. Daha önce, müteahhitlerin teknik yeterliliği var mı yok mu bakılmıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte müteahhitleri 9 sınıfa ayıracağız. Son 15 yılda en büyük işiniz 10 bin metre kareyse o kadar yapabilirsiniz. Bu işinizi büyütürseniz sınıfınız da büyüyecek. Müteahhit yapacağı iş için bankaya gidip tamamlama sigortası istediğini söyleyecek. Banka da müteahhidin projeyi yapacak mali kriterlere sahip olup olmadığına karar verecek. Çok yakında biz de bunu yönetmelik olarak yapacağız. Biz vatandaşımızın sahada mağdur olmasını istemiyoruz. Bunun da önüne geçmiş olacağız.

2030 yılına kadar 7.5 milyon kentsel dönüşüme girmesi gereken konut var. Vatandaşlarımıza her türlü maddi destek veriyoruz. Bunların hepsini devletin dönüştürmesi mümkün değil. Vatandaşlar da belediyeler ile bize gelerek plan teklif ediyorlar” açıklamalarını yaptı.  

 

 

”NAYLON POŞET KULLANIMI GİBİ TASARRUFLARLA CARİ AÇIĞA KATKIMIZ OLACAK”

Yılbaşından itibaren naylon poşetlerin ücretli olarak verilecek olmasını da değerlendiren Bakan Kurum, tüm dünyada tüketilen plastik miktarına dikkat çekerek, yakın gelecek plastik atıkların sayısının denizlerdeki balık sayısını geçebileceğini söyledi. Plastik atıklar ile çevremize ve kendimize zarar veriyoruz. Yılda 440 olan kişi başı naylon poşet kullanımını 40’a düşüreceğiz ve yüzde 90 oranında tasarruf sağlayacağız. Doğaya saygımızı, gelecek nesillere bırakacağımız ülkemizi daha yaşanabilir hale getireceğiz. Tüm projelerimiz birbirini tamamlıyor. Sıfır Atık projemiz ve depozito projemiz var. Bir cam şişe 400 yılda yok oluyor. Bunları neden tüketip atalım? Depozito uygulamasıyla bu tüketimi de azaltacağız. Sıfır Atık da bununla ilintili. Sıfır Atık ile bu atıkları ayrıştırıyoruz. Geri dönüşüme gidebilecekleri geri dönüşüme gönderiyoruz. Organik atıklardan da gübre üretiyoruz. Bakanlığımıza hiçbir şekilde çöp kamyonu girmiyor. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde gerçekleşiyor bu proje. 2023’te tüm ülkeye yaydığımızda 20 milyar lira tasarruf sağlayacağız. Cari açığa bu tasarruflarla ciddi katkımız olacak.