Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2014 Genel Kuruluna katıldı.
Bakan İdris Güllüce:"Türkiye bütün kalkınmasını tamamen sürdürülebilir çevre anlayışıyla yaptı. Dünyada en fazla kalkınan ülkelerden, ilk sıralarda olanlardan biriyiz ama çevre duyarlılığı da en fazla olan ülkelerden biriyiz"
Bakan Güllüce, "Gençlerimizin dünya gençlerine sunacağı, ihraç edeceği çok kıymetli şeyler var. Türkiye'deki gençlerimiz, tarihten gelen yerli değerleri ihraç ederek, huzuru, mutlu, kanaatkâr olmayı, tüm insanlık için faydalı olmanın erdemini onlara anlatmalı" dedi.
Kendisinin de yerel yönetimlerden geldiğini, belediye başkanlığı yaptığını anlatan Bakan Güllüce, "Değerli Belediye Başkanımızı, böyle bir ödülü almış olmasından, ekip çalışmasıyla gerçekleştirdiği başarıdan dolayı kutluyorum. İyi ki varsın Melih Başkan diyorum" ifadelerini kullandı.
"Bu tip ödüller böyle yolda geçerken 'Biz kime verelim, Allah Allah, bu ödül boş duruyor, birisine versek mi' filan diye verilmiyor. Bunlar öyle kolay olmuyor. Bunlar çok kıymetli şeyler, alması da zor, seçmesi de zor" diyen Bakan Güllüce, bu seçimi yapanları da kutladı.
İyi bir seçim yapıldığını dile getiren İdris Güllüce, "Ankara Belediyemizin aktif, dinamik, çalışan bir belediye olduğunu fark etmişler. O yüzden onlar zoru başarmışlar. Seçimde etkisi olan herkesi tebrik ediyorum. Tabii ki Ankaralıyı da tebrik edeceğiz ki böyle güzel bir başkanı seçti ve böyle bir ödülü aldı" diye konuştu.
"Yerel yönetimin önemini fark eden bir partiyiz"
AK Parti olarak yerel yönetimlerden geldiklerine işaret eden Bakan Güllüce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin aynı dönemde belediye başkanlığı yaptığını söyledi.
Yerel yönetimin önemini, fonksiyonunu fark eden bir parti olduklarını vurgulayan Bakan Güllüce, AK Parti hükümet olduktan hemen sonra yerel yönetimleri daha iyi konuma getirmek için hem hukuki hem maddi anlamda çalışma yapıldığını kaydetti.
Bugün yerel idarelerin durumunun birkaç yıl önceyle mukayese edilemeyecek kadar iyi olduğunu anlatan Bakan Güllüce, bunun çok daha iyi noktaya gitmesini amaçladıklarını dile getirdi.
Belediyeler ve hükümetin kalkınmayla ilgili başardığı, gözden kaçan çok önemli bir şey olduğunu belirten Bakan Güllüce, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz çevreyi koruyarak sürdürülebilir kalkınmaya çalışıyoruz. Oysa dünyada, gelişmiş ülkelerde 70'lerden önce bu hassasiyet yoktu. Onlar endüstri devrimini yaptıktan sonra, çevre duyarlılığı, hassasiyeti, dünyanın kirliliği, dünyayı tüketmemek, bunlar olmadan kalkındılar. Ondan sonra çevre duyarlılığı ortaya çıktı, o hassasiyet oldu. O büyük gelişmeleri çevreye hiç ehemmiyet vermeden oluşturdular. Ama Türkiye bütün kalkınmasını tamamen sürdürülebilir çevre anlayışıyla yaptı. Bu çok çok ciddi bir fark. Dünyada en fazla kalkınan ülkelerden, ilk sıralarda olanlardan biriyiz ama çevre duyarlılığı da en fazla olan ülkelerden biriyiz."
Yerel yönetimlerin vizyonerlik durumuna göre şehrin kaderinin de değişebildiğini belirten Bakan Güllüce, "Akmış, çökmüş şehirler vardır. İsim vermeme gerek yok ama Amerika'da, Avrupa'da vizyoner bir belediye başkanıyla kaderi değişmiş, tekrar yıldız şehir haline dönmüştür veya bunun tersi de olmuştur" dedi.
Yerel yöneticilerin fonksiyonunun önemini vurgulayan Bakan Güllüce, "Ankara'nın yönetimi bakımından şanslıdır, bahtlıdır Ankaralı. İyi bir yönetimle yıldız hale geliyor, gittikçe ticareti, sanayisi, ekonomisi, çevre duyarlılığı gelişiyor. Mutlu ve yaşanabilir şehir olma şartları değişiyor. Bu yüzden Ankaralı olmak, Ankara'da yaşamak şans haline dönüyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Yunus Emre'nin uzaktan kumandalı televizyonu yoktu"
Türkiye'nin yüzde 60'ının 30 yaşın altında bulunduğuna işaret eden Bakan Güllüce, bu nedenle bütün politikalarında gençlere çok önem verdiklerini söyledi.
Devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs'ı gençler adına bayram olarak belirlediğini dile getiren İdris Güllüce, şunları kaydetti:
"Bizim gençlerimizin dünya gençlerine sunacağı, ihraç edeceği çok kıymetli şeyler var. Şu anda dünyada bunalımda olan, ne istediğini doğru dürüst bilemeyen, istediğine ulaştığında bile mutlu olamayan bir dünya gençliğimiz var. Bu gençliğe, bizim Anadolu gençlerimiz, Türkiye'deki gençlerimizin tarihten gelen yerli değerleri ihraç ederek, huzuru, mutlu, kanaatkar olmayı, tüm insanlık için faydalı olmanın erdemini anlatarak, böyle bir dünyayı birlikte kurmalı. Paylaştıkça çoğaldığına, mutlu olunacağına inanan, sevdikçe sevginin çoğaldığına inanan bir kültürün çocuklarısınız. O kültürün bütün dünyaya hakim kılındığını düşünün. Paylaşmanın kavgası olmayacak. Kimsenin sevgisiz kalmayacağı, mutsuz olmayacağı bir dünya tahayyül edin sevgili gençler."
"Yunus Emre'nin uzaktan kumandalı televizyonu, lüks otomobili yoktu, odasında kandil yanıyordu ama dünyada en fazla mutlu olmanın öğretisini sunan insan Yunus Emre değil mi?" ifadesini kullanan Bakan Güllüce, "Varsıllık gerekli belki ama yeterli değil. Bütün dünya insanlığının mutluluk çeşmesinden su içerek, hiçbir mutsuz insan kalmaması temennisinde bulunuyorum" diye konuştu.
Bakan Güllüce, gençler için de kavgasız, savaşsız, paylaşarak çoğaldığına inanılan, bütün yaratılmışları severek oluşturulan bir dünyada birlikte yaşamaları dileğinde bulundu.